Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '12

 
Kategori
Futbol
 

Jose Maurinho ve Joseph Guardiola

TV yayınları 80 li yıllarda futbol seyircisini stadlardan uzaklaştırmıştı. İnsanlar stadlara gitmek yerine evlerinde izliyorlar ve parada ödemiyorlardı. Futbol ölecek mi diye düşünürken , yeniden yapılanma ile müthiş bir geri dönüş gösterdi. Üstelik silahını doğrultmuş TV yi en büyük gelir kaynağı yapmıştı. TV ler şifreli yayınlar ile futbola büyük kaynaklar sağlar duruma geldi.

Stadlar yenilendi. Seyirci daha konforlu maç izler hale geldi. Yemek yemek içki içmek de zengin seyircilere bir ayrıcalık olarak sunuldu. Tabii onlardan yüksek ücretler alınmaya başladı. Sonrasında futbolu öldürmeye niyetlenen TV en büyük müşteri haline getirildi. Bugün hemen her ülkede TV yayın gelirleri stad gelirlerinin üzerine çıktı.

Artan bu ilgi sonrası futbol hızla büyümeye devam etti. İngiltere deki popüler kulüpler ,sonradan zengin olan Rus ve Arap milyarderlerin ilgisine mazhar oldu. Chelsea ve Manchester City ve Unıted ile Liverpol yabancılara satıldı.

Kulübün sahibinin kim olması taraftar için çok önemli değil. Taraftar kuvvetli takım istiyor , tabii ki üç beş yıl sonrası onlar için hiç önemli değil.

Futbolu yönetenler ,onlarında baktıkları tek şey var futbol cirosunun artması. Artan para, giderlerin hızını yükselttiler. Ücretler inanılmaz arttı.

Anlamsız yükselen ücretler nedeniyle ödeme güçlüğüne düşmeyen kulüp kalmadı. İspanya da sezon bir hafta geç açıldı . Sebep ödenmeyen futbolcu ve çalıştırıcı ücretleri. İngiletere de , önemli kulüpler kulüpler battı yada küme düştü. UEFA ya ,alacakları için giden oyuncuların sayısı artmaya başladı.

Bundan da daha önemlisi bir çok ülkede ligler 2 takımla oynanır hale geldi. Diğerleri ise figüran bile değiller.

Liglerin yaşaması , 2 takımın lokomotiflik yapması ile olacak bir durum değil. Liglerin zevk ve kalitesi ligdeki takımların rekabeti ve tabii adil eşit şartlarda mücadelesi ile olur. Futbol yöneticilerinin temel ödevi eşit rekabeti sağlamaktır.

Chelsea, Rus Abromowitch in satın aldığı bir İngiliz kulübü. Abramowitch in harcadığı manasız paralar ile bir çıkış yakaladı. Adamın parası bol . Hiç anlamı olmayan rakamlar teklif ediyor. Ödüyorda bu paraları .Sezon başında ,Porto' dan Vilas Boas ı transfer etti. 8 ay için 30 milyon AVRO dan fazla ödeme yaptı. Kaba hesap ile ayda 4 milyon Avro. Bu ödenebilir bir ücret değildir. Böyle saçma ödemelerin pazarı şişirmekten başka bir işe yaramadığını görmemek ?

Yani para adamın istediğine istediği kadar verir diyemeyiz . Sonuç olarak diğer takımların TD leri de böyle ücretleri emsal göstereceklerdir. Göstermektedirler de.

İngiltere de başka liglerin ve takımların olduğunu düşünecek yöneticiler yok galiba. Öyle ya düşünen akıl ve öngörü sahibi yöneticiler olsaydı bu kadar çok iflas eden kulüp olurmuydu ?

Hiç bir kişi yada kurumun içinde bulunduğumuz bu ekonomik sıkıntıların yüksek seviyede olduğu bu günlerde harcamalarını çoğaltmak gibi bir istekte olmadığını düşünürsek

kulüplerin oyuncu ücretlerini arttırmak için yaptıkları anlamsızlıkları anlamamız mümkün değildir.

Futbolcu ve çalıştırıcı ücretlerine limit koyulma zamanı gelmiş ve geçmiştir.

Ücretler manasız şekilde yükselirken ilgililer herkes gibi izlemektedir. Tazminat içeren çalıştırıcı anlaşmaları ve oyuncu sözleşmeleri yasaklanmalıdır.

Messi ve Ronaldo nun ücretleri 40 milyon dolara koşuyor. Bu oyuncular daha aza oynamazlar mı ?

Bu yüksek ücretleri ödeyen kulüpler para içinde mi yüzüyorlar mı ? Yada paraları çok da mı bu paraları ödüyorlar .

Aksine bu kulüpler borç batağına gömülmüş durumda. Barça yı Qatar dan aldığı reklam kurtardı. Ya gelecekte ne olacak ? Başka ama büyük bir ayrıntı Barça nın eski başkana suistimal kuşkusu ile mahkeme ye verildi .

Real Madrid borç batağına düşmüş durumda ve stadının arazisini satarak kurtulabilme hesapları yapmakta.

Kim kimden ne alıyor bilemeyiz ancak yanlış işlerin nerede olduğunu görmek zor değil. Dünyanın neredeyse ekonomik krizin dibine gömüldüğü zamanımızda futbolda yapılan savurganlık hoş görü boyutlarının çok ötesine çıkmıştır.

Akıl ve mantığın kabul edemeyeceği deli paralar için söylenecek sözler bu kadar değildir. Futbol sektörünü kirleten, bu paralar ŞİKE ve TEŞVİK i büyüttüğünü söylememize gerek yok.Üstelik bahis adı ile oynanan kumarın da futbolun içinde neleri değiştirdiğini görmemek ?Futbol un en büyük güncel sorunudur.

İngiltere Futbol liglerinin yayın hakları Türkiye nin 5 yada 6 katı kadar. Buna rağmen dağalım ve ülkenin gerçeklerine uygun değil. Son 20 yılda şampiyon olan takım sayısı 3 . Puan cetvelinde yukarıda değişen bir şey yok sanki.

Bu arada bizim Bank Asya 1. ligde mücadele süper. Maçların tahminin yapabilmek o kadar zorki. Aşağıdaki takımlar şampiyonluğa oynayan takımları yenebiliyorlar. Bu takımların arasındaki güç dengesinin eşitliğinden kaynaklanıyor.

Sporda temel amaç rekabettir. Rekabet denk güçteki ekipler arasında olur. Bu mücadele futbolun gelişmesine neden olur. İngilizler bunu anlayamıyor . Abramowitch yada benzerlerine deli gibi para saçma izni veriyor.

Serbestlik ile savurganlık ve pazarı bozmak biribirinden ayrı işlerdir. Bunları anlayamazsanız birçok kulübünüz batar. Siz biz medeni ülkeyiz diyorsanız , işi doğru yapmayı bilirsiniz. Bunu yaparkende böyle sorumsuz para harcayan insanlara izin vermezsiniz , veya bu sorumsuzlukları da vergilendirirsiniz.

Joseph Guardiola , Barça nın Real den 16 puan fark yemesinin tek nedeni. Gelmiş geçmiş en büyük takım Barça yı ligde kötü duruma düşüren Guardiola sanki başarılıymış gibi Chelsea ye transfer edilmek isteniyor önerilen ücret yılda 12 milyon euro. 4 yıllık kontrat. Kimse ilgili değil galiba. Nereden buldun bu rakamı diye kimse sormuyor. Hatta bizde olduğu gibi sayfa sayfa haberler yapılıyor ve belki de TV yayın gelirleri daha da yükseliyor diye düşünüyorlar herhalde.

Düpedüz kendi futbollarını öldürüyorlar. Paralarını sokağa atıyorlar. Haksız rekabete çanak değil kazan tutuyorlar.

Bu teknik adamlara verilen paraların manası ve anlamı yoktur. Olsaydı Vilas Boas hala çalışıyor olurdu. KERAMETLERİ KENDİLERİNDE SAKLI olan ,TD lerin oyuna yada takıma verdikleri ile aldıkları arasında büyük farklar var. Onlar almayı çok iyi biliyorlar.

Bir futbol takımının kurulması ve çalışması TD nin boyunu aşan noktalardadır. Oyuncular takımın içinde ve işlerini en iyi bilen adamlardır. TD nin yaptığı yanlışları herkesden daha iyi görmekte ve değerlendirmesi ni de herkesten iyi yapmaktadır. Oyuncu takım içinde en yüksek rekabeti sağlayacak sistemde performans verir.

Bu TD nin kuracağı bir sistem değildir. Onlardan birisi olan Jose Maurinho nun dünyanın en zengin kulübü Real de kurduğu sistem Barça karşısında ayakta duramamaktadır. Demek ki dünyanın bir numarasıda işi yapamamıştır.

O zaman ölçümleri ve programları daha rasyonel yapmak için bilgisayarları devreye sokmalı, takım içindeki rekabeti dahada aktif hale getirecek bir yapılandırmanın zamanı artık gelmiştir.

Rasyonel kararlar veren değerlendirmeler yapabilen , performansları ölçen bir bilgisayar programı olabilir.

Oyuncu gerçek rekabet içine sokulur , adil kararlar ile sahaya sürülürse forması terletmek ten başka bir şey düşünmez. Böyle oluncada gerçek sporcuları izleme şansını yakalarız .


 

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..