- Kategori
- Özel Lezzet Durakları
KABAĞIN YARARLARI VE YOĞURTLU KABAK SALATASI
kabak salatası(alıntı)
Kabak: Sarı renkte çiçekler açan sürüngen bir bitki olan kabak oldukça besleyicidir. Özellikle B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor, kalsiyum açısından zengindir. Ayrıca, bitkisel protein, nişasta ve çinko içerir. Kabak lif açısından da zengin bir besindir.
Kabağın yararları: İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakları yumuşatır. Böbrek ve mesane iltihaplarını giderir. Basur ve prostat şikâyetlerini azaltır. Yüksek tansiyonu ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Kan yapar. Cinsel gücü ve doğurganlığı arttırır. Zihin açar. Kabak tohumu kurutularak kabak çekirdeği adıyla kuruyemiş olarak kullanılır. Kabak, sirke ile birlikte sürülürse uyuz kaşıntılarına iyi gelir. Kabak Çekirdeği, bağırsak kurtlarını felç edici özelliği ile bu parazitleri düşürmeye yardımcı olur. Kabağın çeşitli şekilde yemekleri yapılır, örneğin: Kabak dolması, karnıyarık, musakka, kızartma vs. gibi. Genelde akşam yemeğinde yemek yemiyorum, ya hafif bir kahvaltı bol yeşillikli veya kabaklı yoğurt salatasını tercih ediyorum.
YAPILIŞI
Bir kâseye yiyeceğiniz kadar süzme yoğurt konulur. İçine yıkanıp soyulmuş 1 kabak küçük, küçük doğranır veya rendelenir. 1 er demet yıkanıp saplarından ayıklanmış roka, maydanoz, dereotu ince, ince doğranır. 2 diş soyulup ezilmiş sarımsak (midesi rahatız olanlar koymayabilir. İsteye bağlı tuz ve nane, 1 çay bardağı dövülmüş ceviz konularak hepsi birlikte karıştırılır ve servis tabağına alınır. Üstüne 2 kaşık zeytinyağı ve kırmızıbiber kızdırılarak dökülür. Servise sunulur. Afiyet olsun.
NAHİDE ÇELEBİ