Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '12

 
Kategori
Eğitim
 

Kabataş Erkek Lisesi ve efsane hocaları

Kabataş Erkek Lisesi ve efsane hocaları
 

Kabataş Erkek Lisesi


Kabataş Erkek Lisesi’nde okurken yüksek birikimli çok önemli hocalarımız vardı. Bizler ise, onların sadece bir öğretmen değil, bazılarının kendi branşlarında akademik kariyer yapmış, mühendisler, yüksek mühendisler olduklarını mezun olduktan sonra, ancak okul yıllığından öğrenebilmiştik.

Hepsinin ismini buradan saymam oldukça güç. Ancak hiç değilse öncelikle birkaç tanesini mutlaka yazmak istiyorum.

En başta, son sınıfta en çok zaman geçirdiğimiz ve bize hayatın matematiğini anlatmaya çalışan matematik hocamız İbrahim Aktaş. “Matematik sohbeti” denilen ve o zamana kadar  'o da neymiş ya?' dediğimiz şeyi bize öğreten hoca…

“Bırakın dersi şimdi matematik sohbeti yapacağız” der, sayılarla, kavramlar arasındaki ilişkiler üzerinde akıl yürütmemiz için, herkesin pür dikkat kesildiği tatlı, gergin ama sessiz bir ortam yaratırdı. Tahtaya çizdiği analitik grafiklerle, tebeşirlerin tozları da o kalabalık sınıftaki bu eşsiz tabloya eşlik ederdi.

Canan Hanım vardı. Canan Şensöz. Biyoloji hocamız. Her ne kadar yaşanan bazı aksaklıklardan sonra gerçekleştirememiş olsak da, mezuniyet törenimiz için nasıl da çabaladığını, ‘benim çocuklarım istedikleri kadar yesinler' dediğini, bizi nasıl da sahiplendiğini dün gibi hatırlıyorum. Söylemek de beis yok, “açık büfe” denilen şeyin ne olduğunu daha o yıllarda ilk ondan duymuştum.

Sonra Hâle Hanım vardı. Edebiyat hocamız Hâle Güner. Yunan mitolojisini, Agamemnon’u, İlyada’yı Odessa’yı anlattığı o sıcak Mayıs günlerini unutmak mümkün mü?

Peki 1990'da, yani bundan 22 sene önce Kaddafi’nin sonunun çok kötü olacağını söyleyen tarih hocamız Rebihan Erkal’a ne demeli?

Dün akşam ise Kabataş Erkek Lisesi’nden fizik hocam Cumhur Işın’la konuştum.

Mutluydu ve bir o kadar da haklı gurur yaşıyordu. Hem kendisi için bir gece düzenlenmişti, hem de Kabataşlılar Derneği kendisiyle bir röportaj yapmıştı.

Yazımın sonunda yaklaşık sekiz dakika süren o röportajı sizlere de izleteceğim. O röportajda kendisi ve Kabataş Erkek Lisesi’ndeki eğitim şekli hakkında geçmişten günümüze bir takım önemli açıklamalar yapıyor.

Bu röportajda bir hocanın, bir bilim adamının nasıl yetiştiğini, öğrencilerine faydalı olmak için emekli olana kadar ve hatta emekli olduktan sonra da nasıl çabaladığını göreceksiniz.

Kendi kurduğu fizik laboratuvarında okula, bilim dünyasına, öğrencilerine bir şeyler katmak için, her gün nasıl uğraştığına şahit olacaksınız. Bizzat kendi yaptığı deney düzeneklerini göreceksiniz.

Zaman, gerçekten de bilginin, bilimin ve profesyonellerin çağı. Sözüm özellikle anne babalara; her çocuk okuyup büyük adam olacak diye bir şey yok elbette, ancak her çocuk, bir konuda kendisini yetiştirip önemli bir adam olabilir diye bir gerçek var. Bize düşense her fırsatta bu gerçeğin altını çizmek.

Eğitimin, bilimin, kavganın, ideallerin, 34 yıllık Kabataş serüveninin diğer adı Cumhur Işın.

Tıpkı soyadı gibi; başlangıcı belli sonu belli olmayan dosdoğru birisi…

 

Buyurun burayı tıklayın seyredin ve varsa özellikle çocuklarınıza izletin.

 

Sabrın sonu ile

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..