Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '19

     
    Kategori
    Genel Sağlık
     

    Kabızlık Ciddi Bir Problemdir

    Merhaba arkadaşlar ilkyazımda sizlere makat hastalıklarının en önemli nedenleri arasında yer alan kabızlık (konstipasyon) probleminden bahsedeceğim. Günümüzde milyonlarca insanın ortak sorunu olmasına karşın maalesef çok fazla dikkate alınmıyor. Oysa ki yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi birçok hastalığın doğrudan ya da dolaylı nedenidir.

    Kabızlık Önlenmezse Ne Olur?

    3 Gün ve daha fazla dışkılayamama kabızlık olarak kabul edilir. 5 Gün ve daha fazlası ise kronik kabızlık olarak sınıflandırılır. Kişi dışkılama ihtiyacını karşılayamadığı sürece gaita kalın bağırsak içerisinde beklemeye ve sıvı yönünden yetersiz olduğu için iyice sertleşmeye (kurumaya) başlayacaktır. Tabii ki bu durum kabızlığı daha da kalıcı hale getirmektedir.

    Kişide Ikınma Alışkanlığı Oluşuyor

    Normal olarak dışkılamayan kişiler nefesini tutarak ıkınma yolunu seçmektedir. Tabii ki bu bir çözüm olsa da kesinlikle önerilen bir durum değildir. Çünkü kişinin ıkınması ileri de hemoroid (basur hastalığı) ve anal hematom (makatta pıhtı toplanması) gibi sorunlara neden olmaktadır. Toplumda basur hastalığının bu denli yaygın olması insanların kabızlık problemine bağlıdır. Tabii ki normal doğum yapan kadınlarda da hemoroid görülebilir.

    Sertleşen Dışkı Makat Çatlağına Neden Oluyor

    Kalın bağırsakta bekleyerek sertleşen ve kalınlaşan gaita dışkılama esnasında anüsü çok fazla zorlayacak ve hatta anüsün son noktasında yırtığa neden olmaktadır. Anal fissür ya da makat çatlağı dediğimiz bu sorun maalesef dışkılama ihtiyacını adeta işkenceye çevirmektedir. 15 Gün içerisinde tedavi edilmemesi halinde akut olan fissür kronik hale gelecek ve şikâyetler saatlerce sürebilmektedir.

    Kabızlık İle Mücadele Etmeyi Öğrenmelisiniz

    Öncelikle şunu net bir şekilde anlamalıyız. Kabızlık normal bir durum değil, çoğu zaman hastalık olarak kabul edilmelidir. Öncelikle neden olduğunu araştırmalı gerekirse uzmanlardan yardım almalısınız. Çözümüne yönelik olarak bol bol hareket etmeli, günlük 1 saate varan yürüyüşler yapmalı, lifli gıdalardan bol bol tüketmelisiniz. Çünkü lifli gıdalar ince bağırsakta emilimi mümkün olmadığı için kalın bağırsağa sıvı taşıması mümkün olmaktadır. Aynı şekilde stresli ortamlardan uzak durmalı ve dışkılama ihtiyacını ertelememelisiniz. Tabii ki bol bol sıvı almayı unutmamalısınız.

    Evet, arkadaşlar bu yazımızı burada nihayete erdirelim. Toparlamak gerekirse kabızlık ile yaşamak ilerleyen süreçte yeni hastalıkları beraberinde getirecektir. Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 106
    Kayıt tarihi
    : 09.03.19
     
     

    Merhabalar ben Op. Dr. Seher Şirin genel cerrahi uzmanıyım. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanes..