Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kabızlık Problemi Yaşayanlara Çözümler

Kabızlık Problemi Yaşayanlara Çözümler
 

Kabızlık problemi günümüzde özellikle de kadınlarda kronikleşmiş halde çok sık yaşanıyor. Önemli olan bu sorunu geçici olarak çözmek değil, sürekli olarak sindirim sistemimizi düzenli ve sağlıklı hale getirmek. Bu yüzden günlük çözümlerden (müshil ilaçları, lağman vs.) şiddetle uzak durun, yoksa uzun vadede eski hâlinizi bile mumla ararsınız.
 
O zaman başlayalım;
 
  • Öncelikle öğünleri düzenli tüketmek ilk adım, yani mümkünse 3 ana öğün, 2-3 ara öğün, ama değilse en azından 3 ana öğün tüketilmeli. Yoksa metabolizma kendini kıtlıkta hissedip yavaşlıyor.
  • Hep zaman önemli, ama bu konu için su tüketimi özellikle önemli. Günde 2-3 litre SU tüketin. Çay, kahve, meyve suyu vs ayrı, onları su miktarınız içinde saymayın.
  • Günde 3-4 fincan yeşil çay, adaçayı, mate çayı gibi -mümkünse kendi demlediğiniz- bitki çaylarından destek alın.
  • Çook mecbur kalıp da kabızlıktan ölmedikçe sinameki içeren çay içmeyin, sinamekinin kendisini ise hiç içmeyin!
  • Hele hele müshil ilacı kullanaya hiç başlamayın. Çünkü müshil, sinameki vb. şeyler içinizi boşaltırken, size gerekli su-vitamin-minerallerin ve hepsinden de önemlisi sizi tuvalete çıkaracak olan faydalı bakterilerin de içinizden kayıp gitmesine, üzerine sifon çekmenize neden olur. Böylece iyice kabız olarak, kısır bir döngüye girersiniz..  
  • Her gün 1 su bardağı kefir veya probiyotik yoğurt tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Hatta mümkünse kefiri az yağlı sütle kendiniz mayalayın. Birkaç hafta sonra farka inanamayacaksınız. Aktara sinameki almaya gitmek yerine, kefir mayası almaya gidin yani :)
  • Kefir veya probiyotik yoğurt tüketemiyorsanız, eczanede gıda takviyesi olarak satılan probiyotik tozlarlar alıp her gün yoğurdunuzun içine katabilirsiniz.
  • Bir süre, muz, patates, şeftali, portakaldan uzak durun; bunlar yerine hayatınıza armutu sokun, kabuğuyla beraber tüketin.
  • Erik, kiraz, kayısı, hurma gibi meyveler de bu konuda gayet iyi iş görecektir.
  • Kurubaklagillerin gücüne inanın. Mercimek çorbası, barbunya pilaki, kurufasulye, nohut ve mercimek yemekleriyle ciddi düşünün ve haftada birkaç kez bunları tüketin.
  • Zeytinyağlı sebze yemeklerini de ihmal etmeyin ve salatalarınıza zeytinyağı ekleyin
  • Pirinç, beyaz ekmek ve diğer beyaz un içeren ürünlerden uzak durun, bunlar yerine;
  • Bulgur, kepekli-tam buğday ekmek, esmer pirinç, yulaf gibi ürünleri hayatınızın tam merkezine oturtun, poğaça yapmanız gerekiyorsa onu bile kepekli un veya tam buğday unuyla yapın.
  • Ayrıca, tuvalete çıkmak tam bir refleks ve alışkanlık işi. Günlük olarak böyle bir alışkanlığınız yoksa, oluşturmanız gerekecek. Kendinize uygun bir zaman dilimi belirleyin (örn. kahvaltı sonrası, öğleden önce, akşam yemeği sonrası..) ve her gün o vakitte gidip tuvalete oturun, bacak bacak üstüne atıp saat yönünde karnınıza masaj yapın. Gerekirse yarım saat oturun ama alışana kadar bunu yapın.

Son olarak etkili bir formül vererek yazıyı bitiriyorum.

*** Akşamdan 3 adet gün kurusu kayısıyı 1 bardak suya koy, ertesi gün şişmiş olarak bulacağın kayısıları ye, suyuna da 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyip iç. Sorun çözülene kadar buna 1-2 hafta devam et.
 
Sağlıklı ve mutlu günler!
 
- Dyt. Melda DEMİRÖZ ELMAS
 
 
 
Toplam blog
: 19
: 2000
Kayıt tarihi
: 16.09.15
 
 

Merhaba! Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2011 yılı mezunuyum. Büyüyünce diyet..