Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '07

 
Kategori
Kitap
 

Kabuk Adam - Aslı Erdoğan

Kabuk Adam - Aslı Erdoğan
 

Sadece benimdi,
zincirlerinden boşalmış bir at gibi koşan
beyaz okyanus
ve kum tepeciklerine gömdüm,
altın anahtarını yalnızlığımın...(S.82)

Okuduğum tarih:17-19 Nisan 2007
Kabuk Adam-Aslı Erdoğan
Türkiye İşbankası Kültür yayınları
1.Baskı Şubat-2002

Ajandama Yazdıklarım:

Aslı Erdoğan ismini medyadan duymuştum, ama okumamıştım. Gerilim kitaplarını sevmediğim için.Kitabı kızım almış, merak ettim okudum, ama pek gerilmedim.Ekzotik bir coğrafyada (Karayiplerde-hani korsanları meşhur ya... orası işte) yaşanmış ekzotik bir aşk, birazcık gerilimli bir roman...ya da bana öyle geldi -:)) Ama akıcı bir roman hemen okuyabilirsiniz.

Yazar hem Türkiye'de hem de dünyada tanınmış birisi ve gelecek vaadettiği yazılıyor. Altyapısı güçlü ve çeşitli ödüller de almış. Özellikle yeni nesil okuyucuların beğendiği bir yazar isteyen okuyabilir.

Kitaptan Alıntılar:

-Yaşadığımız anları dondurup cümlelere dökme çabası, çiçekleri kurutup kitap yaprakları arasında, ölümsüzleştirmeye benzer. Hepimizin çoktan öğrendiği gibi, bir öykü, gerçekten yaşanmış da olsa, gerçekliği yansıtmaktan çok uzaktır, onun birkaç resminden, simgesinden oluşmuştur. Az sonra başlayacağım, Karayipler’de geçen o korkunç öyküyü yaşamış kişi benim. Oysa biliyorum ki, son noktayı koyduğumda, elimde bulacağım, gerçeğin tortusundan ibaret olacak.(S.7)

-Kurallara sıkı sıkıya bağlı, hep kabızmış izlenimi veren insanların, azıcık kuraldışı ve asi olanları tanımakta olağanüstü bir içgüdüleri vardır.(s.19)

-Ölümün ve işkencenin hapishanenin kıyılarında yaşayan yasadışı insanların hayatları(dostlukları) iki temele dayanır:Güven ve cesaret. Bu değerlerden yoksun biri, tuzaklarla, bilmecelerle dolu bu dünyaya gözucuyla bile bakmamalı, hele hele onu tanıdığını öne sürmeye kalkışmamalıdır. (s.77)

-Gündelik hayat denilen o sığ, engin denizde bir dizi mercandan başka bir şey değil işlediğimiz cinayetler, gizli suçlar, sırlar.(s.99)


Herkesin kendi yazgısını yaşamaya mahkûm edildiği bir dünya. Tutunamayanlar, ötekiler
dışlanmışlar, terk edilmişler, istenmemişler... Kimse, ama kimse, büyük hayal kırıklıkları yaşamak istemiyor. Zaten kim 'öteki'ne güvenip, kendi varlığını başkasına emanet edebilir ki? Yaşamı geçmişe, geleceğe ipotekli olanlar bugünü nasıl yaşayabilir ki? Birisinin dediği gibi, o uzun koşuda hedef, aslında yolun ortasında. Ama bunu o kadar geç fark ediyoruz ki? bugün artık biliyorum: hayatın bizlere verip verebileceği tek odül, tek armağan, sevgi dolu bir insandır ve biz böyle bir insanı, ilk fırsatta katlederiz. sonra da, ömür boyu, bu asla bağışlanmayan günahın lanetini sırtımızda taşırız."

Aslı Erdoğan 1967 istanbul doğumlu. Yükseköğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı. Aynı Üniversiteden Fizik Yüksek Lisans derecesi aldı. İki yıl, Cern'de (Avrupa Yüksek Enerji Fiziği Laboratuvarı) çalıştı. Rio de Janeiro Üniversitesi'nde başladığı doktorayı bırakarak kendini bütünüyle yazmaya verdi. İlk romanı <ı>Kabuk Adam 1994 yılında, öykü kitabı <ı>Mucizevi Mandarin 1996'da yayınlandı. "Tahta Kuşlar" adlı öyküsü Deutsche Welle ödülü kazandı (1997). sekiz dile çevrildi. <ı>Kırmızı Pelerinli Kent adlı ikinci romanı 1998 yılında yayınladı. Radikal'de yazdığı köşe yazıları <ı>Bir Yolculuk Ne Zaman Biter adlı kitabında topladı.(2000

Yayınevi Notu:(Arkakapak)

Dünya okurlarınca "geleceğe kalacak elli yazar" arasında sayılan Aslı Erdoğan'ın yayımlandığı günden bugüne değerini ve yerini hiç kaybetmemiş ilk romanı: Kabuk Adam. Türk edebiyatında olduğu kadar dünya edebiyatında da yeni bir yazarın doğuşuna tanıklık eden bir kitap. Şık olmakla cinayet işlemek arasındaki o çok ince çizginin öyküsü.

Size Kabuk Adam'ın öyküsünü anlatacağım, tropik bir adayı, cinayet ve işkencenin, şiddetin bataklığında filizlenen bir aşkı, içinde yetiştiği toprak kadar acı dolu bir aşkı anlatacağım. Çıldırtıcı gücünü sonuna dek yaşanmayan arzulardan, en gizli hayallerden alan bir tutkuyu, ölümle yaşamın sınırında kurulan mucizevi bir dostluğu ve bütün yıkımların nedeni olan korkuyu, insanın en temel özelliği olan korkusunu, alçaklığını, umutsuz yalnızlığını.. Tropiklerde, o gözden ırak adada öğrendim ki, cennetle cehennem iç içedir, ancak bir katil bir peygamber olabilir ve insan bir başkasına, aynı karabüyü ayinlerindeki gibi, dönüşebilir, çünkü insanın tam zıddı gene kendisidir.
(Arka Kapak)

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..