Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '16

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kaç milyon borçlu yasal takibe düştü?

Kaç milyon borçlu yasal takibe düştü?
 

Bu günlerde başkanlıkla yatıp, yeni anayasa ile kalkıyoruz. Ülkenin Başbakanı, sorumsuz cumhurbaşkanının bir işareti ile tası tarağı toplayıp, makamı terk ederken, döneminin son günlerini de veda ziyaretleri ile geçiriyor.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı, televizyonlara çıkıp, ekonominin iyiye gitmediğini bas bas bağırırken, ekonomi ile ilgili önlem almaya kimse yanaşmıyor.

Ülke olarak başkanlığın bize ne kadar iyi geleceğini tartışıp duruyoruz.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekonomi ile ilgili alınacak önlemlerin kendi görevinin dışında olduğunu sanarak, çıkıp muhalefet partisi sözcüsü gibi dert yanıyor.

Bu arada cumhuriyet tarihinin en karanlık günlerini yaşayan ve dışarıdan saldırılara maruz kalan Kilis halkı kaderi ile başbaşa bırakılmış vaziyette, elektrik yok, internet yok, okullar tatil!

Ha bir Kilis’mi?

Elbette hayır!

Ülkenin Güneydoğusu adeta yangın yerine dönmüş. Halk evlerini terk edip, bir lokma ekmeğe muhtaçken, çocuklar okula gidemezken, her gün kelle koltukta görev yapmaya çalışan güvenlik güçleri büyük bir özveri ile ölmeye devam ediyorlar.

Ama hala bu olayın sorumluları hakkında bir soruşturma bile açılmıyor. Ülkede hendekler kazılıp, patlayıcılar, ülkeye sokularak, tuzaklanırken görevli olanlar, sanki kendi sorumlulukları yokmuş gibi pişkin pişkin görevlerini yapmaya devam ediyorlar.

Peki, bizim ülke olarak gündemimiz ne?

Başkanlık!

Gelelim Mehmet Şimşek’in bir dert yandığı ekonomik verilerden birisi olan kredi ve kredi kartları ile ilgili sorunlara:

Sorunlu kredi ve kredi kartları borcu çığ gibi artıyor. Ekonomideki sıkıntılar nedeniyle bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı geçen yılın ilk üç ayına göre yüzde 5 arttı.

Yılbaşından bu yana 404 bin kişinin kredi veya kredi kartlarından dolayı yasal takibe alınmasıyla birlikte halen yasal takibi devam edenlerin sayısı 2 milyon 654 bin 348'e ulaştı. Ancak, Türkiye Bankalar Birliği'nin paylaştığı bu veriler yasal takibe düşmüş borç adetlerini değil, hakkında yasal takip başlatılan borçlu tekil sayısını gösteriyor.

Ancak, bir kişiye ait farklı zamanlarda yasal takibe düşen birden fazla kredi veya kredi kartı borcu bulunabiliyor. Dolayısıyla, halen yasal takipte olan kredi ve kredi kartı âdetine bakıldığında bu sayı 2016 yılının ilk 3 ayında 494 bin artarak 3 milyon 633 bin 850'ye ulaştı.

Bu sayı kredilerde 1 milyon 670 bin 348 olurken, kredi kartlarında 1 milyon 963 bin 502'ye ulaştı.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin yayınladığı Negatif Nitelikli Bireysel Kredi veya Kredi Kartı Mart 2016 raporuna göre, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe giren kişi sayısı yılın ilk çeyreğinde, 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 18 oranında artarak 207 bin kişiye ulaştı.

Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe giren kişi sayısı ise bu yılın ilk 3 ayında yüzde 1 azalarak 287 bin kişiye geriledi.

Geçen yıl bu rakam 292 bin kişiydi.

Bu arada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, takipteki bireysel kredi ve bireysel kredi kartı borcu ise nisan sonu itibarıyla yüzde 27.3 artarak 17 milyar 699 milyon TL'yi buldu. Nisan sonu itibarıyla vatandaşın bankalara olan tüketici kredisi borcu 312 milyar TL'ye, bireysel kredi kartı borcu ise 78.3 milyar TL'ye ulaştı.

Hane halkının kredi kartıyla yaptığı harcamaları ödeyebildiği ancak, bireysel kredilerin geri dönüş sayısı hızla azalmaya devam ettiği bir gerçek.

Bu da hane halkının uzun vadeli borçlarını ödemekte zorlandığını gösteriyor. Önümüzdeki süreçte Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinden dolayı kredi faiz oranlarının bir miktar düşmesi kredilere olan talebi yükseltebilir. Bununla birlikte, kredi borcu takibine girenlerin sayısında artış görülebilir.

Gördüğünüz gibi kredi ve kredi kartı borçları patlamış durumda. Kredi ve kredi kartı borcu olanların başkanlık sistemi istediğinden hiç kuşkum yok(!) Başkanlık gelirse, belki vatandaşın borçları bir kereye mahsus silinebilir(!)

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..