Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '09

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Kaç ölü / kaç oy


Aşağıdaki her iki bölümde 13 Ocak 2009 tarihli Hürriyet gazetesinden aynen alıntılanmıştır. Sadece isimlerin yerine ....... konulmuştur.

Aşağıdaki alıntı "otomobille kamyon çarpıştı üç ölü" başlıklı haberdendir.

"Çarpmanın etkisiyle kamyonun altına girip, metrelerce sürüklenen otomobildeki .................... ile beraberindeki ........... (30) ve oğlu 5 aylık ............. hayatını kaybetti, ......(20) ile .... (8), ..... (7), ..... (5) ve ..... (3) ise yaralandı. " Sayın okurlar bir otomobilde kaç kişi varmış topladınız mı ? (8 kişi)

Aşağıdaki alıntı " otomobil TIR' ın altına girdi: 2 ölü" başlıklı haberdendir.

"Kazada ........ile ........... Tırın altında ezilerek yaşamını yitirdi. Otomobilin sağlam kalan arka koltuğunda kucak kucağa oturan ............... (50) ile çocukları ....... (18), ...... (15), ..... (12), ..... (10) ve .............. (16) yaralandı." Sayın okurlar bu otomobilde kaç kişi varmış topladınız mı ? (8 kişi)

Peki sayın okurlar sanırım bir yıl kadar önce ve sanırım Konya yolunda çukura düşen ve içinde % 99 6 kişinin öldüğü otomobilde kaç kişi vardı ? (7 kişi)

Düşünün ki bu olaylar anımsadıklarım. Ayrıca bir kazaya kurban gidilmediği için bu potansiyel tehlikeyi yaratmalarına karşın haber olamayan halkımızı da düşünün.

Şimdi dünkü yazıma dönelim. Sadece matemetik süzme yapmayan bir toplumun içinden nasıl siyasi oluşumlar çıkmasını ve bu oluşumların nasıl öneriler sunmasını bekliyoruz demiştim. Sanırım ne demek istediğimi anlatabiliyorum. Arabanızın kapısını açıyorsunuz. İçinde 5 koltuk görüyorsunuz ve 8 kişi biniyorsunuz. Peki üniversitelerde branşına göre olması gereken bir bilimsel sayı vardır değil mi? Biz ne yapıyoruz ? Gençler açıkta mı kalsın, o zaman olası ölçüde üniversite açalım ve öğrenci alalım diyoruz ve yapıyoruz. Peki koltuk sayısından fazla insanın bir otomobile binmesi ile bilimsel yeterlilikten uzak üniversite açmak ve öğrenci almak arasındaki fark ne ? Eğer fark yok ise o zaman kim kimi hangi nedenlerle seçiyor veya seçmiyor bir önemi var mı? Eğer önemi yok ise o zaman seçimin ne kadar önemi var. (Şimdi sakın ola ki vay demokrasi düşmanı, elitçi, kendini beğenmiş vb vb demeyin.) Sadece çok ama çok somut bir gerçeği yazdım. Tabi ki demokrasiden, seçimden yanayım. Her ne olur ise olsun bundan yanayım. (Ben sadece geçersiz oy atarak tepkimi belli etmeye çalışıyorum. Bayağı da belli oluyor.) Ama bir kavramdan yana olmak başka. O sizin de, benimde katıldığınız/katıldığım kavramın bizim ülkemiz için somut bir sonuç verme olasılığı ne kadar başka.

Sayın okurlar hemen her yazım dönüp dolaşıp aynı yere takılıyor. İnsan nicelik / nitelik yapısı. Bu yapıyı kendimizden başlayarak hemen, bugün, şimdi değiştirmeliyiz. Değişmeyi denemeliyiz. Her konuda her yaptığımız için acaba daha farklı davranabilirmiydik, davranmalımıydık diye bir defa olsun düşünmeliyiz.

Ama inanın buna ihtimal vermiyorum.
 
Toplam blog
: 226
: 558
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

15 Nisan 1959 İstanbul doğumluyum. Marmara üniversitesi siyasal bilimler fakültesi mezunuyum. Ancak ..