Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '12

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kaçak işçilerin Türk İşverenine katkısı ne kadar?

Kaçak işçilerin Türk İşverenine katkısı ne kadar?
 

Ülkemizde 1960’lı yıllarda başlayan batıya iş gücü göçü, milyonlarca insanımıza ekmek kapısı olmuş. Hele hele oradan Mercedes’lere binip gelip, ülkede hava atmak tuzu biberi olmuş!

Bildiğiniz gibi bu alanda birçok türkü yakılmış, deyişler dizilmiştir. İnanımız horlanmış, aşağılanmış, en kötü, kirli işlerde üç kuruşa çalıştırılmıştır. Hor görülen insanlarımız aldıkları parayı tasarruf edip, ekmek zeytine talim ederek, birikimlerini ülkeye yatırıma dönüştürmek için aracılar kullanmışlar, bu aracılarda alın terini hiçe sayarak, kendilerine gönderilen paraları iç etmişlerdir.

Uzun süre çeşitli sorunlarla uğraşan gurbetçilerimiz, birilerinin gurbet elde yaşadığı gibi çiftliklerde, gizli servis ajanları tarafından korunmamış, hep ezilmiş, hep horlanmış, hep hakkı yenmiştir…

Bu işçi göçü bile ülkemizdeki işsiz sayısını azaltmamış, bilakis arttırmıştır. Son dönemlerde ‘Çağ atlamadan’ bahsedenler, her ne kadar gerçeği yansıtmasa da TÜİK’in verilerine göre bile, artan işsiz sayımızı azaltmak için bir çözüm üretilememiştir.

Hele hele ‘İleri demokrasi’lerde, işsiz sayısını azaltmak bir yana, giderek artmasına bile göz yumulmuştur. Kaçak çalıştırılan yabancılar görmezden gelinirken, 9 milyon insan üç kuruşa (asgari ücrete) çalıştırılmaktadır.

Biz gelelim asıl konumuza. Asıl konumuz kaçak çalıştırılan yabancı işçiler! Hem kaçaklar, ham de kayıt dışı çalıştırılıyorlar. Yani insanlığın olmadığı bir alan!

Son yıllarda yabancı kaçak işçi ve göç hareketlerinde “transit ülke konumundan hedef ülke” konumuna gelen Türkiye, denetimlerin yetersizliği ve sınırlarına bütünüyle hâkim olamamanın yarattığı üzücü tablonun yanı sıra ağır bir mali faturayla da karşı karşıya kaldı.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) “Yabancı Kaçak İşçiler ve Türkiye’ye Göç Hareketi” adlı raporuna göre, Türkiye’de bir yılda kaçak olarak çalışan yabancı işçi sayısı yaklaşık 200 bini buluyor. Bu işçilerin kayıt dışı ekonomi nedeniyle işverenlere sağladığı haksız kazanç ise 15 yılda 22 milyar lirayı geçmiş.

Rapora göre Türkiye sınırlarına ve sınır kapılarına da bütünüyle hâkim değil. Resmi verilerde, son 15 yılda Türkiye’ye giren yabancılardan 4.5 milyon kişi dışarıya çıkmamış görünüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü ve Dünya Göç Raporları verilerinden yararlanılan “Yabancı Kaçak İşçiler ve Türkiye’ye Göç Hareketi” adlı rapora göre: Türkiye sınırları dâhilinde 2011 yılı itibariyle legal ve illegal yollardan ülkeye girmiş 350 bin civarında kaçak göçmen bulunuyor.

Bu göçmenlerin 150 bin kadarının Türkiye’yi transit yol olarak kullandığı ve geçici süreyle Türkiye’de bulunduğu Türkiye’de fiilen çalışan kaçak göçmen işçi sayısının ise 200 bin olduğu vurgulanıyor.

Bu işçiler ev hizmetlerinden tekstile, eğlence sektöründen madenciliğe kadar çok geniş bir yelpazede istihdam ediliyor. Kaçak yabancı işçiler bulundukları sektörlere göre yerli işçilerin yüzde 55-60’ı düzeyinde bir ücret alıyor. Ücret düzeyindeki bu düşüklük yanında kayıt dışı istihdam nedeniyle devletten kaçırılan vergi ve SSK primleri bu tür istihdamı tercih eden işverenlerin çok büyük miktarlarda haksız kazanç elde etmesine neden oluyor.

Rapora göre; 200 bin işçi üzerinden asgari ücret baz alınarak yapılan hesaplamada bile kayıt dışı işçi istihdam eden işverenlerin SGK primi ve gelir vergisinden elde ettikleri haksız kazanç ayda 90 milyon liradan, yılda 1 milyar lirayı aşıyor.

Bu işçilerin vergi ve SGK priminin yanı sıra ücret olarak da ortalama 250 dolar civarında bir aylıkla çalıştığı belirtilen raporda; net asgari ücretin yaklaşık 180 lirasının işverenin cebine kaldığı yıllık ekstra kazanca 432 milyon lira daha eklendiği ortaya çıkıyor.

Böylece işverenin vergi ve ücret üzerinden sağladığı toplam kazanç aylık 124 milyon liraya, yıllık 1,5 milyar liraya kadar ulaşıyor.

Bu hesapla 15 yıllık süre boyunca elde edilen haksız kazanç tutarı ise 22 milyar lirayı geçiyor.

Rapora göre; Türkiye’de kaçak olarak bulunan göçmen işçiler düşük ücretlerin yanı sıra herhangi bir sosyal ve sağlık güvencesine de sahip değiller ve insan hak ve özgürlüklerine yakışmayacak koşullarda ve saatlerde çalıştırılıyor.

Türkiye'de çalışma amacıyla kalan yabancı işgücünün başlıca üç ikamet şekli bulunuyor. Bunlar, birden fazla kişinin bir araya gelerek ev kiralaması, daha önceden Türkiye'ye gelmiş arkadaşların veya akrabaların evinde kalınması ya da istatistiklerde “diğer” başlığı altında toplanan, işyerinde veya ev hizmetinde çalışanlar için hizmet verilen evde kalınması şeklinde oluyor.

Türkiye'deki en büyük işgücü grubunu; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verileri ve TÜİK’in kalış süreleri üzerinden yapılan hesaplamalara göre Gürcistan vatandaşları oluşturuyor. Gürcistan vatandaşlarını Azerbaycan, Rusya ve Türkmenistan vatandaşları izliyor.

İSMMMO (İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası) raporunun çarpıcı tespitlerinden biri de Türkiye üzerinden yurtdışına, özellikle Avrupa ülkelerine yönelen göçmenler üzerine.

Genel Kurmay Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre son 15 yılda Türkiye’de yakalanan yasadışı göçmen sayısı 843 bini aşıyor.

Raporda; 2011 yılı giriş çıkış istatistiklerinden yapılan hesaplamaların sonucuna göre, bazı ülkelerden gelen ziyaretçi sayısındaki fazlalık ve ortalama kalış süreleri Türkiye'de çeşitli şekillerde çalışma amacıyla uzun süreli ikamet eden bir kesimin varlığına işaret ediyor.

Rapora göre; Türkiye’ye giriş çıkış yapan yabancı ülke vatandaşlarının giriş ve çıkışları arasında dikkat çekici fark olduğu belirtiliyor. Türkiye’ye giriş yapan yabancı ülke vatandaşlarının sayısı istikrarlı olarak çıkış yapan yabancıların sayısından fazla.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre son 15 yılda Türkiye’ye 271 milyon 232 bin 722 yabancı giriş yaparken ülkeden çıkan yabancıların toplam sayısı 266 milyon 702 bin 209 kişide kalmış.

Buna göre; son 15 yılda 4.5 milyon civarında yabancı ülke vatandaşı Türkiye’de “kaybolmuş”. TÜİK’in verilerini Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı giriş çıkış istatistikleri de bu rakamı destekliyor.

Sizin anlayacağınız, ‘Ayranı yok içmeye, tahterevalli ile gider s….’ misali, ne ülkeye gireni doğru düzgün sayabiliyoruz, ne çıkanı, ne kaçak çalışanı, ne kaybolanı…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..