Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '12

 
Kategori
Güncel
 

Kaçakçılık

Kaçakçılık
 

İlk kez 5 yıl kadar önce görevli olarak İran'a karayoluyla giderken, Van- Yüksekova yolunda karşılaşmıştım uzun kamyon konvoylarıyla. Kilometrelerce uzunlukta olan bu araçlar kendi depolarıyla, sınırdan kaçak gelen mazotu Van'a getiriyorlardı. Belli kontrol noktalarında araçlar aranıyor, depolarındaki hariç küçük pet şişeyle bile mazot geçirilmesine müsade edilmiyordu.

O yıllarda kaçakçılık Doğuda sınır kentlerinde, devlet kontrolünde ama kanunsuz yapılan  bir sektör olmuş durumdaydı. İşin vehameti de burada. Devlet biliyor ama bilmiyormuş gibi yapıyor. Son Uludere faciasında da bahsedildi, Devlet kaçakçıların güzergahlarını biliyor, onları tanıyor ama -belki de işsizliğe çare olarak düşündüğü içindir- kontrollü bir şekilde çalışmalarına izin veriyor.

O coğrafyayı görenler bilir, tarım yapma imkanı hiç yok. Belki hayvancılık yapılabilir. O  da soğuk ve karlı günlerin çokluğu nedeniyle tarıma bağlı olduğu için zor. Özellikle köylerde geçinmek için ya maaşlı olacaksınız ( bunun için de tek çare koruculuk) ya da kaçakçılık yapacaksınız.

Bu bölgedeki kaçakçılık devleti pek korkutmuyor. Çünkü katırlarla yapılan mazot kaçakçılığı yapanın ancak karnını doyurabiliyor (Gemilerle bir seferde yapılan kaçakçılığı yapabilmesi için, belki de zavallı katırların bir kaç yıl sefer yapması gerekir! ).

Devletin, vatandaş ekmeğini çıkarsın diye rahat davrandığı mazot kaçakçılığı kamyon firmalarından, benzin istasyonlarına kadar bir çok sektörü de hareketlendirmişti. Taşımacılık yapılamadığı halde belki de Ülkemizdeki  en fazla kamyon sayısı büyük şehirlerden sonra Van'daydı o günlerde. Kamyonların depoları daha büyük olduğu için bu işte öncülüğü yapıyorlardı. Aracın orjinal deposu haricinde ek depoya müsade edilmiyordu. Hatta bir kamyon firmasının bu işe özel büyük depo hacmi olan bir araç ürettiği bile söyleniyordu. 

Evet kaçakçılık bir sektör olmuş durumda. Bu sektör vatandaşın yanında Pkk' ya da ekmek kapısı durumunda.  O bölgelerde Pkk' ya haraç vermeden bu işi yapma imkanının olmadığı herkesçe malum. Bir tarafta Pkk diğer tarafta ekmek. İnanın oradaki insanlar da bu işi severek, isteyerek yapmıyorlardır. Her an ölümle burun buruna çocuk yaşlı demeden gücü yeten herkes başka çare bulamadıkları için bu duruma mecbur durumdalar. Aksi taktirde göç ve büyük şehirlerde boğulup giden yeni kubanlar......

Devletimizin özellikle bu bölgelerde kanunsuzluğa vatandaşı mecbur bırakan ve terör örgütünden, kanunsuzluğa zar atan diğer ögelere kadar tüm hususları değerlendirek yeni politikalar geliştirmesi şart.  Devlet politikalarının artık ülke bazından yerelleri ilgilendiren durumların değerlendirildiği hassas platformlara çekilmesi elzem.

Aksi taktirde Hasip Kaplan'ında, Terör örgütünün de nasipleneceği politikalar; aslında en büyük zararı iki arada bir derede kalan yöre halkına vermekte. Uludere Kaymakamını taşlardan, yumruklardan korumaya çalışan yaşlı vatandaş gibi; belki de malum partilere oy vermeye mecbur bırakılsalar da, hepsinin içinde, doğup büyüdükleri topraklarda barış ve  huzur  isteyen özlemler var.

 
Toplam blog
: 164
: 672
Kayıt tarihi
: 21.10.10
 
 

İnşaat Mühendisiyim, olaylara anlık değil öncesi ve sonrasıyla bakmaya çaba gösteririm. Dağ havas..