Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '14

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kaçırılan Tarihimiz Bergama Sunağı ve "Ağıtımız"

Kaçırılan Tarihimiz Bergama Sunağı ve  "Ağıtımız"
 

İşte, Almanya'ya kaçırılan "Bergama Sunağımız."


 

 

         Adnan Saygun Sanat Merkezinde, şu bizim meşhur Bergama ele alındı. Hani şileplerle Bergama’dan sökülerek, hurda taş niyetine Avrupa’ya kaçırılan o görkemli  Bergama’dan bahsediyorum. Bütün dünya, kaçırılan o “SUNAK’ın”  şahaserininn önünde eğilirken, biz, ağıtlar yakıyoruz Bergama’nın ardından. Ama o akşamki oturumda bu ağıt hiç gündeme getirilmedi.Giden malların ardından, "kalan sağlar bizimdir" felsefesiyle, en güzel sunuşlarla dile getirildi. Biz, buna da şükür dedik.

         Asırlardır vizyonda kalan vurdusuz, kırdısız, katığı yanında, bitmeyen bir senfoni hazinliğindeki film. Dünya sahnelerinde " Drama" tadında başarı ile oynamağa devam ediyor.

         Evet, dünkü toplantıda bu konuya hiç kimse değinmedi. “Oldu olanlar, kırıldı nacak” misali, bize bırakılanlara hamdüsena eyleyerek şükreyledik ki, bu   Neolitik devreye ait eser, çok katmanlı özeliğinden dolayı UNESCO tarafından dünya mirası ilan edildiğinden bu yana, teselli mükafatımız oldu. Bu büyük amorti ile  bizler teselli olalım. Almanya, kaçırdığı taşlarla Bergama Sunağını Dünyaya tanıtmağa devam ediyor. Bizlere buralarda ağıt yakmak düşüyor.

          Eh, teselli ikramiyemizin bir parçası da, nice yıl sonra Bergama’yı UNESCO’ya kabul ettirebildik. Tas tamamına 999 ncı sırada. Şimdi gerine gerine Bergama’nın tarihi eserleri dünya mirasıdır. Taaaa nereye kadar? Bakarsınız düşük donlu  cühela bir padişah daha gelirse ülkemize, o da  geri kalanları vapurlara doldurup  “ böyle  taşlarla kafa yoramayız. Bunları istemezük. Tez kaldırıla” diye bir fetva çıkarılıncaya kadar  Bergama artık bizim malımız. Kendi ülkemizde düşürüldüğümüz durumlara bakın. Değil mi?

BERGAMA İSMİNİN GEÇTİĞİ YERLERDE ADNAN SAYGUN SANAT MERKEZİNDEKİ OTURUM  SONRASI KOKTEYLDE YER ALAN DEVELET OPERA VE BALESİ MÜZİK GURUBUNUN  ÜYELERİ AKLA GELİR. RESİMDE GURUBUN  ÇELLO  ÜYESİ  DENİZ KIRCALİ GÖRÜLÜYOR.  SALONUN AĞIR TARİH YÜKLÜ BERGAMA DRAMASINDAN SONRA, GÖNÜLLERE FERAHLIK GETİREN GRUBUN EN GENÇ VE GÜZEL ÜYESİ, SANATIYLE VE GÜZELLİĞİ İLE HAYRANLIK TOPLADI.

          Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise UNESCO adaylığının çok heyecanlı geçti. 2011 Nisan ayında geçici listeye girdik. 22 Haziran 2014'te de kalıcı listeye alındık. “ dedi.

         UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetim Başkanı Yaşargül  Ekinci Danışan, Bergama'nın evrensel değerlerine vurgu yaparak, "Şu ana kadar bir başarı var ama sorumluluklarımız devam ediyor. İnsanlık adına korunması gereken bir ünvan kazandığınız zaman, sadece tarihi değerleri değil evrensel değerlerimizi de anlatmamız gerekiyor. Unutmayalım ki ilkk parşömen kağıdı da burada kullanılmıştır.” dedi dedi.

         UNESCO Milli Komisyonu Başkan Yardımcısı Gürcan Türkoğlu da özetle: "UNESCO her sene dünyadan bir kaç yeri, uzun ve ince bir çalışma sonucu dünya mirasına alıyor. Bu Bergama için büyük bir başarı. Özellikle bölgede yaşayan halkın ve kurumların dünya mirasının ne olduğunu, nasıl korunması gerektiğini ve ortak akıl çerçevesinde neler yapılabileceğini artık çok iyi bilmesi gerekiyor."

         TÜRSAB’dan  Hakan Himmetoğlu ise UNESCO daimi listesinde Türkiye'nin 13 adet varlığı olduğunu söyleyerek, "Aslında bizim tam olarak 12 bin 32 adet arkeolojik sit alanımız var. Bergama'da 53 sit, 567 adet de kültür alanımız var. Ama aslında işimiz yeni başlıyor.” Dedi.

BU GENÇ KIZLARLA DÖNÜŞTE BOSTANLI VAPUURUNDA KARŞILAŞATIK. "DİKİLİ VE BERGAMA" İSİMLİ KİTABA EĞİLMİŞLER, YAZIK OLAN O KAÇIRILAN ESERİN BERGAMA SUNAĞININ ARDINDAN KONUŞUYORLARDI. ONLAR BİLE TESİR ALTINDA KALMIŞTI TOPLANTI SONRASI  TESADÜF RASTLAŞTIK. İŞTE.

          İzmir'in ilk UNESCO Dünya Mirası İzmir'in önemli ilçelerinden olan Bergama'nın adı, antik dönemdeki ismi olan Pergamon 'dan geliyor. İlk çağda muhteşem abideleriyle büyük bir şehir ve aynı adı taşıyan krallığın merkezi olmasının yanı sıra Ortaçağ'ın önemli stratejik kenti, Karesioğullarının ikinci başkenti ve son olarak Osmanlı İmparatorluğunun önemli merkezlerinden biri olarak öne çıktı.    

         Bergama'nın merkez ve çevresinde Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait önemli tarihi alanlar bulunuyor. Bunların en önemlileri Akropol, Asklepion, Allionai, Kızılavlu, Zeus Sunağı (1887 yılında Almanya'ya kaçırıldı), Roma Tiyatrosu (halk arasında  amfitiyatro olarak biliniyor) tümülüsler, hanlar, camiler, köprüler, türbeler ve çeşmeler, arkeolojik vasıftalar bulunmakta.

         Toplantı, zenginbir kokteylle sona erdi.

BAŞKAN KOCAOĞLU, ÇEVRE BİLİNCİNE SAHİP. UZUN UZUN DEĞERLERİMİZDEN BAHSETTİ.

BAŞKAN KOCAOĞLU, BU GÖRÜŞME SONRASI, KOKTEYLE KALMADI. İŞLERİ VARDI HER HALDE. RESİMDE KOCAOĞLU VE FUNDA ERER GÖRÜLÜYOR, BAŞBAŞA GÖRÜŞÜRLERKEN.

( ÜSTTEKİ VE ALTTAKİ RESİMLER ) ŞİMDİKİ BERGAMADAN ARTA KALANLAR. O GÜZELM SUNAK, ALMANLAR TARAFINDAN SERGİLENİYOR. TURİST KIRIYOR. BİZSE BURADA AĞITLARA DEVAM. ALTTAKİ RESİMLERDEN DE GÖRÜLECEĞİ GİBİ  RESİMLERDE BİLE GERİYE KALAN BERGAMA ESERLERİ BİRER ŞAHASER.

 

BAŞKAN KOCAOĞLU VE MİSAAFİRLERİ. BAŞKANIN BERGAMA KONUSUNDA EPEY BİLİ SAHİBİ OLDUĞU BELLİ OLDU KONUŞMASINDAN

 

K O N U Ş M A C I L A R

İŞTE BU TOPLULUYK SALONU NEŞELENDİRDİ. KLASIİK MÜZİĞİ İLE RUHLARI DOLDURDU

BUNLAR DA TOPU TOPU ÜÇ TANEYDİ. BERKSOY TİYATRO TOPLULUĞUNDAN. ADNAN SAYGUN İDARESİ, GÜNÜN MİZANSENİNE UYGUN OLARAK KIYAFETLİ ÜÇ BERGAMALIYI GİYDİRMİŞ VE BÖYLECE KUŞATMIŞTI. ( üstte ve altta)

TURİZM BAKANLIĞI İZMİR TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ ŞUBE ŞEFİ CENGİZ KESKİNER VE  DAİRE ARKADAŞLARINA DA RASTLADIK. SOHBETTEKİ KOYULUK  BERGAMA ÜZERİNEYDİ.

SELÇUK BELEDİYE BAŞKANI VE EKİBİ, VE DOSTLARI BİR ARADA ( ALT VE ÜSTTEKİ RESİMLER )

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..