Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '11

 
Kategori
Kitap
 

Kadîm Bilgelik

Kadîm Bilgelik
 

İrfana Giden Antik Yolun Hikâyeleri


Aldığımız eğitim, yarattığımız kültürden daha farklı kültürel yapılara sâhip olan halkları, gelişmemiş, câhil hattâ insânlık dışı görmeğe iteliyor. Şüphesiz bizim toplumumuzda olduğu gibi dünyânın çeşitli ülkelerinde de kötü ve yabanıl özelliker taşıyan insânlar da bulunur. Fakat beş parmağın beşi de bir değildir. Bir toplumda kötü, saldırgan insânların oluşu, o toplumun tamamını kötüleştiremez. Örneğin, Malezya’nın çeşitli ormanlık alanlarınlarında saldırgan özellikler taşıyan kabîleler olabilir, fakat bu bütün Maleyza’daki bütün kabîlelerin saldırgan olduğu anlamına gelmez.

Günümüzde dünyânın uzak köşelerine gidişin amacı nedir? Biraz iyi vakit geçirmek, değişik bir şeyler gördüm demek… Bu amacın ötesine geçmek, ne yazık ki, günümüz, çok gelişmiş Batılı insânın aklına gelmez.

Yeni Dünyâ düzeninde içsel öğretiler, para karşılığında satın alınan maddelere dönüşmüştür. İçsel öğretiler artık derinliklerini yitirmiş bir mutfak robotundan farkısız hâle gelmiştir.

Dile gelince… Dil içinde târih, sanat, edebiyat, düşünce, yaşam kısaca bir halkı halk yapan en büyük unsurlardan biridir. Fakat günümüzde dil bilmek, daha iyi bir iş fırsatı anlamına gelmektedir. Bunun hâricinde dilin bize katacakları umurumuzda değildir.

Robert Wolff Malezya’nın Sng’oi aborjinlerini tanıttığı Kadîm Bilgelik adlı kitâbında bize bir toplumun yüreğine ve rûhuna sâhip olmak için, o toplum ile yaşayışın, o toplumun dilini öğrenişin, rûhumuzda, bedenimizde, doğaya bakışımızda ne gibi değişikliklere yol açtığını gösteriyor.

İçenizde saklı duran kadîm bilgeliği harekete geçirmek istiyorsanız, bu kitâp sizin için iyi bir başlangıç olacaktır.

    

 
Toplam blog
: 17
: 159
Kayıt tarihi
: 07.12.11
 
 

İstanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Kitâp çevirisi yapmaktayım. Okumak ve ya..