Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '08

 
Kategori
Siyaset
 

Kaddafi Moskova'da ''miyav miyav''

Kaddafi Moskova'da ''miyav miyav''
 

Libya Lideri Albay Muammer Kaddafi dün itibariyle Rusya’ya bir ziyarette bulundu. Atalarımızın meşhur “Hangi dağda kurt öldü?” adlı atasözünü akla getiren bir ziyaretti, bu aslında.

Eminim ki Rusya Federasyonu’nun diplomasi yetkilileri bu suali yirmi üç yıl sonra Kaddafi’ye çıtlatmışlardır.

Üstelik üstüne basa basa.

Putin devlet başkanı olduğu dönemde Libya’yı ziyaret etmiş, bu ziyareti sırasında da Kaddafi’ye ülkesinde ki doğalgaz yatırımları mevzuu ile alakalı Rusya’nın taleplerini iletmişti. Bu taleplerin amacının aralarında Rusya ve Libya’nın da bulunacağı bazı Akdeniz ülkelerini gaz konusunda dünya da tekel haline getirmek olduğu söylentileri vardı.

Putin, bu ziyaretle siyasi münasebetlerinin iyi olduğunu düşündüğü Libya vasıtasıyla Arap Dünyası ve dolayısıyla Ortadoğu Coğrafyası’nda etkinliği hususunda Amerika Birleşik Devletleri’ne önemli bir mesaj vermek amacındaydı.

Söz konusu taleplerin anlaşmaya dönmesine rağmen Libya’nın bir süre sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin siyasi tehdidini yumuşatmaya yönelik bu ülkeye karşı uyguladığı sıcak politikalar kapsamında söz konusu anlaşmayı sulandıracak hamlelerde bulunması Rusya-Libya münasebetlerini diplomatik açıdan zaafa uğrattı. Buna rağmen söz konusu bu hamlelerin Amerika Birleşik Devletleri’ni tatmin etmemesi Kaddafi’yi ziyadesiyle hayal kırıklığına uğratmıştır.

Kaddafi’nin bu hamlesinin en önemli sebebi ise Rusya’nın eski gücünde olmadığı fikri idi.

Fakat tek kutuplu dünyayı çökerten Rusya-Gürcistan Savaşı’nın neticesiyle ateşi yükselen Kaddafi karlı Kafkasların buzlu pınarlarından içtiği su ile kendine geldi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin, uzattığı zeytindalını geri iade etmesi neticesi okyanus ötesinde şiddetli lodosa tutulan Kaddafi bu dalgalar arasında tekrar Moskova Limanı’na demirlemek istiyor. Fakat söz konusu limanı Rusya ile donanma üssü mevzuunda anlaşan Suriye gemilerinin doldurması bu isteği maalesef akamete uğratmakta.

Putin’in talepleri mevzuunda, sergilediği Köroğlu edasıyla delikanlılığın kitabını yazan Kaddafi şimdi ise Kasap Dimitri’nin önünde ciğer bekleyen masum bir kediyi andırıyor.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..