Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '14

 
Kategori
Güncel
 

Kader’in kötü kaderi, hepimizin kederi...

Kader’in kötü kaderi, hepimizin kederi...
 

Resim "akşam com.tr"den alınmıştır.


Her ne kadar kendimizden bahsederken “ilerledik; çağı aşıp, ilerisine düştük” desek de, gerçekler farklı!

Yaşantımız, ilişkilerimiz ve hayat gerçeğimiz; kısaca olup, bitenler yukarıdaki iddiaları bir çırpıda çürütmeye yetiyor...

“Örnek” diyorsanız, işte size örneği, hem de “yürek yakan” türden!

Kader Erten adlı kadın; geçen Cumartesi günü Siirt’in Pervari ilçesinde, gelin gittiği evde ölü olarak bulunmuştu!

İddialar: “Kader, evde bulunan ve kocasına ait av tüfeği temizlerken, kazara yaşamını yitirdi!“ yönünde idi.

Yukarıda anlatılanlar, hem Kader’in asker kocası, hem de evde birlikte yaşadığı diğer aile fertlerinin ifadelerinde yer alan hususlardı...

Görüldüğü üzere olay hayli dramatiktir;

Yakınlarının acıları tarifsizdir. Bırakınız yakınlarını, olayı duyan herkes, bu gencecik gelinin vakitsiz ölme üzülmektedir...

Ne yazık ki, tüm olanlara sebep, Kader’in çocuk denilecek yaşta gelin olunmasına göz yumulmasıdır.

Olanlar sadece “erken” evliliğe göz yumulmakla da sınırlı değil! İçinde insana bakışın ve evlilik kurumuna verilen değerin yansımaları da vardır.

Çünkü söz konusu evlilikte; ne Kader’in, ne de eşi olan şahsın iradeleri dikkate alınmıştır. Karşılıklı aileler belirgin rol üstlenmişler.

Hele “berdel usulü” evliliklerde; evlenecek olan eşlerden ziyade, karşılıklı ailelerin “evet” demeleri temel bir kuraldır.

Ben “aile” diyorum ancak, bahse konu yaşam düzeninde (erkek egemen toplumda) bütün karar aşamalarında sadece ve sadece erkeğin sözleri ve taahhütleri geçerlidir.

Kadın, yani çocukların anneleri ise, pasif rol üstlenirler.

Asıl görevleri: evlenecek çocuklardan biri “hayır” deyip, evliliğe karşı çıktığında, devreye girip, onları ikna etmektir.

Yüzyıllardır bu düzenek varlığın koruyarak, günümüze kadar gelmiştir. Buna karşı koymak sanılandan çok daha zordur.

Belli bir bilinç ve emeğin olgunlaştıracağı toplumsal bir iradeyle, zamana yayılarak iyileşecek/iyileştirilecek bir yaradır, bu.

Her zaman olduğu üzere, bu olay sonrasında da kadın hakları savunucuları, çocuk istismarına karşı olan kurumlar (STK) öncellikle harekete geçtiler...

Onların bu önemli çabalarına bir nebze de olsa katkıda bulunmak ve benzer olayların tekrarını önlemek hepimizin görevi olmalıdır.

Dahası toplumda bu tür istismarlar bitmediği/bitirilmediği sürece, Kader’in kötü kaderi bizlerin kaderi olmaya devam edecektir.

 
Toplam blog
: 251
: 447
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

Emekli; Öğretmen, Yönetici ..