Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '09

 
Kategori
Futbol
 

Kader mi bu?

Kader mi bu?
 

Resim: Milliyet fotogaleri.


Beşiktaş ile Fenerbahçe Fortis Türkiye Kupası finalinde karşı karşıya geldi. İlk yarsının 1-1 bittiği maç, Beşiktaş'ın 4-2'lik galibiyetiyle sonuçlandı. 26 yıllık kupa hasretine bu kez yine son veremeyen Fenerbahçe hüsranda... 47. Türkiye Kupası'nı müzesine götüren Beşiktaş ise mutlu. Şampiyonluğun güçlü adaylarından Beşiktaş Mustafa Denizli ile başarısına başarı katıyor. Fenerbahçe ise Avrupa Şampiyonu teknik direktör Aragones ile yollarını ayırıyor.

Türkiye'nin mali açıdan en zengin kulübü olan Fenerbahçe, Aragones'i, Güiza'yı, Maldonado'yu renklerine Şampiyonlar Ligi'ndeki çeyrek final başarısına bir sonraki sezon bu ligin şampiyonluğunu amaçlayarak kattı. Deivid, Alex, Lugano, Carlos gibi oyuncularla bir hayli başarılı olan sarı lacivertli kulüp, bu oyuncuların kalite kattığı takıma bir de kaliteli forvet Güiza'yı ve kaliteli teknik adam "dede" lakaplı Luis Aragones'i katınca, -emin olun- herkes Fenerbahçe'nin dünyaca ünlü olacağını ve Avrupa ve Türkiye'de art arda şampiyonluklar ve büyük başarılar elde edeceğini düşündü. Fakat gelin görün ki, bu kalite ve üst düzey yetenekler Fenerbahçe'de ters tepti, yani beklenen başarı yerini başarısızlığa ve mutsuzluğa bıraktı. Üstüne üstlük buna rağmen kazanılamayan başarılar taraftarda ve camiada büyük bir umutsuzluk hissine neden oldu. Bu kalitenin ters tepmesinin sebebi ülkemizdeki futbol anlayışı ve yapısı olabilir mi? Taraftarın büyük psikolojik baskısı altında ezilen futbolcunun psikolojisinin, oyununa yansıması olabilir mi? Ya da takımdaki uyumsuzluk veya futbolculardaki çok büyük kalite ve futbol kültürü farkı bu sonuca yol açmış olabilir mi?

Fenerbahçe'de bu kötü sonuçlara rağmen çok yetenekli futbolcular olduğunu söyleyebilirim. Bana göre Fenerbahçe'de -yerli ve yabancı- oldukça yetenekli futbolcuların yeri Türkiye değil. Avrupa'nın en iyi kulüplerinden birini ligimize katsak ve bu takım bir sezon boyunca takımlarımızla mücadele etse -emin olun- şampiyon olamaz. Çok güçlü bir adamla, zayıf bir adamın güreşini düşünün. Kim kazanır? Güçlü olan mı, zayıf olan mı? Güçlü adam ne yaparsa yapsın, zayıf olan çevikliği ve acemiliğiyle o güreşten galip çıkar. Farklı kuvvetler etkileşim içine girdiğinde kuvvetler tam tersi etki gösterir diye düşünüyorum.

Buradan takımlarımızın zayıf veya acemi olduğu sonucunu çıkarmayın. Sadece yeteneklerin, kültürlerin, alışkanlıkların ve güçlerin biribiriyle örtüşmediğini anlatmak istiyorum. Takımlarımızdaki futbolcularla, yetenekli dediğimiz -kime ve neye göre yetenekli olduğu tartışılır- futbolcular arasında fark var.

Sonuç olarak elindeki futbolcularla ligimizde sırıtan Fenerbahçe ortada kaldı. En iyi, en kaliteli ve en pahalı olma hevesi Fenerbahçe'ye her zaman başarı getirmedi. Bu yıl ki plan da ters tepti ve sezonun en güçlü takımı Beşiktaş, görünüşte kaliteli ama çok farklı Fenerbahçe'yi 4-2 mağlup etti.

İki taraf da iyi değildi, fakat Beşiktaş hem rahat hem de oturaklı bir futbol ortaya koydu. Sonuç olarak Beşiktaş, Fortis Türkiye Kupası'nı müzesine 4. kez götürdü. Bu sonuç Beşiktaş'ın yüzünü güldürüp, Fenerbahçe'nin çeyrek asrı aşkın kupa hasretini sürdürdü.

 
Toplam blog
: 301
: 1086
Kayıt tarihi
: 02.05.07
 
 

"1988 Adana doğumluyum. Oldukça başarılı bir öğrencilik serüvenimin ardından eğitimimi noktaladım..