Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '10

 
Kategori
Balıkçılık
 

Kadife Balığı Hakkında

Kadife Balığı Hakkında
 

Rengi kadifeyi andırdığından ve dokunulduğunda kadife yumuşaklığında elimizde bir duyğu uyandıran ba


Yeşil sazan olarakta bilinen, fazla hareket edemeyen, yavaş akıntılı tatlı suların diplerinde yaşayabilen, ülkemizin batı ve doğu karadeniz bölğelerimizde ve iç anadolu bölğemizin baraj ve göllerinde bolca bulunan, rengi zeytin yeşili renginde olan, ayrıca insanlar tarafından suni göllerde yetiştirilen altın kadife renginde türüde bulunan, 25 - 35cm. uzunluğunda olan ve en fazla 65 - 70 santimetreye kadar büyüyebilen, planktonlar , küçük canlı balıklar, yosunlar ve yumuşakçalarla da beslenebilen bir tatlı su dip balığıdır. Maksimum 10 kilogram olduğu tesbit edilen bu balıkların bir özelliği de gece avlanmalarıdır. Bu durumda bu balıkların gözlerinin ne denli keskin olduğunu göstermektedir.

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ürerler. Yumurtaları yapışkan şeklinde olup 250.000 ile 300.000 adet yumurta bırakabilirler. Bu yapışkan yumurtalarını kaymamaları için yeşil su bitkileri arasına ve üzerlerine bırakırlar.

Eti fevkalade lezzetli olup, buğulaması harikadır. Ağız yapıları sazan balıkları gibi olup dışarıya doğru uzanmaktadır. Bu balıkların bir diğer önemli özellikleride çok küçük göllerde dahi çok az oksijen ile uzun bir müddet yaşayabilmeleridir.

Bu Kadife balığının en fazla dikkati çeken bir özelliğide kuyruklarının ve derilerinin oldukça kalın olmalarıdır. Kalın olan derisi salya ile kaplıdır. Görünüşlerinden ve ele çok yumuşak gelmelerinden dolayı bu balıklara "Kadife" balığı denilmektedir.

Avlanmaları sazangiller gibi olup, kıyıdan olta ile çok rahat avlanmktadırlar.Yem olarak kurt ve canlı solucan kullanılır. Sığ ve kıyılarda avlandıklarından dolayı amatör balıkçılar tarafından da çok rahat avlanmaktadırlar.

Derilerinin sümüksü, salyalı olması nedeniyle de bu balıklara sümüklü balık da denilmektedir. Eti sazan balığından daha lezzetli olduğundan yüksek bir ekonomik değeri vardır.

Su ürünlerinin 1380 sayılı kanununun 2/1 numaralı ticari amaçlı su ürünleri sirkülerinin 34. maddesinde belirtilen minimum avlanması gerekli boy uzunluğu 26 santimetredir. Latince adı: Tinca tinca'dır.

Yasa gereğince avlanan bu kadife balığına ağırlıkça %5 oranında küçük boylarına müsaade edilmiştir. Belirlenen boy uzunluğundan daha küçük avlanmaları halinde 5326 sayılı kanunun 17.maddesinin 7.fıkrasına göre büyük miktarda idari para cezası hükmü getirilmiştir.

Bu balıkların Madde 33'e göre 1Nisan - 1Temmuz tarihleri arasında; Adıyaman, Artvin, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Ordu, Rize, Giresun Sinop, Sivas, ŞanlıUrfa, Trabzon, Tunceli ve Yozgat illerinde avlanmaları yasaktır.

Aynı şekilde; 15 Ağustos - 15 Mayıs tarihleri arasında da; Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, ve Van illerinde avlanmaları yasaklanmıştır..

Kaynak:nurideniz (balıkçı reisi)

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..