Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '08

 
Kategori
İzmir
 

Kadifekale ve Hava Şehitliği

Kadifekale ve Hava Şehitliği
 

Kadifekale surlarından İzmir...


İzmir, Ege'nin incisi... Kentimizi yabancılara tanıtırken "İzmir is the pearl of the Aegean..." diye başlarız söze. İzmir'le özdeşleşen en önemli yerler arasında ilk sırayı Kadifekale yani "Velvet Castle" almıştır. Yıllar boyu bu böyleydi. Günümüzde de geçerliliğini koruyor mu, bilinmez.

Karşıyaka'dan vapurla Konak iskelesine yaklaştıkça Kadifekale'de dalgalanan şanlı bayrağımızı görmemek mümkün değil.

Yıllar önce lise öğrencisi iken tesadüfen tanıştığım bir Fransız aileyi kentimizin gezilip görülmesi gereken en
önemli yer olarak değerlendirdiğim Kadifekale'yle tanıştırmıştım. Surlardan şehrimizin görünümü onları çok mutlu etmişti. Kalenin altlarında yer alan çay bahçesinde ilk kez denedikler nargileden de hoşnut kalmışlardı. İzmir'e ilk kez gelen eş, dost, akraba ve arkadaşlarımız Kadifekale'yi hep merak etmişlerdir. Bu meraklarını İzmir'li ev sahipleri olarak bizler, gidermişizdir. Kadifekale İzmir'in simgesiydi, o zamanlar.

Çalışma hayatımda kaledeki taverna-gazino benzeri yerlere de giderdik. En son gittiğimizde piyanist şantör Arif Susam'ı dinlemiştik.

Göç almaya devam eden kentimizin bu köşesine de Güneydoğu'dan gelen vatandaşlarımız yavaş yavaş yerleşmeye, mekan tutmaya başladı. Kadifekale ve çevresinde günden güne bu nüfus giderek arttı, çoğaldı.

Yaşadığımız 80'li yılları bazılarınız iyi bilecek ve hatırlayacaktır. Ülkemizin bir çok kentinde yaşanan olaylar İzmir'de de yaşandı. Başta Kadifekale olmak üzere bazı bölgelere emniyet güçleri bile giremezdi. İzmir'de yaşayan bir çok İzmir'li de buralara gelmeye korkar, çekinir olmuştu, nedense.

Uzun yıllar devam eden ve hatırlamak dahi istemediğimiz bu olaylardan nasibini fazlasıyla alan ve en çok zarar gören Kadifekale olmuştur. 5000 yıllık maziye sahip, bir çok medeniyetler yaşamış olan İzmir'in simgesi haline gelmiş Kadifekale'deki tarihi surların da bakım ve onarıma ihtiyacı var.

Kadifekale ve çevresi aynı zamanda heyelan bölgesi. Burada yaşayan vatandaşlarımız önümüzdeki günlerde yeni yapılan konutlara taşınacaklar. Böylece Kadifekale'nin tarihi dokusunun yeniden canlandırılacağı, başta sur duvarlarının rölöve, restitüsyon ve resterasyon projeleri daha sonra kazı alanında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle kazı ve sondaj çalışmalarının yapılacağı, kale içinin yeniden düzenleneceği basında çıkan yazılar arasında yer alıyor.

9 Eylül kutlamaları için Konak'a erken gelmiş olmalıyım ki vilayet önündeki törenlere daha çok zaman vardı. Bir anda aklıma Kadifekale geldi. Otobüsle ulaştım.

Önce Hava Şehitliği'mizi ziyaret edip fotoğraflar çektim. Şehitlikte 390 şehidimizin kabri bulunuyor. 18 Mart ve 30 Ağustos tarihlerinde törenler yapılarak şehitlerimiz anılıyor. Hava Şehitliği adından da anlaşılacağı üzere şehit olan pilot ve havacılarımıza ayrılmış önceleri. Ancak daha sonra ülkemizi korumak uğruna yurdumuzun dört bir yanında şehit düşmüş Mehmetçik'lerimizin de son durağı olmuş. Şehitlikteki binada Onlar'ın isimleri de var, resimleri de. Yakınlarının sık sık ziyaret ettiklerini anı defterine göz gezdirince anladım. Anı defterine bir kaç cümle yazdım.

Daha sonra Kadifekale'ye doğru yürüdüm. Gezdim, burada da fotoğraflar çektim. Tarihten geriye kalanlara baktıkça üzülmemek elde değil. Bu mutlu günümüzde Kadifekale'yi ziyarete gelen onlarca yabancı konuklarımız da vardı, hem de ailece. Gemi ile gelmişler. Bir kaç saatlik molada onlar Kadifekale'yi görmeyi tercih etmişler. Limandan taksilerle gelmişler, yaklaşık bir saat sonra aynı taksilerle geri dönecekler. Dedim ya yabancı konuklarımız ülkemiz, kentimiz hakkında daha çok bilgiye sahipler. "Velvet Castle" li da bizden iyi biliyorlar.

İzmir'de yaşayanlara sormalı: Kadifekale'yi ve buradaki Hava Şehitliği'ni en son ne zaman ziyaret ettiniz? Ettiniz mi? Görmediyseniz ya da uzun bir süredir ziyaret etmediyseniz işte fırsat. İzmir'i kuşbakışı bir görün. Görecekleriniz sizi heyecanlandıracak belki de üzecek.

Ulaşım çok kolay, Konak'tan hareket eden 33 no.lu belediye otobüsü ve Mezarlıkbaşı'ndan hareket eden taksi dolmuşlar sizi kısa sürede Kadifekaleye ulaştıracak. Hava Şehitliği'ni ziyaret etmeyi unutmayın.

Kadifekale ve Hava Şehitliği fotoğraf galerimi izlemek isterseniz, tıklayın:

http://picasaweb.google.com.tr/ilyasbayram35/KadifekaleKadifekaleHavaEhitligi#

 
Toplam blog
: 240
: 2494
Kayıt tarihi
: 13.04.07
 
 

6 Mayıs, bir Hıdırellez günü "Merhaba dünya" demişim. Geçen elli küsur yıl. Bir şarkı vardır Osma..