Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '09

 
Kategori
Güncel
 

Kadıköy'de Alevilerin 'Dersim' Mitingi

Kadıköy'de Alevilerin 'Dersim' Mitingi
 

Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUFED) 'Dersim 38 Katliamdır-Arşivler Açılsın, Sorumlular Hesap Versin' isimli miting düzenlendi.

Miting için Tepe Natilius Alışveriş Merkezi önünde toplanan katılımcılar, 'Sürgünler kayıplar ve evlatlık alınanların listesi açıklansın' yazılı pankart açarak, 'Dersim onurdur, onuruna sahip çık', 'Dersim faşizme mezar olacak', 'Direnen halklar yenilmezler' şeklinde slogan atıp, Kadıköy İskele Meydanı’na kadar yürüdü.

TUFED, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, bazı parti ve sivil toplum örgütleri ile sendika ve dernek üyeleri, miting alanına emniyet güçlerinin kurmuş olduğu arama noktalarından geçerek girdi.

Eşitlik istiyoruz

Mitingde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, bu mitinge hak aramaya geldiklerini belirterek, 'Hukuk arıyoruz, eşitlik istiyoruz, tarihimizdeki karanlık noktaların aydınlığa kavuşturulmasını istiyoruz" dedi. Dersim’in çağın Kerbela’sı olduğunu ileri süren Balkız, Madımak ve Maraş’ın, Dersim’in devamı olduğunu savundu. 'Biz bu topraklarda hep böyle katliamlara mı maruz kalacağız?' diyen Balkız, insanların, toplumların tarihlerinde gurur duyacakları anların olduğunu ama bir o kadar da anımsamak istemedikleri, gündemlerine getirmekten kaçındıkları, yüzleşmek istemedikleri sayfaların da var olduğunu belirtti. Tunceli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Özkan Tuncer ise atalarının haklarının ilk kez kamusal bir alanda dile getirildiğini söyleyerek, Dersimliler’in bu ülkede dürüstlükleri, adaletleri ve hukuka karşı saygılarıyla tanındığının altını çizdi. 'Bu utanç verici geçmişi utanç verici boyutlarıyla bilelim' diyen Tuncer, 'Bu konuda yüzleşelim ki adalet duygusunu egemen kılalım. Yüzleşelim, eşitlikler, özgürlükler ve kardeşlikler Türkiye’sine sahip olalım' diye konuştu. Güvenlik güçlerinin sıkı önlemler aldığı miting, konserlerin ardından sona erdi. Kadıköy İskele Meydanı'na çıkan cadde ve sokaklar, mitinge katılanların dağılmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.

Can AKBULAK
 
Toplam blog
: 50
: 2353
Kayıt tarihi
: 09.08.08
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisiyim. Yazılarımla, paylaşımlarım..