Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '13

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Kadın- erkek ilişkileri hakkında bilgi edinme gereği

Kadın- erkek ilişkileri hakkında bilgi edinme gereği
 

İnsanlar bir çok konuda kendilerini eğitmeye çalışıyorlar : yabancı dil, beslenme, sağlık ve benzer bir çok konuda. Uzmanlık gerektiren bir konuda bir sorunumuz olduğu zaman ya uzmanına başvuruyoruz ya da kendimiz o konuda araştırma yapıyor ya da her ikisini de yapıyoruz. Hukuk, vergi, sigorta, emlak, çeşitli hastalıklar sadece kendi hayat deneyimlerimizden edindiğimiz bilgilerle çözebilecegimiz konular değil. Uzmanlara başvurarak ve araştırıp kendimizi bilgilendirerek halledebileceğimiz konulara örnekler. 

Bir konu daha var ki tecrübemiz ve yaşımız ne olursa olsun, o da tıpkı örneklerini verdiğim konular gibi sadece şahsi deneyimlerimize dayanarak konuyu tamamen bildiğimizi iddia edemeyiz. Bu konuyu da meslek edinmiş uzmanların sundukları bilgileri araştırarak kendimizi geliştirmemiz gerekir. Üstelik bu konu tüm yaşamımız boyunca karşımıza her yerde çıkar. Hayatta başarı ve mutluluk için bu konu hakkında sürekli bilgi edinme, gelişme ve uygulama gerekir. 

Ne yazık ki mesleklerinde bilgili, ilerlemiş, başarılı olmuş bir çok insan " bu konunun okulu olmaz", " bu konu kitaplardan öğrenilmez", " bu konuda kendi hayat tecrübemden başka kaynaktan öğreneceğim bir şey yok", yaşı ilerlemişse " bu yaştan sonra bu konu öğrenilmez" gibi saplantılar yüzünden yabancı dil, kendi mesleği konularında çok ilerlediği halde çok önemli olan bu konu hakkında yetişkin yaşta dahi son derece cahil kalmakta ve bu bilgisizliğinin tüm olumsuz sonuçlarını yaşamakta. 

Ben bu konu dahil hakkında yazdığım çeşitli konularda uzman olduğumu iddia etmiyorum. Bir çok konuda öğrenci olarak araştırma yapıp uzmanlarından derlediğim bilgileri paylaştığım gibi ondan sana yar olmaz sayfasının konusu hakkında da öğrenci olarak araştırma yaparak bulgularımı paylaşıyorum. Kimseyi eğitmeyi üstüme vazife edinmedim, bu veya herhangibir konuda bilgi edinmek isteyen kimsenin benim yazılarıma ihtiyacı yok. İsterse başka kaynaklardan kendi araştırmasını yapabilir. Ama bu sayfada sayfanın konusunda karikatür, anket paylaşıldığı gibi bilgilendirme yazı ve videolari paylaşan bir tek ben değilim. Buna rağmen aldığım tepkiler enteresan " biz bu konuları aştık, bize bunları yazmana gerek yok", " bu konuyu meslek edinmiş uzmanlarından öğrenmemize gerek yok, biz zaten hayat tecrübelerimizden biliyoruz ". Bunu iddia edenler bir hukuki sorunları olduğu zaman " uzmanlara gerek yok biz hayat tecrübemizden biliyoruz " demiyor bir avukata başvuruyorlar. Madem " bu konuyu aştınız" ve bu konuda öğreneceğiniz bir şey kalmadı o halde neden hala karşı cinsle ilişkilerinizde sorunlar yaşadığınızdan şikayet ediyorsunuz ? 

Bazı insanlar her hangibir konuda bilgilerini geliştirmeyi doğal karşılarken kadın - erkek ilişkileri konusunda bilgilenmeye ihtiyaçları olmadıkları havasında ve bu konuda kendini geliştirmeye çalışanları ve öğrendiklerini paylaşanları anormal olarak görmekte, ayıplamakta hatta alay edip hakaret etmekte. " Biz kendimiz öğreniriz, bizi bu konuda eğitmek senin üstüne vazife değil " diye düşünenlere cevabımı yukarda verdim. Böyle bir vazife iddiasında değilim. Ama sorun bu değil. Sorun insanların pişkinlik yaparak kadın - erkek ilişkileri konusunda uzmanlaşmış psikologlardan öğrenecekleri bir şey olmadığını iddia etmeleri kendi hayat tecrübelerinden zaten bu konuda gerekli bilgiyi yeteri kadar edindiklerini öne sürmeleri. Vergi uzmanı değilseniz vergi ile ilgili bir sorununuz olduğunda aynı iddia da bulunuyor musunuz ? Bu konuda en çok bilgilenmesi ve davranışlarını değiştirmesi gerekenler bu düşüncede olanlar. 

Kadın - erkek ilişkilerinde uzmanlaşmış psikologların her dediği ile aynı görüşte olmak zorunda değiliz. Zaten her konuda olduğu gibi bu konuda da uzmanlar arasında görüş ayrılıkları var. Ama " onlardan öğreneceğimiz bir şey yok " tavrı kendini kandıran kendini beğenmiş bir tavır olmakla beraber bu uzmanlara hakarettir. Bizler kadın - erkek ilişkileri hakkında sadece kendi kısıtlı deneyimlerimizden her şeyi öğrenemeyiz. Bu konuda uzmanlaşmış psikologlar / hayat koçları bu konunun eğitimini aldıkları gibi yıllarca yüzlerce ilişki örnekleri görüyorlar. Elbette yanılabilirler aralarında görüş ayrılıkları olabilir. Bu konuda yaptıkları eğitim video, seminer, kitap, konferans, workshoplardan faydalanmamak, küçümsemek, her şeyi ben kendi hayat tecrübemden bilirim havalarına girmek, bu konularda araştırma yapıp bulgularını yazılar yazarak paylaşanları küçümsemek ve hakaret etmek aptallıktır kendinize yapabileceğiniz bir kötülüktür. 

Yetişkinlerin büyük bir kısmının bu konuda kendilerini yetiştirmeye ihtiyaçları olmadığını iddia etmeleri ve yetiştirmeye çalışıp bulgularını sayfanın konusu olarak paylaşanlarla alay etmeleri, ayıplamaları, küçümsemeleri ve hakaret etmeleri kendilerinin ilerleyen yaşlarına rağmen bu konuda çocuk ve cahil kaldıklarının kanıtıdır. İnsan her şeyden önce mütevazı olmayı öğrenmelidir. 

Rasih Bensan 1 Ekim 2013

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..