Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

07 Ağustos '08

 
Kategori
Tarih
 

Kadın kaçırma

Kadın kaçırma
 

Kadını kaçıran adam


Kadın kaçırma'ya var mısınız? Ya da hiç kadın kaçırdınız mı?

İyisi mi bu konunun altında buluşan hanımefendileri kaçırmadan evvel hemen ''efsaneye göre'' diyeyim ve ''kadın kaçırmayla'' ilgili okuduklarımı ve öğrendiklerimi yazmaya çalışayım efendim.. Sizler de Tarihteki ''kadın kaçırma'' olaylarını bir de benden (okumuş) dinlemiş olursunuz..

Yazıya kullandığım (resim) eserde de görüldüğü gibi, kadın kaçırma teması rastgele kullanılmamış.. Yaşanılan bütün hayatlarda olduğu gibi, bunun da çok etkileyici bir hikayesi varmış. Herodotos o dönemde ''kadın kaçırma'' alışkanlığının Fenikelilerce başlatıldığını vurgulamış ve bunu da pers kaynaklarına dayanarak yazmış.

Fenikeliler Kızıl Deniz'de Herodotos'un ''denizimiz'' dediği Akdeniz'e çıkınca deniz taşımacılığına iyiden iyiye ağırlık vermişler, Mısır ve Asur mallarını Yunan kıyılarına getirmişler. İşte burada çok önemli bir olay yaşanmış..

Fenikeliler o dönemin en güçlü sitesi olan Argos'da mallarını beş altı günde satıp hemen hemen bitirdiklerinde Argos kralı İnakhos'un kızı İo arkadaşlarıyla kıyıya gelmişler ve geminin yanında alışveriş yapmaya başlamışlar.. Tam o sırada Fenikeliler kızların etrafını sarmışlar.. İo ve birkaç arkadaşını yakaladıkları gibi gemiye atıp, Mısır'a kaçırmışlar.. Yıllar sonra Yunanlılar da Fenike'ye giderler ve Tir'de kralının kızını kaçırırlar ve böylece iki toplum ödeşmiş olur..

Yunanlılar bununla yetinmeyip, Kolkhis kralı bir kahramanı Yunanistan'a göndermiş ve kızının verilmesini istemiş.. Yunanlılar bu isteği olumlu karşılamamışlar.. Gelen elçiye İo'nun kaçırılışını hatırlatıp olayı anlatmışlar.

Daha sonraki kuşaktan biri olarak, Truva kralı Priamos'un oğlu Paris olanları öğrendiğinde Yunanistan'dan bir kadın kaçırmak istemiş ve Helene'yi kaçırmış. Yunanlılar'da Helene'nin geri verilmesini isteyince karşı tarafta onlara Medeia'yı hatırlatmış..

Herodotos bütün bu bilgileri Perslerden aldığını sık sık bildirmiş ve olayları şöyle yorumlamış: ''bir kadını kaçırmak haksızlıktır ama bunun intikamını almaya kalkmak çılgınlıktır, ayrıca kadın istemedikçe erkek onu kaçıramaz.''

Daha sonra Yunanlılar kaçırılan bir kadın için, büyük bir sefer düzenleyerek Asya'ya geçmişler ve ardından da Priamos'un egemenliğine son vermişler. Persler'de bunun üzerine Yunanlılara düşman olmuşlar. Herodotos Truva savaşını da zaten bu efsaneye dayanarak anlatmış.

Bir gün Zeus'un oğlu Paris'i hakem tutmuşlar.. Paris'de Aphrodite'yi seçmiş.. Çünkü; Aphrodite ona dünyanın en güzel kadını olan Helene'nin sözünü vermiş.

Paris, Menelaos'un karısı Helene'yi kaçırdıktan sonra, Truva'ya kardeşi Agamemnon komutasında bir ordu göndermiş.. Mykenai kralı Agamemnon'un Truva kuşatması on yıl sürmesinin yanında çok zorlu geçmesiyle de bilinmiş.

Kısa bir bilgi daha: Priamos'un oğlu Hektor'da bu savaşta öldürülmüş.. Ayrıca topuğundan yaralanan Akhilleus'da yine bu savaşta yaşamını yitirmiş.

Akhilleus'un bir özelliği: yaralanma tehlikesine karşı annesi onu daha bebekken topuğundan tutup Styks ırmağında yıkamış.

Savaş Odysseus'un bir hilesiyle, (hepimizin sonradan öğrendiği gibi) içinde asker bulunan tahta atın Truva'ya sokulmasıyla kazanılmış.

İo'nun kaçırılışına gelince!

Herodotos'a göre, o konuda Fenikeliler Persler gibi düşünmemişler:

İo geminin patronu olan Argos'la fazla samimi olmuş ve bu yakınlaşmadan gebe kaldığını da öğrenince ailesinden çok utanmış ve kendi arzusuyla gemiye bindiği söylenir olmuş..

Biz onların yalancısı olabiliriz ama Sayın Afşar Timuçin'in doğrucusuyuz.. Neden mi efendim? Kaynağımız: Düşünce Tarihi ve Afşar Timuçin.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim..

''Melekler yüreğinizden öpsün''

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..