Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '07

 
Kategori
Haber
 

Kadın Meclis Başkan Vekili papyon takar mı?

Kadın Meclis Başkan Vekili papyon takar mı?
 

TBMM'nde iki kadın parlamenter Başkan Vekili olarak seçilmişler. Sevindirici bir gelişme. Siyasete kadın elinin daha çok değmesi arzu edilir bir durum. Zor bir görev, şekli şartlara da tabi. Genel Kurulu yönetme kuralları arasında nasıl giyinileleceği de düzenlenmiş. Ancak o düzenlemeler daha çok erkek egemen geleneğe göre şekillenmiş. Şimdi ortada bir tartışma var: Bu kadın Meclis Başkan vekilleri nasıl giyinecekler?

Frak daha çok erkeğe özgü. Hele ki papyon! Bir gazetemizin haberine göre kadın vekiller Genel Kurul'u yönetirken papyon da takacaklarmış! Bu gerçekten çok gülünç olur. Kadınlar belli sektörlerde papyon takıyorlar ama genellikle işlerinin gereği ve çoğunlukla eğlence hizmeti sektöründe. Mesela kumarhanelerin kurpiyerleri ya da büyük davetlerin hostesleri genellikle papyon takabiliyor. Hatta frak giyerek bir tür kontrast yaratıldığı ve örtük olarak cinsiyet ayrımının çağrıştırıldığı da görülebiliyor. Bütün bunlar o bence de hakkıyla yapılırsa saygın mesleklerin gereği olabilir.

Ancak iş yaşamında kadın, yönetici konumunda kadın, iş sürecinde ya da davette frak da giymez hele ki papyon takmıyorlar, genellikle ortamın ağırlığına göre tayyör yeğleniyor. Sanırım TBMM Genel Kurulu yönetimi de hafif değil "ağır" ve ciddi bir görünümün verilmesi gereken bir yerdir. O zaman orada görev yapanların kadın-erkek cinsiyet ayrımını ön plana çıkaracak uçlukların değil tam tersine görsel ve zihinsel seçiciliği en aza indirgeycek şekilde giyinmeleri gerekir. Bu da zorlamayla erkek gibi giydirilerek değil yine kadına yaraşır ama en az dikkati çekerken en fazla etkiyi uyandıracak şekilde olmalıdır.

Yıllar önce kadın Meclis Başkan Vekillerinden Sayın Neftçi gibi mesela. Tabii, bu günün şartlarına uydurulabilir. Ama pantolan örneğin nasıl olmazsa illa siyah renkte de israr etmek anlamlı olmayabilir. Yine koyu bir renk yine bir tayyör olabilir.

Lütfen dikkat: İnsanları, kokteyl kuşlarına çevirecek veya playboyvari tarzları zorlayacak giysilerden kaçınmak gerek. Toplumsal zihnimizin bir yerlerinde zaten bu kadarını bile hazmedemeyen, kadınların her alanda ve moderniteye uygun yükselmesine kabullenemeyen ve müstehzi şekilde kadınla alay etmeye teşne malul bir yan var.

Ne yeni başkan vekillerimizi yaralayalım ne de sululukları kaşıyalım.

Hayırlı uğurlu olsun!

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..