Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzm Dr Servet Külahçıoğlu

http://blog.milliyet.com.tr/servet.kulahcioglu

07 Mart '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

KADIN OLMAK

KADIN OLMAK
 

KADIN OLMAK
Kadınları anlayamamaktan yakınan erkekler ve anlaşılmama etiketinden yarı memnun yarı rahatsız olan kadınlar   öncelikle kadının normal yapısını  anlamaya  ne dersiniz? 
Buyrun bakalım..
Menarş:
  İlk adet kanaması demektir.  Genellikle 9-14  yaşları arasında görülür. İlk iki yıl  kanama aralıkları düzensiz  olup   çoğu zaman yumurtlama  gerçekleşmez .  Menarşın  beklenen  sürelerden geç ve erken olması durumunda  doktora  başvurmak gerekir . 
 
Ovulasyon (Yumurtlama) :   
Düzenli bir adet döngüsünün yaklaşık   14.  gününde gerçekleşir.  Yumurtalıklarda  her ay hormonların etkisi ile  2 cm büyüklüğünde folikül adı verilen bir kist oluşur.  Bu  folikül menstruel döngünün ortasına yakın bir zamanda  yine hormonların direktifi ile çatlayarak içindeki yumurtayı tüplere bırakır.   Yumurtalar  bu kanalda 2 gün yaşar. Bu süre içerisinde sperm ile karşılaşır ise döllenme olur.   Döllennmiş yumurta  uterus içine doğru ilerler ve buraya yerleşir.  Döllenmenin olmadığı her siklusun  menstruasyon kanaması ile sonuçlanması beklenir. 
 
Menstruasyon  Döngüsü  Ve  Olması Bir Dert Olmaması Bir Dert Olan Adet Kanaması!!
Ergenlik ile başlayıp  menopoz ile sona eren  kadınlarda üreme ile ilgili   menstruasyon  döngüsü  sonrasında menstruasyon kanaması oluşur .   Her ay östrojen ve progesteron  hormonunun etkisi ile  oluşabilecek bir gebeliğe hazırlık için  rahim iç zarını kaplayan tabaka  kalınlaşır.  Eğer  gebelik oluşmaz ise   oluşan bu tabaka  kan  ve mukozal  doku  ile beraber vajina aracılığı ile dışarıya atılır.   İşte buna  menstruasyon kanaması  denilir.  Kanamanın ilk günü yeni döngünün de ilk günüdür.  Yani yeni dönem kanama ile başlar .  Gebelik oluşuncaya dek ya da menopoza dek   bu olay her ay tekrarlanır.   Menstruasyon kanaması   25- 30 günde bir  gerçekleşir.  2-6 gün sürer.  Kanama  miktarı 30-80 ml ‘dir.   Her kadının kendine has bir menstruasyon düzeni vardır ve   bu düzene uymayan her durum o kadın için anormal kabul edilir. Diyet, egzersiz, duygudurum değişikliklerinde , doğum ve düşük sonrası dönemlerde menstruel döngü  süresi  ve kanama  miktarlarında normal sayılabilecek  değişiklikler olabilir. 
 
Premenstruel Sendrom: (Adet Öncesi Gerginlik  Sendromu): 
  Menstruel  döngünün ikinci yarısında  kanamadan 7-14 gün önce ortaya çıkan  ve mens kanaması başladıktan sonra kaybolan  , kadından kadına değişebilen belirtiler bütünüdür.  Bu belirtiler progesteron hormonuna bağlı olup en sık görülenleri : göğüslerde  şişlik,  karında şişkinlik,  ödem,  iştah artışı, ruhsal değişiklik ve gerginliktir.  Bu dönemde kadınların suç işleme ve şiddet uygulama eğilimlerinin arttığı görülmüştür.  Tedavisi  şikayetlere yönelik olup  en sık antidepresanlar, bazı hormon ilaçları, B6 vitamini kullanılır. Ayrıca  dönemde su ve tuz kısıtlaması, egzersiz önerilir. 
 
Gebelik:
Döllenmiş yumurtanın  uterusa  yerleşmesi ile  başlayan  doğuma kadar devam eden  dönemdir.   Son adetin ilk günü gebeliğin ilk günü olarak kabul edilir ve 284 gün (40 hafta) sürer.  Yaklaşık  13 haftadan oluşan ,  trimester adı verilen  3 dönemden oluşur.  Bu dönemlerde anneden, bebekten, plesantadan kaynaklanan çeşitli problemler görülebilir.  Dış gebelik, düşük tehdidi, mide bulantısı-kusma, mide-barsak problemleri bunlardan bazılarıdır. 
 
Lohusalık :
 Doğumun tamamlanmasından hemen sonra başlayıp 6 haftaya kadar   devam eden  gebeliğe bağlı  tüm değişikliklerin sıra ile  geri döndüğü bir süreçtir.  Bu süreçte kadının  rahminde, kanında ve vücudunda meydana gelen tüm değişiklikler sırası ile   eski haline döner. Bu dönem  kadında fizyolojik ve psikolojik  değişikliklerin olduğu zorlu bir dönemdir. . Bu dönemde  fazla miktarda olan kanamalarda, bayılma ve ateş gibi durumlarda doktora başvurmak gerekir. Anne ölümlerinin yüzde 60’ı bu dönemde gerçekleşir. 
 
Laktasyon (Emzirme) Dönemi:
Emzirebilenlerin  ve emziremeyip  vicdan azabı ile çırpınanların  zorlu sınavı…
Prolaktin ve oksitosin hormonunun  etkisi le gerçekleşen fizyolojik bir süreçtir. Bebeğin emmesi ile prolaktin ve oksitosin salınımı artar . Bu hormonlarun arması ile de süt oluşumu ve salgılanması artar. Bu dönemde mastit, ateş gibi durumlarda doktora başvurmak gerekir. 
 
Menopoz:  
İlerleyen yaşla beraber  ovum aktivitesi ,   foliküllerin sayısı  ve östrojen düzeyi  azalır.  Ve  yumurtalıklar artık yumurta üretemez ve menstruasyon kanaması  kalıcı olarak son bulur.  Ortalama menopoz yaşı 51 olup 45-55 yaşları arasıda  başlayabilir.  Bu dönemde ateş basması, terleme, uykusuzluk,  duygudurum bozuklukları  gibi belirtiler görülür.  Şikayetlerin azalması için doktor kontrolü ve  önerisi ile hormon tedavileri uygulanabilir.  Yine meme muayenesi ve taraması yapıldıktan sonra bitkisel östrojen içeren besinler kullanılabilir. 
 
Normal  yaşam seyirleri bile böylesine meşekatli, karmaşık,  verimli    olan kadınlara  hakettikleri değerin verilmesi , psikolojik ve fiziksel şiddetin olmadığı ,sevildiği, etiketlenmediği bir dünyada yaşatılması dileğiyle ….
 
 
Toplam blog
: 39
: 306
Kayıt tarihi
: 22.01.16
 
 

Uzm Dr  Servet Külahçıoğlu Tıbbi Biyokimya Uzmanı  Diyarbakır Batı Hastanesi    ..