Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '11

 
Kategori
Edebiyat
 

Kadın şairlerimizden Ulviya Savtur ve şiirleri

Kadın şairlerimizden Ulviya Savtur ve şiirleri
 

Sanat, kültür ve edebiyat dünyamızda bir hayli kadın şairlerimiz vardır. Hemen aklıma gelenlerden birkaçını yazayım diyorum: Türkan Ateş, Türkan İldeniz, Şair Sırrı Hanım, Müberra İmral Önal, Halide Nusret Zorlutuna, Güzide Gülpınar Taranoğlu, Nermin Pakyüz, Fatma Bahar Halıcı, ( Gökfiliz ), Müjgan Gülerman, Cavidan Tümerkân, Pınar Yamaç, Dr. Yüksel Gemalmaz Faika Sarp, Hülya Ekmekçi, Halise Öztürkmen, Nevin Emge, Rabia Barış, Gülderen Canyurt, LeylaŞahin, Tülay Sarakköylü, Tülay Arıcı, Sultan Çelik, Nazlı Rana Gürel, Neriman Saryal Duranoğlu, Ayten Dirier, Şennur Karaçayır Köseli, Zehra Pınarses, Sabiha Serin, İlknur Mersin, Şaziye Çelikler, Melahat Ecevit, Nevin Konuk, Ayten Mutlu, Melda Özata, Sibel Koparan, Halenur Kor, Gülay Birkıl, Şennur Çoban Parıldar, Nagehan Orbay Akay, Aysen Akdemir, Sevil Mısırlıoğlu, Aysel Al, İlknur Mersin, Birdalcan Tüfekçi, hemen aklıma gelenlerden bazıları. 

Ben bu isimlerle bilerek ve yazarak giriş yaptım. Çünkü bazı arkadaşlarımız kadın şairlerimizden söz ederken bunları unutup yazmıyorlar, özellikle katkım olsun diye bunları da anmak, eklemek istedim. Elbette şiirimizde ve edebiyatımızda kadın şairlerimiz sadece bunlardan ibaret değildir.Yazamadıklarımdan beni hoş görmelerini dilerim . 

Ankaralı kadın şairlerimizden Ulviye Savtur’dan söz etmek istiyorum. Son yıllarda katıldığım şiir ikindilerinde, şiir dinletilerinde hep Ulviye Hanımı oralarda görürüm. Şiirimize âşık, sanatımıza sevdalı bir sanatçı ve şairdir Ulviye Savtur. Kütahya, Tünçbilek, Domaniç, Isparta, Eğirdir, Eskişehir, Muğla / Bodrum, Aydın Nazilli, Kuşadası ve Söke’de yapılan birçok şiir etkinliklerinde Ulviye Savtur hanımı hep yanımızda bulduk. 

Ayrıca yalnız yanımızda şiirleriyle kalmıyor bu etkinliklerde yayınlamış oyduğu kitaplarından arkadaşlarımıza cömertçe dağıtmayı da ihmal etmiyor. Yine bu şiir dinletilerinde güzel ve dokunaklı sesi ve akıcı, yalın Türkçesiyle bir de bu etkinliklerde sunuculuk görevini de üstleniyor. Ve bunu da dolu, dizgin başarıyla sürdürüyor. 

Geçenlerde Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği'nin hem Ocak ve Şubat ayında hazırladıkları Arif Nihat Asya ( 08 Ocak 2011), Nazım Hikmet’in Anma (13 Şubat 2011) günlerinde Ulviye Savtur hanım üşenmeden ta Ankara’dan kış kıyamet demeden gelip aramızda onur verdiler. Hem de hazırlı bir sunumla bu törenlere katılmışlardı. 

Ulviye Savtur şiirlerini hep “mürekkep” adını taşıyan kitaplarda topluyor. Çünkü mürekkebin sanatımızda ve kültürümüzde ayrı bir yeri ve katkısı vardır. Bunu isim olarak benimseyerek kitaplarında yer veriyor. 

Şimdi masamın üzerinde bana imzalı olarak armağan ettiği iki şirin kitabı vardır. Her ikisini de Ankara’da Kültür Ajans Yayınları arasında çıkmıştır. Birinci kitap: Mürekkep Şiirler ( 2 ), baskı tarihi Mayıs 2006 ve ikinci kitap Mürekkep ( Şairler – Ankara ) adıyla yayımlanmış yine bu kitapta 2006 da günışığına çıkmıştır.- Ulviye Savtur’un bu kitabını bir güldeste bağlamında hazırlamış ve tanıdık şairlerin şiir ve özgeçmişlerine eserlerine yer vermiştir. 

Kitap 232 sayfa olup tertemiz bir baskıyla içinde şu şair ve yazarlar yer alıyor. Sırasıyla yazıyorum: Ahmet Tufan Şentürk, Abdullah Satoğlu, Abdülkadir Şehitoğlu, Dr. Bekir Mutlu, Cemal Safi, Cevdet Aslangül, Erdoğan Ünver, Erol Kavşit, Güzide Gülpınar Taranoğlu, Halil Soyuer, Hüseyin Yurdabak İlkan San, Özkan Gönlüm, Vedat Fidanboy. Yahya Akengin, ve Yekta Güngör Özgen şiir ve özgeçmişleriyle yer alıyor. Bunlardan A.T.Şentürk, E.Ünver, H. Soyuer, ve İlkan San ne yazık ki bugün yok aramızda. Ama gönlümüzde yaşıyorlar. Onları rahmetle ve saygıyla anıyorum. 

Şimdi şair Ulviye Savtur’un Mürekkep ( 2 ) şiirlerine dönemlim. Kitap 96 sayfadan ibarettir. Kitabın ilk sayfalarında Hayrettin İvgin, Nail Tan, Prof. Dr. İsa Kayacan, Eskişehir Şairler ve yazarlar Derneği başkanı İbrahim Sağır ve yine Kütahya Şairler ve yazarlar Derneği başkanı Esat Anık’ın Ulviye Savtur hakkında ve şiirleriyle ilgili değerlendirmeleri vardır. 

Ulviye Savtur şair bir aileden geliyor. Rahmetli babası Hazım Bey’de bir şairdi. Belki onun da etkisi olmuştur. Ulviye Savtur şiirlerini serbest ve hece ölçüsü ile yazıyor. Acılarını, özlemlerini, sevinçlerini, yalnızlıklarını, kimi zaman dostlarına olan sevgisini zarif ve ince duygularla mısralarına döküyor. Şiir kozasını örerken kelimelerini yerli yerine istif etmesini biliyor. Örnek olarak Sevdiğim” şiirinden iki dörtlük sunuyorum: 

İki nefes arasıdır yaşamak 

Kolay gelir bekârlara boşamak 

Yük olur mu seven kalbi taşımak 

Alırsan gülemezsin sevdiğim 

*** 

Ak dolmadan saçındaki tellere 

Aşk bağında bağban oldun güllere 

Hatıralar karışsa da güllere 

İzlerini silemezsin sevdiğim 

**** 

Şiirlerinin bir kısmının bestelendiğini görmek bizleri sevindiriyor. Bestecilerden Abdülkadir Şehit oğlu, Mustafa Özalp ve rahmetli Tahir Sıral’ın adlarını görüyoruz. Şairimiz Ulvi Savut ur’un şiirlerinde bir ahenk bir coşku vardır. Türkçesi arı, duru ve yalın sözcüklerle örülmüş şiirleri vardır. Tebrik ve başarı dilerimi sunuyorum. İlerde daha da kalıcı nitelikli şiirler görmek hakkımızdır. Yazımı “El Gibi “ başlıklı şiirinden iki dörtlükle son vermek istiyorum: 

Endamına ne güzeller vurulmuş 

Yüreklerde başköşeye kurulmuş 

Evvel yaban idi şimdi durulmuş 

Bu güzeli sevemezsin el gibi 

*** 

Bir öpmekle ne ateşler yakılmış 

Cama vuran hayaline bakılmış 

Yananların nazarına takılmış 

Bu güzeli sevemezsin el gibi 

Ulviye SAVTUR 

Mürekkep ( şiirler – 2 ) .s.25  

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..