Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '16

 
Kategori
İnançlar
 

Kadın tek başına Umre'ye gidemez

Kadın tek başına Umre'ye gidemez
 

'' Hepinizin dönüşü Allaha'adır. O size ne yaptığınızı haber verecektir .'' (Maide suresi, ayet 150)


Arkadaşım bu sene ablası ile birlikte Umre'ye gitmek istediler. Pasaport işlmelerine başladılar. İşlemler göründüğü ya da söylendiği kadar basit değil uğraştırıyor, bunu öğrenmiş, anlamış olduk.

İnternete yazdığımızda bir sürü tur şirketlerini, şartları, gerekli evrakları öğrenebiliyoruz. Aramızdaki konuşmada geçen Umre'ye gidecek kadınlar ile ilgili şartlardan birini belki benim gibi ilk kez duyanlar olacaktır ya da bilen ya da daha yeni mi duyuyorsun diyebilecekler. Herşey zamanı gelince sanırım ya da olasılıklar gerçekleşmeye başlayınca bilinmeye, öğrenilmeye başlıyor.

Arkadaşımla konuşmamız içerik olarak ilginçleşmeye başlamıştı. Dedi ki ;

Hani ablamla Umre'ye gideceğiz ya gidebilecek miyiz ?  bilemiyorum.

---Neden ?

Ablam İstanbul Kartal Müftülüğü'ne gitmiş. Orada biz iki bayan gittiğimiz için yanımıza dayı vereceklermiş.

Dayı bizden sorumlu olacak, bizimle ilgilenecek, yanımızda bulunacak olan erkek demekmiş. Ve imam nikahı kıyacakmışız.

Eşim duyarsa yollamaz bir de imam nikahını kabul ettiğimizi noterden onaylatacakmışız.

---Nasıl yani anlamadım adamla imam nikahı mı kılınıyor ?

Evet eskiden tek giden ya da bayan bayana giden 45 yaş altı kadınlara yapılıyormuş şimdi tüm kadınları kapsıyormuş. Suudi Arabistan konsolosluğu vize vermiyormuş, böyle istiyormuş. Düşünsene eşim başka biri yanımızda dursun diye adamla imam nikahı kıymama izin verecek, noterden onaylatacak, adam bizim yanımızda olacak eğer ki vazgeçersek adamın vize pasaport masraflarını karşılayacağız. Bu gerçek ise ben gidemem eşim hayatta izin vermez.

Aklım karıştı imam nikahı deyip deyip durdum. Ben erkek olsam izin vermem.

Konuşmamızın ardından internete baktım .

Ebû Said el-Hudrî’nin rivayetine göre Resulullah (a.s.m.) şöyle buyurmuştur:

“Allah’a ve âhiret gününe iman eden bir kadının beraberinde babası veya oğlu yahut kocası veya kardeşi yahut nikâhı haram olan biri olmaksızın üç gün veya daha fazla süren bir yolculuğa çıkması helâl değildir.”1 

“Allah’a ve âhiret gününe iman eden bir kadının, yanında kendisine nikâhı haram olan biri bulunmadıkça bir gün ve bir gecelik yola gitmesi helâl değildir.” 

Hanefi âlimlerine göre, bir kadın beraberinde kocası veya mahremi olan bir erkek bulunmadığı halde üç günlük veya daha fazla mesafeye yolculuk edemez. Fakat bundan az mesafeye beraberinde bunlardan kimse olmaksızın yolculuk etmesi caizdir. Hidaye’de de, kadının yanında mahremi olmadan yolculuk müddetinden az olan mesafeye gitmesi mübahtı.

Yalnız kadın hac farizasını eda etmiş, nafile olarak hacca gitmek isterse, ancak kocası veya mahremiyle birlikte gidebilir. Kadınlarla birlikte gitmesi caiz değildir.

Kadın, kocası veya mahremi olmazsa hiç bir surette hacca gidemez. Mutlaka gitmek isterse nafile haccı olmamak şartıyla yolculuk hususunda Şafiî mezhebini taklîden gidebilir.

Bu durumda bir kadın yalnız olarak Umre'ye gidemez. ''

http://www.ilimdunyasi.com/sorularimiz-ve-cevaplarimiz/bir-bayan-tek-basina-umreye-gidebilir-mi/?wap2 

Hemen hemen aynı açıklamaları internette okuyabilirsiniz. Anladığım kısaca kadın tek başına Umre'ye gidemez. Ben gidemeyeceğim sanırım herhalde bilmiyorum son kararım değil emin değilim.

Nasip kısmet...

 
Toplam blog
: 175
: 775
Kayıt tarihi
: 20.10.07
 
 

9 Eylül Üniversitesi Maliye bölümü mezunuyum. Şiir dünyam, bir tane kitap çıkaracağım dedim ve  b..