Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '09

     
    Kategori
    Hukuk
     

    Kadın ve 4320 Sayılı Kanun

    Kadın ve 4320 Sayılı Kanun
     

    canlarım


    Çoğunluk ise maalesef çeşitli şekillerde şiddete maruz kalmaktadır. Şiddet, sadece fiziksel değil, korkutma, tehdit hakaret vs. şeklinde olabilmektedir. Kadın ( veya aile fertlerinden herhangi biri) şiddete maruz kaldığında ne yapacaktır ?

    Bu durumda, 4320 Sayılı Yasanın korumasından yararlanabilirsiniz. Bunun için mahallenizdeki polis ya da jandarma karakoluna, ya da bulunduğunuz yerin adliyesine giderek; Cumhuriyet Savcılığı’na, Aile Mahkemesi ‘ne ya da Aile Mahkemesi görevini yapan Asliye Hukuk Mahkemesi ‘ne başvurabilirsiniz. Vücudunuzda darp izi var ise Adi Tıp’tan rapor almak istediğinizi mutlaka belirtin.
    2-4320 Sayılı yasa kapsamı ve korumanın içeriği,
    Bu yasa “Ailenin Korunmasına Dair Kanun” dur. Bu yasaya dayanarak 1. maddede belirtilen yerlere yaptığınız başvuru, Aile Mahkemesine bildirilecek, Aile Mahkemesi Hakimi;
    -Eşinizin birlikte ya da ayrı yaşadığınız evden uzaklaştırılması
    -Size ya da çocuklarınıza karşı şiddet uygulamaması
    -Sizi telefon, mail, faks vs. iletişim araçları ile rahatsız etmemesi
    -Alkol ve uyuşturucu kulanmış iken eve gelmemesi
    -Bir sağlık kuruluşuna tedavi için başvurması
    -Veya sizin talep edeceğiniz ve hakimin uygun göreceği başkaca bir tedbire hükmedebilecek.

    3- Hükmedilen tedbirin süresi ;

    Aile Mahkemesi bu tedbirlere en fazla 6 ay için karar verir. Ancak eşiniz şiddeti tekrarlar ise yeniden koruma kararı isteyebilirsiniz.

    4-Aile Mahkemesi Koruma Kararınından sonra;
    Mahkeme kendiliğinden kararın bir suretini Cumhuriyet Savcılığı’ na gönderir. C. Savcılığı polis ve jandarma marifeti ile eşinizin karara uyup uymadığını denetler. Eşiniz karara uymuyor ise, örneğin eve girmeye çalışıyor, sizi telefonla tehdit ediyor vs. ise karakola yada C. Savcılığı ‘na giderek durumu bildirmelisiniz.

    5-Eş karara uymaz ise;
    Eş, verilen koruma kararına uymaz ise, Cumhuriyet Savcılığı, karara uymayan eş hakkında Sulh Ceza Mahkemesinde dava açacak ve eşiniz 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep edecektir.

    6-Koruma kararı sırasında nafakaya;
    Koruma Kararı isterken şiddet uyguluyan eşten, kadın, kendi ve çocukları için, nafaka ödemesine karar verilmesini isteyebilir.

    Yukarıda sayılanlar sadece eşe karşı değil , aynı çatı altında yaşanılan, kayınpeder, kayınvalide, kayınbirader, anne, baba, kardeş, çocuğunuz, aklınıza kim geliyor ise, ya da ayrı yaşıyor ya da boşanılmış olsa dahi eski eşe- şiddet uyguluyor ise -bu koruma tedbirlerine hükmedilebilir.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 546
    Kayıt tarihi
    : 19.12.07
     
     

    İstanbul'a hukuk okumak için geldim ve geriye şöyle bir bakınca, istanbul'da onbeş yılı devirmişim. ..