Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '11

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kadın Ve Erkek İçin Pelvik Pilates

Kadın Ve Erkek İçin Pelvik Pilates
 

pelvik bölge


Pelvic bölgenin yapısındaki organlar ve enerjilerden bahsetmeye başlamışken bu bölgenin egzersizlerinden bahsetmeden geçmek olmayacak elbette. Nasıl ki bedenimizdeki kasları güçlendirmek için çalışıyorsak, bunun için ağırlıkları sistematik şekilde kaldırarak kasların kullanım kontrolü ve gücünü arttırıyor, streçing dediğmiz gerdirme esnetme hareketleri ile esnekliğini arttırıp mukavemetini sağlıyorsak bu pek çoğumuz için kapalı kutu olan ve varlığını bilmediğimiz, uzun yıllardır çok da ilgilenmediğimiz pelvik bölgedeki kaslar için de geçerlidir.

Modern hayatın bedenimizden götürdüğü şeylerden biri olan beden kontrolünün ve farkındalığının önemi pelvik bölgemiz için daha da büyüktür. Çünkü pelvik bölge anatomimizin denge ve enerjisinde merkez kabul edilebilirliği açısından en önemli bölgedir.

Kas kontrolümüz ve gücümüz bedenimizde de pelvik bölgemizde de hareketsizlik nedeniyle zayıflar... Çömelmeyi bilmeyen, merdiven çıkmayan, yürümeyen, yük taşımayan, ev işi bile neredeyse yapmayan bir toplum olarak medeniyetle beraber yaşamsal organlarımızı barındıran bedenimiz de her geçen gün daha da çok sade bir et-kemik yığını haline dönüşmekte. Tabiatın üreme, doğurma yetisi ise ödüllendirdiği PELVİC BÖLGESİ kadın için de erkek için de cinsellikle ilgili uzuv farkları dışında temelde aynı kas ve eklem yapısını içinde barındırır..

Pelvik bölge dediğimiz zaman pelvisdeki kaslardan bahsetmiyoruz. Pelvik Pilatesi ilgilendiren tüm bölümler burada önem kazanır. Diyaframın buradaki önemini vurgulamak şarttır ve diyaframı pelvik pilatesin içeriğine almamak düşünülemez bile, pelvis tek başna pelvik pilatesin konusu olamaz. Pelvik Pilatesin ilgilendiği pelvik bölge ise iç bacaklardan alt karın ve yukarda diyaframa kadar olan kısmı içine alan bir alandır. Diyafram ile başlayan bu bölge içinde yaşamsal ihtiyaçlarımız için olan organları da barındırır. Dolayısıyla sindirim, boşaltım ve üreme organları da bu bölgededir. Kuyruk sokumu bedenimizin ekseni olan ve çok güçlü olması gereken omurgamızın da, nedenini ilerki yazılarda da pek çok kez anlatacağım üzere yaşam enerjimizin de en önemli bölgelerinden biridir.

Omurgamızı basitce bir sopa olarak düşünürsek bu sopayı kumluk bir alana mı sapladığınızda sağlam durabileceğini, beton içinde mi sağlam durabileceğini düşünün. İşte bu nedenle pelvik bölgenin güçlü ve kontrollü kaslardan oluşması ve farkındalığı hem duruşumuzun temeli omurgamızın sağlamlığı hem de içinde barındırdığı sindirim, boşaltım ve üreme organlarımızın çalışmasının sağlığı için azımsanamayacak bir öneme sahiptir.

Oysa spora gittiğiniz zamanları düşünün lütfen, hangimiz pelvik bölgemi güçlendirmek için geldim dersiniz, bu konuda bilinçli olanlar dışında? Omuz, sırt, kollarım, karnım, kalçalarım, bacaklarım fit ve formda olsun der çoğu insan. Erkekler ise daha çok üst bedenleri ile ilgilidir üçgen bir beden formu uğruna. Oysa sahip olmayı istedikleri o üçgen formun sağlamlığı, enerjisi ve devamlılığı pelvik bölgenin sağlamlığıyla yakından ilgilidir.

Daha ileri giderek vurucu bir örnekle yazımızın devamına size bir iki soru bırakmak isterim:

Güçlü bir erkek veya fit ve çok güzel formda bir kadın...

Ama kapıların kapalı olduğu mahrem anlarında ya cinsellikte yetersiz veya kontrolsüz... ya dışkılama sırasında kabızlıkla ilgili şikayetleri var... Sosyal anlarında bir ağırlık kaldırması gerektiğinde idrar kaçırabilen erkekler... Kahkaha veya öksürmeyle bu duruma düşebilen kadınlar... veya sindirim sorunları nedeniyle sürekli gaz ve geğirme sorunu yaşayanlar... Sağlıklı bir pelvik bölge bunlara da cevap olabilir, hayatınızı daha güzel ve mutlu kılabilir mi?

Devam edeceğiz.... sevgilerimle

JALE ÖZEN

Pilatescadısı

www.hamilelerkulubu.com

 
Toplam blog
: 19
: 11813
Kayıt tarihi
: 26.12.10
 
 

68 doğumluyum. Y. tekstil Mühendisi ve tekstil tasarımcısı olarak başladığım iş hayatım, yoga- pi..