Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '09

 
Kategori
Aksesuar / Takı
 

Kadın ve takılar

Kadın ve takılar
 

"Gün batımı" kayrak taşı üzerine yaptığım yağlıboya resim


Kadının duygularının kültüre yansıması

Türkiye'nin en muhteşem müzelerinden Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni gezdiğimde Anadolu coğrafyasında bulunan önceki medeniyetlerde kadının güzelleşme çabasının izleri olan bir çok güzel takıları görmek hele bir de bunların binlerce yıl öncesine ait olduğunu bilmek benim için çok heycan vericiydi.

Erkek çağlar boyu fiziksel gücü ile övünmüş savaşlara katılmış ve tarihlere tanıklık ederken, kadınsa güzel olma çabasıyla kendini erkeğine beğendirme gayreti içinde olmuş, böyle yapmazsa sanki erkeğini kaptırabileceği korkusunu yaşamış sanki.

Kadın hep bir rekabet içinde de olmuş hemcinsleriyle, bugün bile devam eden bir rekabet bu.
Gelin - kaynana, görümce - elti, iki kızkardeş, iki kuma, hatta bu anne kız da bile var.

Bu rekabet "kim daha güzel" rekabetçi meydan okuma içinde olmuş. Bu rekabetçilik işte takılara da bu şekide hep yansımış. Erkeğin hemcinsleriyle rekabeti daha çok fiziksel ve maddi anlamda olmuş. Erkekler de birbirleriyle kim daha yakışıklı rekabeti kadınların kendi aralarındakilerine göre çok daha mütevazi kalıplarda.
Bu kafa yapısı devam ettiği sürece takı asla vaz geçilmeyecek bir unsur olarak kadınlarda sonsuza kadar devam edecektir.
( Bunu bilen bir erkek eşine veya sevgilisine alacağı çok güzel elmas yüzük sayesinde aradaki muhtemel buzları çok güzel eritecektir - Tabi bu krizde bunu başarabilirse)

Saygılarımla

Ayhan Özcimbit

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..