Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '19

 
Kategori
Sevgililer Günü
 

Kadın...

Toplumsal hayat, kendi içerisinde  farklı kimlikler barındırmaktadır. Bu iki cinsin de kendine has özellikleri, toplumsal hayatın içerisinde belli ve belirgin bir konumu, toplumsal işleyişe katkı sağlaması ile birlikte belli başlı sorumlulukları var.

Ancak kadının, çocuğun bakımında ve büyütülmesinde kültür içinde inşa edilmiş cinsiyete dayalı roller, cinsiyete göre düzenlenmiş iş bölümünün olduğu toplumsal yapılar, kadın ve erkek için çeşitli ve her şeye rağmen biçimlendirilmiş beklentiler, kültürel kalıplar yüklenir. Bu kalıplar kırılmamak ve kadınların hayata faal bir katılım göstermesini engellemek ile birlikte, her yerde rast geldiğimiz eşitsizliğin ortaya çıkmasına da sebep olur.

Bu eşitsizliğin en büyük nedenlerinden biri de hurafelerle bezenmiş dinlerdir. Oysa Türk kültüründe kadın erkekle eşittir.

Bunun bir örneği de Dede Korkut Hikâyelerinde yer alan Kan Turalı Destanı’nda Kan Turalı, istediği eşini; “ben yerimden kalkmadan o kalkmış olmalı, ben kara koç atıma binmeden o binmiş olmalı, ben kanlı kafir eline varmadan o varmış bana baş getirmiş olmalı” şeklinde tarif etmekte ve evleneceği kişinin de kendisine benzer özelliklere sahip olması gerektiğini belirtmektedir.

Türk felsefesinde ise kadın, tanrıçadır. Yüce bir varlıktır ve bereketin simgesidir.

Bir söz var ki kadının hem toplumdaki hem de aile kavramındaki yerini açıklar niteliktedir. O söz şöyledir; “ev toprağın üzerine kurulmaz, bir kadın üzerine kurulur.” Evi ev yapan duvarı tuğlası değildir. Evi ev yapan, bizâtihi kadının kendisidir. Özümüzü araştırıp öğrendikçe kadının yerini alacağını düşünüyorum.  Bu yazımızı da Aziz Nesin'in kadını tanımlaması ile bitirelim.

"Bir kadına ne verirseniz verin onu daha büyük hale getirir. Ona sperm verirsiniz, size çocuk verir. Ona ev verirsiniz size yuva verir. Ona sebze verirsiniz, size yemek verir. Ona bir gülücük verirsiniz, size kalbini verir. Ona bir şarkı söyleyin, size bir konser verir. Kendisine verileni çoğaltarak geri verir. Bu yüzden, ona çamur atarsanız karşılığında bataklıkta boğulmaya hazır olun."

Sevgililer gününüz kutlu olsun.

14,02,2019

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..