Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '13

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Kadına şiddeti önlemenin tek bir yolu kaldı!

Kadına şiddeti önlemenin tek bir yolu kaldı!
 

izmirbes.org


Türkiye genelinde işlenen cinayetlerin tümünün görüldüğü temyiz merci Yargıtay 1. Ceza dairesidir. Bu daire özellikle kadınlar lehine verdiği  kararlarla  dikkati çekiyor. Daire, eşini veya sevgilisini öldüren erkeklere verilen cezalarda "Haksız tahrik indirimi" uygulamasını bozma nedeni sayarken, bir dosyada şiddet gördüğü kocasını öldüren kadına "Meşru müdafaa" diyerek tahliye kararı verdi. 

 
Daire'nin 2008 den bu yana başkanlığını yürüten Mehmet Yalçın, eşini veya sevgilisini öldüren erkeklerle ilgili yerel mahkemelerden gelen bazı dosyalarda  "tahrik indirimi"uygulandığını gördüklerini belirterek, dosyadaki bilgi ve belgelere göre tahrik indirimi uygulanan bazı dosyalarda bozma kararı verdiklerini anlattı. Şiddet gördüğü sırada kocasını öldürmekten 15 yıl ceza alan bir kadının dosyasında "meşru müdafaa" dediklerini ve kadının tahliyesine karar verdikleri örneğini veren Yalçın, bu yönde yüzlerce karar verdiklerini söyledi. 
 
Son yıllarda kadına şiddet, sadece dayakla kalmıyor, cinayetle sonuçlanıyor. Tabii bu olaylarda idam cezasının kalkmasının da nedeni var. Eğer idam cezası olsaydı eşlerini veya sevgililerini öldüren adamlar belki de idam edilecekti. Böyle bir ceza olmadığı için nasıl olsa da tahrik indirimi var düşüncesiyle bu kişiler cinayet işlemekten çekinmiyorlar. 
 
Ölüm tehdidi altındaki kadınların istediği koruma talepleri, ya kadınlar öldükten sonra değerlendiriliyor veya bu korumalar kadının talebi durumunda dışarı çıktığı zaman veriliyor. Şimdiye kadar da hiçbir korumanın bu cinayetleri önlediğini de duymadım. 
 
Bundan bir yıl önce Kadına şiddet uygulayan kişilere elektronik kelepçe veya bileklik takılmasına da imkan sağlayan Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine İlişkin Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda oybirliği ile kabul edilerek, yasalaşmıştı. Yasanın içersindeki tedbir konusunda "Hakim tedbir kararını, duruşma yapmaksızın ve şiddetin uygulandığı konusunda delil veya belge aramaksızın verecek, zorunlu hallerde duruşma yapılabilecek." maddeleri de olmasına rağmen nedense uygulamaya gelince bu yasalar uygulanmıyor.
 
Türkiye'de son 6 ay içersinde 93 kadının şiddet yüzünden hayatını kaybettiğini, 27 kadının da 6 aydır kayıp olduğunu düşünürsek bu konuya acil bir çözüm bulunması gerekmektedir. 
 
İdam cezası geri gelmeyeceğine göre bu cinayetleri önlemenin tek bir yolu kalıyor.
 
Tehdit altındaki kadınlar madem korunamıyor. Yasalar da uygulanmıyor.  O zaman bu kadınlara kendilerini korumak için silah versinler. Adamlara da yasa gereği  kadına yaklaşmama cezası verilsin. Buna rağmen adam kadına yaklaşıp, şiddet uygulamaya başladığında  kadın kendisine verilen silahı kullansın. 
 
Nasıl olsa böyle bir durum "Meşru müdafaa" ya giriyor. 
 
Bu önerimin uçuk olduğunun farkındayım. Ancak şu da unutulmamalıdır ki şiddet konusunda tahammül sınırları taşan kadınlar kocalarını uykularında bıçak veya balta ile öldürmektedirler. 
 
Belki kadınlara silah verilmesi bir caydırıcılık önlemi olarak bir işe yarayabilir. 
 
Not: Ateşli silahlar kanununun "Kimler ruhsat alabilir?" maddesinin a şıkkı şöyledir.
 
a) Yaptıkları iş, sosyal, ekonomik, kültürel ve mesleki faaliyetleri ya da bulundukları yer ve zaman itibarıyla can güvenlikleri ciddi ve harici tehdit ve tehlikelere maruz kalacağı kuvvetle muhtemel olduğu anlaşılan Türk vatandaşları ile karşılıklılık esasına göre ülkemizde çalışma ve ikamet izni sahibi yabancı uyruklu şahıslar.....
 
 
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..