Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '11

 
Kategori
Güncel
 

Kadına yönelik şiddet kavramı ve uluslararası zemindeki yaptırımları (II)

Kadına yönelik şiddet kavramı ve uluslararası zemindeki yaptırımları (II)
 

Kadina Siddet (II)


Sevgili Okurlar;

Geçen hafta başladığımız konuya bu hafta devam ederek konu hakkında Türkiye’de kabul edilen yasayi detaylandiralim.

TBMM de kabul edilen yasada ne var?

Yasa, 12 Bolum ve 81 Maddeden Oluşuyor.

Konu ile ilgili ek bilgi almak isteyenler ve kanun tasarısını okumak isteyenler http://www2.tbmm.gov.tr/d24/1/1-0510.pdflinkinden dokumana ulaşabilirler.

 

Uzun olmakla beraber bazı maddelerine değinmemiz gerekiyor.

 

1- I. Ve II. Bolümde; 4/5/6/7 Maddeler önemli. Temel Hak, Eşitlikler ve Ayrım Gözetmeme, Devlet Yükümlülükleri, Toplumsal Cinsiyete Yönelik Politikalar, Kapsamlı Politikalar önemli. Kamu otoritesi, kadınlara yönelik şiddetin önüne geçme adına yasal tedbirleri alacağına dair bağlayıcı söz veriyor. Bu bağlayıcılık ile beraber şiddet eylemlerinin gerekli ve özenli biçimde kovuşturulmasını ve cezalandırılması konusunu taahhüt ediyor.

 

2- Yine II. Bölümde; 9. MaddedeSivil Toplum Kuruluşları ile ilgili ortak çalışmaları destekliyor ve teşvik ediyor.

 

3- II. Bölümde; 10/11 Maddelerdeizlenilebilirlik ile ilgili. Bu konuların izlenebilmesi için kamu adına resmi bir kurumun kurulmasından ve bu kurumun veri toplayarak, bu verileri analiz ve raporlama yönünden kamu otoritesine sunacaği belirtiliyor.

 

4- III. Bölümde; 12/13/14/15/16/17 MaddelerdeÖnleme ile ilgili hükümler mevcut. Genel Yükümlülükler Başlığı altında, kadın ve erkeklere ilişkin sosyal ve kültürel davranış modellerinin değişimine değiniliyor. Farkındalığı arttırma, Eğitim, Uzman Eğitimi, Önleyici Müdahale ve Tedavi Programları ile özel sektör ve medyanın desteği ele alınıyor.

 

5- IV Bölümde; Koruma ve Destek adi altında 18/19/20/21/22/23/24/25/26/27/28 Maddelerde şiddete maruz kalan bireylerin ne tur haklarının olduğu ve bu haklar ile ilgili kamunun gözetimi ve koruması ele alınıyor. Bu konuda sığınma evleri, telefon yardim hatları, bilgi yükümlülüğü, cinsel mağdurlara yönelik şiddet desteği detaylandırılmış.

 

6- V. Bölümde; Maddi Hukuk kapsamında ve toplam 40 Maddeden oluşan Hukuk Davalarına başvurma, Tazminat, Velayet, Zorla evlilik, Taciz, Fiziksel Şiddet, Zorla Evlendirme ve Maddi Hukuk yönünü ilgilendiren diğer maddeler için devlet tarafından hukuki koruma sağlayacağı belirtilmektedir.

 

7- VI Bolum Soruşturma ve Kovuşturma Başlığı altında 49/50/51/52/53/54/55/56/57/58 Maddelerde, bu eylemlere sebebiyet verenler ile bu eylemlere maruz kalanlar için yasal takip çerçevesini düzenliyor. Zira bu konu Sözleşmenin önemli bölümlerinden birini oluşturuyor. Yasal takip ve bunun devlet güvencesine alınması bu tur suçların yasa tarafından suç olarak kabul edildiğinin de bir göstergesi anlamına geliyor.

 

8- VII. Bölümde Göç ve Sığınmaile ilgili Maddeler düzenlenmiş.

 

9- VIII. Bölümde ise Uluslararası İşbirliğiMekanizması Açıklanmış.

 

10- IX. Bolum İzleme Mekanizması, X. Bolum Diğer Uluslararası Belgelerle İlişki, XI. Sözleşmedeki Değişiklikler, XII. Bolum Değişiklik ile ilgili Maddeleri kapsıyor.

 

Türkiye’de adi geçen sözleşmenin yasalaşarak yürürlüğe girmesi bir başlangıç olarak kabul edilebilir. 2010 yılında değişen 5237 sayılı Yeni Türk Ceza Kanununda “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar” tanımlanmıştır. Mevcut durumda şiddetin biçimlerinden biri olan tecavüz suçu 7 yıldan başlamaktadır. Eşini dövene 3 ile 8 yıl arasında hapis cezaları öngörülmüştür. Konu hukuksal açıdan çok daha derindir ve bu konudaki uzmanlar hukuksal açıdan konuyu değerlendireceklerdir.

 

Haftaya devam edip kadına karşı şiddet eylemlerine karşı uluslararasi arenada gösterilen yaptırımlarına değinerek konuyu noktalayacagim.

 

 

Caglayan ATES

www.caglayanates.com

caglayanates@yahoo.com

info@caglayanates.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 31
: 2620
Kayıt tarihi
: 06.05.10
 
 

İlk ve orta öğrenimimi yurtdışında yaptıktan sonra 1998 yılında IU İşletme Fakültesinden mezun ol..