Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

25 Aralık '08

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Kadında Kısırlık

Kadında Kısırlık
 


Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da tohum hücresini bulunduran bezin, yâni yumurtalığın doğuştan yokluğuna ender de olsa rastlanır. Bazı durumlarda ise yumurtalık vardır, lâkin içerisinde yumurta yoktur. Yumurtalar gelişimlerinin ilk aşamasını daha dölütün yumurtalığında tamamladıklarından, yumurtalığında yumurta bulunmayan yetişkin bir kadının kısırlığı kalıcıdır.


Yumurtalık iltihabı ve kisti de yumurtanın oluşmasını engelleyebileceğinden kısırlık sebebi olabilir. Yumurtalıkların normal olması durumunda gebelik dışı bir nedenle adet kanamaları durabilir. Bu, olgun yumurta yokluğuna işaret eden bir durumdur.


Olgun yumurtanın varlığında da başka sorunlarla karşılaşılabilir... Eğer corpus luteum normal iki hafta olan protesteron salgılama süresini tamamlamadan faaliyetini durdurursa, yumurta döllenmiş olsa dahi dölyatağına yerleşemez. Çünkü, protesteron eksikliği sebebiyle endometriyum zigotu kabul edecek derecede olgunlaşamaz.


Adet kanamalarının gebelik dışı bir sebeple kesilmesi (amenore) durumunda, yumurtalığın yumurtaları olgunlaştırması için, gerekli olan Folikül Stimülan Hormon dışardan verilebilir.


Kadınlarda en sıkça rastlanan kısırlık sebebi Fallop kanallarında tıkanıklıktır. Tıkanıklık nedeniyle yumurta ve spermlerin buluşması engellenir ve döllenme gerçekleşmez.


Dölyatağındaki çeşitli bozukluklar da kısırlık sebebi olabilir. Dölyatağının oluşum bozukluklarında döllenmiş yumurta dölyatağı çeperine yapışmış olsa bile ilk bir kaç ay içerisinde düşük olur. Dölyatağının iki parçalı olduğu durumlarda bu iki bölüm birleştirilerek sağlıklı bir gebeliğe uygun duruma getirilebilir. Normalde karnın ön tarafına yatık durumda bulunan dölyatağı herhangi bir sebeple arkaya, kuyruk sokumuna doğru bükülmüş ise, Fallop kanallarının yumurtayı alması zorlaşır ki, bu da kısırlığa yol açar.


Dölyatağı ağzındaki bazı bozukluklardan ötürü de kısırlık ortaya çıkabilir... Ağızdaki iltihabın sebep olduğu yoğun akıntı spermaların dölyatağına girişini engelleyebilir. Kanama ve yumurtlama dışındaki dönemlerde ağız yoğun bir mukozayla tıkalıdır. Yumurtlama esnasında bu mukoza yumuşayarak spermaların geçişine izin verir. Lâkin bazı kadınlarda mukoza yoğunluğunu muhafaza ederek geçişi imkânsız kılar. Bu durumda, yumurtlama ile birlikte bu mukozanın yapay olarak yumuşatılması kısırlığı ortadan kaldıracaktır.


Döllenmenin gerçekleşebilmesi için dölyolunun cinsel birleşmeye uygun olacak şekilde gelişmiş olması gerekir. Dölyolunun penisi kabul edemeyecek kadar dar olması ya da psikolojik etkenlere bağlı olarak kasılıp penisin girişine engel olması (vajinizm) kısırlık sebepleri arasında sayılabilir.


Kadın cinsel organlarının diğer bölümlerindeki iltihaplanmalarda olduğu gibi, dölyolu iltihaplanmaları da hem oluşturacağı fazla akıntı, hem de bu akıntının spermaları öldürücü etkisi nedeniyle kısırlığa yol açabilir.


Erkeklerde dolaylı olarak kısırlığa neden olan bazı etkenler kadınlarda da kısırlığa yol açarlar... Salgı bezi bozuklukları, beslenme bozukluğu, şeker hastalığı, zararlı alışkanlıklar ve uyuşturucu maddeler, bilhassa yumurtanın olgunlaşmasını engelleyerek kısırlık sebebi olurlar. Ayrıca, kadın cinsel organlarının herhangi bir bölgesindeki tümör ya da kist de kısırlığa neden olabilir.


Bazı kısırlık vakalarında eşlerin her ikisinin de sağlıklı oldukları görülür... Böyle eşlerin durumu özel ve geçici olabilir. Bu tür çiftler arasında, boşanıp başkalarıyla evlendiklerinde her ikisinin de çocuk sahibi olduğu görülebilmiştir. Uzun yıllar çocuksuz yaşamış bazı çiftlerin de, bir bebeği evlat edinmelerinin ardından, bu defa kendi çocuklarına sahip oldukları görülmüştür. Bunların yanısıra, tümüyle sağlıklı olup yine de çocuk sahibi olamayan erkeklere ve kadınlara da rastlanmıştır.



Önemli >>> Bu blog da diğer tüm sağlık bloglarım gibi sadece bilgilendirme amaçlıdır!.. Sağlıklı bir yaşam dileğim ve saygılarımla.
 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..