Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

25 Ağustos '08

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Kadında Menopoz

Kadında Menopoz
 


Genellikle kırkbeş ile ellibeş yaşları arasında aybaşı dönemleri biter ve kadın, çocuk sahibi olma yeteneğini kaybeder. Yumurtalıklar sadece yumurta üretmeyi durdurmakla kalmazlar, dişi hormonların üretiminde, estrojen ve progesteron üretiminde de azalma görülür.


Ergenlikte cinsel hormonların artmasıyla beraber fiziksel ve ruhsal değişiklikler nasıl görülürse, menopozdaki hormon azalması da aynı sonuçları doğurur. Hormon üretimindeki azalma kadının gövdesini çeşitli yollardan etkiler. Kadının ten rengi değişir ve kırışıklıklar belirir. Gövdedeki yağ dağılımında görülen değişiklik kadını daha da yaşlı gösterir. Yağlar daha ziyade boynun çevresinde toplanırken, göğüs dokuları yağla dolduğundan, göğüsler daha gevşekleşir. Dölyatağı boyunca varolan deri incelebilir ve dölyolunun ıslanma yeteneği ortadan kalkabilir. Bunlardan başka bazı kadınlarda, menopoz döneminde sarsıcı ruhsal değişiklikler de görülür.


Lâkin, menopozun zannedildiği gibi çok korkunç geçmesi hiç de gerekli değildir. Aksine, bu dönem bir kadının yaşamında son derece neşeli ve yaratıcı bir dönem özelliğini kazanabilir. Bir kere fiziksel değişikliklerin, çekiciliği olumsuz yönde etkilemesi diye bir kural yoktur. Eğer orta yaşlı bir kadın fiziksel sağlığını korur, canlılığını yitirmezse her zaman çekici olarak karşılanabilir.


Dölyatağındaki değişimler ise, sürekli bir cinsel yaşam sağladığında en alt düzeye indirilebilir. Cinsel yönden etkin olan bir kadında ıslanma sürebilir ve ileri yaşlara kadar cinsel ilişki gerçekleşebilir. Gerçekten de menopoz dönemindeki kadında, cinselliğe karşı artan bir ilgi görülür. Bu dönemde cinsel istek pekçok sebepten ötürü artar...


İlk olarak, hamile kalma tehlikesi artık kalkmıştır. Kadın eski korkularından kurtulmuştur lâkin testosteron faaliyeti kesilmemiştir. Bilindiği üzere testosteron libido hormonudur. Bunlardan başka, olgun bir kadın daha deneyimli ve daha açık bir sevgili olma olanaklarına sahiptir. Ayrıca kendisiyle beraber yaşlanan eşine karşı daha duyarlı ve anlayışlı olur. Bu sebeplerle, eğer kadın seven ve sevilen bir eşse, menopoz ve menopoz sonrası dönemlerinde, cinsel yönden en iyi yıllarını geçirebilir.


Kadınların menopoz esnasında geçirdikleri duygusal iniş ve çıkışların, duygusal olduğu kadar fiziksel sebepleri de vardır. Östrojenin beyin üzerinde yatıştırıcı bir etkisi vardır. Östrojenin çekilmesiyle beraber kişi daha duyarlı ve duygusal olabilir. Daha genç kadınlarda adet dönemini kapsayan sekiz gün boyunca estrojen ve progesterojen düşüktür. Orta yaşlı kadınların bunalımı ve sıkıntısı daha ruhsaldır. Pekçok kadın menopoz dönemine girdiği zaman, eşi ya da daha genç arkadaşları tarafından geri çevrileceği korkusuyla sıkıntı duyar. Eğer evli değillerse yeni bir eş bulamama korkusu yaşarlar.


Çocuk doğurma yeteneğini kaybetmişlerdir. Eğer çocukları varsa, yetişkin yaşta olmaları gerekir. Yetişkin çocukların ilgi alanları ise evin ve ailenin dışına yönelmiştir. Bütün bunlar menopoza giren kadında, istenmiyormuş duygusunu uyandırır. Bunlara hastalık ve ölüm korkusu da eklendiğinde, orta yaşlı kadın için sıkıntılı, bunalımlı bir dönem başlamış demektir.


Eğer kadının ilgi alanı ailesinden başka yerlere yönelmişse, bir kadın olmanın yanı sıra bir insan olmayı da başarmışsa, fiziksel açıdan kendine güvenini kaybetmişse, eşiyle iyi güven verici, özenli bir ilişkisi varsa menopoz bunalımına girmeyecektir. Çalışan kadınlar bu dönemi daha kolay atlatırlar.


Menopozdaki bir kadının eşiyle ilgilenmesi ve ondan da alâka görmesi, bir işle uğraşması ve tabii, ortaya çıkabilecek herhangi bir fiziksel ya da zihinsel bozukluk karşısında iyi bir tıbbi tedavi görmesi sorunları çözmeye yeter.


Kadınlar menopoz esnasında karşılaştıkları sorunları ve güçlükleri eşleriyle paylaşmalıdırlar. Erkeklerin çoğunluğu, eşlerinin kendilerine birey olarak güvenmesi halinde onların, kadınsal sorunlarıyla ilgilenmekten hoşlanırlar. Yaşlanma, kadını olduğu kadar erkeği de etkileyen bir olaydır.
 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..