Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kadınım, öyleyse varım

Kadınım, öyleyse varım
 

Harika bir insan tanıdım. O minik bir kadındı; kısacık boylu, kıvırcık saçlı, yüzünde zor bir hayatın izlerini derin çizgiler halinde taşıyan bir Akdeniz kadını idi. Sekiz yıl boyunca, gözleri görmeyen yatalak babasına bakan ve babasının ölümünden hemen sonra yatağa düşen ve yıllarca yatalak olan kocasına sabırla bakan fedakar bir kadın. Bu arada beş çocuk yetiştirdi ve bir kızı da evlat edindi. Rumlardan kalan bir evde oturan bu güçlü kadının evi daima köyünden gelen misafirleri ile dolup taşardı. Onları bunca iş arasında en güzel şekilde ağırlamayı başarırdı. Çocuklarını okuttu. Hayatı hep çileli oldu. Ama biliyorum ki o insanlara ve iyiliğe olan inancını hiç yitirmedi. Okumayı kendi öğrenmişti. 1910'larda doğmuş olan bu yürekli kadın, her gün gazetesini okur, gündemi takip ederdi. Şimdi artık o çoktan bu dünyayı terk etti, gercek evine döndü. O kadın benim anneannemdi. Ayşe...Adı gibi güzel...Onu çok özlüyorum.

  Eski kadınlar daha mı güçlü idiler acaba? Bazen böyle olduğunu düşünmeden edemiyorum. Onların işleri hep çok olurdu. Okutulmazlardı. Bazılarına dışarı çıkmak bile yasaktı. Çoğu görücü usulü ile, daha önce hiç görmedikleri erkeklerle evlendirilirler idi. Tarlada, bahçede çalışırlar, çocuk bakar, elde çamaşır yıkar.... Zor bir hayat.

  Sonra bakıyorum ki şimdiki kadınların da farklı sıkıntıları var. Çoğu hem evde, hem de dışarıda çalışıyor. Bu arada da çocuk büyütüyor. İş stresi ayrı, maddi sıkıntılar ayrı. Eve bakıcı aldın, ayrı . Her dönemin koşulları farklı. Değişmeyen tek şey var: Dertlerin ve sıkıntıların varlığı.

  Ne diyeyim, biz kadınlar güçlü varlıklarız. Her işin üstesinden gelmeyi başarıyoruz. Sıkı durmayı, gardımızı almayı biliyoruz. Gereğinde yeterince sert, gereğinde fazlasıyla şefkatli ve yumuşak. Erkekler değerimizi bilsinler. Bize iyi davransınlar. Yoksa... Yoksa ne mi? Yoksa bizsiz kalırlar; yani annesiz, eşsiz, aşcısız, hizmetcisiz, dostsuz, aşksız.... Ne dersiniz? Mutlu ve güzel kalın.

 
Toplam blog
: 4
: 145
Kayıt tarihi
: 28.08.13
 
 

Kova burcu. Doktor. 3 oğlu var. Evdeki 4 erkeğin ardını toplar. Yorulur, kızar, kıyamaz. Anne, eş..