Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Kadının dünyası

Kadının dünyası
 

Bir Turk KADINI


Merhaba degerli dostlar,  

Bugun kadinin toplum icindeki yeri hakkinda yazilacak, konusulacak o kadar cok sey varki, tanrinin disiye verdigi dogal cazibe her zaman ilgi odagi olmaktan kendini kurtaramiyor. karsi cinse INSAN olarak yaklasim ise epey caba gerektiyor gunumuzde. Tarih boyunca cogunlukla ataerkil toplumlarda kadin maalesef kotu fiilere maruz kaldi ve bu fiiler gunumuzde de devam ediyor, aile ici siddetten, ekonomik somuruye ve hatta cinayetlere kadar yelpaze genisliyor. 

Osmanli kadin hareketi hakkinda birseyler yazilabilir, son osmanli donemde 15'e yakin mizah dahil kadin sorunlarina odaklanan dergilerden tutun, ittihat-terakkinin tesfikiyle kurulan kadin derneklerine kadar, tabii bu hareket osmanli elit kesimine dahil hanimlarca dirayetli ve cesurca ele alinmistir, hele Cumhuriyetin kurulusuna 1 sene kala bile Nezihe muhiddin'ler , mubeccel / sabiha hanimlar vs. tarafindan kurulmaya calisilan ILK siyasi kadinlar firkasi (parti) hareketine bile bugun sahsen gipta ile bakiyorum.. her ne hikmetse, cesurca baslayan bu hareket tarihsel surec icinde pasifize olmus ve turk kadinini temsil edecek lider hanimlar adeta kaht-i ricali hatirlatir olmustur. 

Bugun her ne kadar goreceli bir ilerleme varsa bile, biz erkeklerin tahakkumune kiyasladigimizda kadinin toplum icinde yeri maalesef cok manidardir. Siyasi alanda ( TBMM dahil) kadinin temsili % 6 civarindadir, ulkemizde cogu 30 yas uzerinde olan ve okuma yazma bilmeyen kadinlarimiz 4 milyon rakamlarinda seyretmektedir. Kizlarinizi okutun kampanyasi nispi bir basari saglasa bile ulke genelinde cok yetersizdir, devlete siginan ve sonra cinayetlere kurban giden kadinlarimiz icin siyasi iradenin icraatlari maalesef kagit uzerinde ve havada kalmaktadir, kiz-cocuk iscilerin durumuysa dahada vahimdir, tezgah basinda gunde 14 saat karin tokluguna calistirilan kizlarimiz cigligini duyaramamaktadir, aile siddetten kacan kadinlarimizin siginacak evlerin sayisi cok yetersizdir. hele fuhus sektorunde calisan kadinlarimizin halini anlatmaya kelimeler yetmez ulkemizin yuz karasi bir durumdur. Simdi TURK KADINI'nin geldigi nokta boylemi olmalidir? 

Bence onyillar hoyratca harcanmis ve turk kadinin sorunlarina hersey hakim olan biz erkek zihniyetince cozum uretilmemistir, burada kadinlarimiza karsi cok ciddi adeta insanlik sucu islemisizdir, Turkiye'de takriben kadin nufusu biraz daha fazladir ( 37 milyon civari ) lakin hayatin tum dallarinda temsil oranini yazmaya elim varmiyor. 

Peki neler yapilmalidir sorusuna bundan 87 sene once merhum NEZIHE MUHIDDIN yanitlamistir, son sozu ona birakmadan birkac dusuncemi yazabilirim. 

Tum yurt sathinda tum kadin dernekleri/federasyonlar/ sanat cevreleri/bagimsiz kuruluslar/is dunyasindan basin yayin gruplarina ve daha nice sivil toplum orgutlerine kadar hepsinin bir CATI altinda toplanip ve kendi liderini belirleyip bir SIYASI olusuma adim atmalidirlar, Turk kadini olara ulke yonetiminin HER dalina BIZDE talibiz diyebilmektir. 

Cumhuriyetimizin degerliyle, guclu demokratik katilimlariyla ATATURK TURKIYESI icin Turk kadini vazgecilmez bir olgudur. 

Tabii bu tur faaliyetlerde atilacak adimlar icin detaylar coktur ve halka acilmak , halk ile butunlesmek, tarladan sanayiye, siyasi iradeden kulturel faaliyetlere kadar KADIN SESI'nin artik zamani coktan gelmis gecmistir, kadinlarimiz ulke genelinde ILK adimi atarsa onlari milyonlarin takip edecegi aciktir, bu potansiyel vardir ve GIZLIK CIGLIK adeta bu SES icin ozlem icindedir. Malumunuz haklar verilmiyor fakat aliniyor, 100 kusur sene once newyork'da 40 bin fabrika iscisi kadin ile baslayan hareket bugun tum dunyada KADINLAR GUNU olarak yerini almistir. 

Ben sahsen insiyatifi eline alacak, mesaleyi atesleyecek bir LIDER kadinimizin var olacagina inaniyorum, milyonlarda onu takip edecektir. Cunki siz kadinlarimizin her biri birer NEZIHE MUHIDDIN'dir. 

Bugun halen varligini surduren TURK KADINLAR BIRLIGI, cumhuriyet ilan edilmeden once SIYASI FIRKA olarak muracaat etmis, donemin sartlari geregi ancak dernek olarak 1924'de kurulmasina musaade edilmistir. Bugun 67 civari resmi siyasi partilerimiz mevcuttur ve ezici cogunlugu TABELA partisidir, ben KADIN SIYASI HAREKETI'nin tabelaya hapis oalcagi kanaatinde degilim, boyle bir hareket Turkiye'de kisa zamanda CIG gibi buyuyecektir, TBMM'de ciddi oranda temsil potansiyeli vardir. 

Tabii ki, kadin olgusunda derin sorunlari yine kadinin siyasi iradesi cozumler, yoksa sivil toplum faaliyetleri alaninda yapilmasi gereken tonlarca is vardir. En basta kadinlarimiza her turlu siddete karsi acil eylemler elzemdir. 

Cumhuriyet kadinini ATATURK Turkiyesi icin goreve cagiriyorum. 

Son olarak sozun ozunu saygiyla hatirladigimiz merhum NEZIHE MUHIDDIN HANIM'in 1924'de sarf ettigi sozlere birakiyorum. 

Biz Turk Kadinlari toplumsal ve siyasal yasamda hak ettigimiz yeri almaliyiz. Once Turk kadinlarini bilinclendirmeli ve egitmeliyiz. Onlara daha fazla sey istemelerini ve bunlara nasil ulasacaklarini anlatmaliyiz. 

Amacimiz Turkiye'de kadin ve erkegin toplumsal, ekonomik ve siyasal esitligidir notlar, degerli dostlar yurtdisindan yazdigim icin turkce karakterler yazilarda gozukmemektedir. 

Ayrica bugun 45'den fazla kadin dergisi icinde kadin sorunlarina yonelen bir siyasi dergi mevcut degildir ve manidardir. 

 
Toplam blog
: 28
: 1999
Kayıt tarihi
: 07.06.08
 
 

1958 Bursa doğumlu olup, çok uzun yıllardır ABD'de yaşıyorum. Öğretmen olan bir oğlum var,Tarih araş..