Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '15

 
Kategori
Söyleşi
 

Kadının durumu medeniyet seviyesini gösterir

Kadının durumu medeniyet seviyesini gösterir
 

İzzet Şark İle Röportaj Bölümünün Konuğu Kadın Partisi Genel Başkanı F.Benal Yazgan Oldu.

Türkiyedeki Kadın Hareketinin en önemli temsilcilerinden olan F.Benal Yazgan ile Kadın Partisi'nin İstanbul İl Başkanlığında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Kadın Hareketleri içinde başarılı çalışmalar yapan Benal Yazgan gelecekte adından sıkça söz ettirecek olan "Erkek Demokrasiden Gerçek Demokrasiye" sloganıyla Türk Siyasetinde yerini alan Kadın Partisi'ni ve hedeflerini anlattı.

F.Benal Yazgan Kimdir ?

Emekli bankacıyım. 2 çocuk sahibiyim. Gençlik yıllarında tam olarak politikanın içerisinde olamasam da o dönemlerde ciddi politik fikirlerim vardı. Seksen sonrası kadın hareketinin içinde olmaya başladım. Siyasete olan düşkünlüğüm siyasi bir partiye yönelmeme neden oldu. Siyasi bir partide 16 yıl görev yaptım. Ka-Der'in Kadıköy kurucularındanım. 30 yılı aşkın bir süredir kadın hareketi içinde bulunarak, kadın erkek eşitliği için mücadele veriyorum.

Kadın Partisi sadece kadınlardan mı oluşur ?

Kadın Partisi sadece kadınlardan oluşmuyor. Kadın Partisi bazı durumlara dikkat çekmek için kurulmuş bir partidir. Biz partinin ismini farklı isimlerde koyabilirdik. Biz kadın erkek eşitliğini savunuyoruz. Belki, Eşitlik Partisi'de diyebilirdik ancak burada vurgulamak ve seslerini duyurmak istediğimiz kadınlar olduğu için özellikle Kadın Partisi adını koyduk. Bundan vazgeçmek gibi bir niyetimiz yok. Kadın Partisi cinsiyetçi bir parti değildir. Tam tersi kadın erkek eşitliğini savunan bir partidir. Kendi yönetimimizde de yüzde elli olarak görev dağılımı yapmaya ve erkeklerle birlikte Kadın Partisi'ni yürütmeye çalışıyoruz.

Kadın Partisi ile ilgili nasıl tepkiler alıyorsunuz ?

Eksik demokrasi, kadın haklarının yetersizliği ve gittikçe kadınlarla ilgili hakların daralması bizi Kadın Partisi'ni kurmaya teşvik etti. Kadın kelimesi Türkiye'de çok öcü bir kelime. Kadın kelimesi bir hakaret olarak kabul ediliyor. Halbuki kadın kelimesi cinsiyet ifade eden bir kelimedir. Erkeği nasıl ifade edebiliyorsak kadın kelimesini de bu şekilde ifade edebiliriz. Erkeklere erkek, kadınlara bayan diyorlar, kadın kelimesini kadınlara yakışıramıyorlar, hakaret olarak algılıyorlar. Kadın Partisi'nin ismini bu şekilde koymamızın nedenlerinden biri de budur. Artık herkesin kadın ifadesini rahatlıkla kullanması gerekiyor. Özellikle erkekler kadın kelimesini kullanamıyorlar, hanım diyorlar, bayan diyorlar. Kadın Partisi'nde ki kadın kelimesi, özellikle kadın kelimesine dikkat çekmek için konulmuştur.

Kadın Partisi Feminist bir partimidir ?

Kadın Partisi kendisini merkezde konumlandırmıştır. Parti programında da çok açık bir şekilde bunu belirttik. Hiç bir ayrım yapmaksızın, herkesi kucaklayan bir partiyiz. Dolayısıyla kendimizi sağda ya da solda diye tanımlamıyoruz. Feminizm konusuna gelince, ülkemizde feminizm çok yanlış algılanıyor. Türkiye'de feminizm denince, erkek düşmanlığı akla geliyor. Oysa feminizm kadın erkek eşitliğini savunur. Feministler bu hakların arkasından koşan kişilerdir. Bu bağlamda bizde feminist bir partiyiz ve bende feministtim. Erkekler de feminist olabilir, feminizm sadece kadınlara özgü birşey değildir. Çünkü bu kadın erkek eşitliğiyle ilgili bir şeydir. Toplumda algılandığı gibi erkek düşmanlığı değildir. Aslında bütün kadınlar da feministtir bence.

Kadın Partisi, parti olarak seçimlere girecek mi ?

Biz 2011 seçimlerine bağımsız adaylarla katıldık. Kendi broşürlerimizde Kadın Partisi'nin logolarını kullandık. O dönemlerde henüz partileşmemiştik. Olumlu geri dönüşler aldık ve partinin kurulma kararı da bu seçimlerden sonra alındı. İnsanlar yeni yüzler, yeni söylemler, yeni oluşumlar istiyor. 2015 seçimlerinde yine bağımsız adaylarla gireceğiz. Tabii finansal konularda önemli. Mevcut hükümet 2011 yılında bağımsız adaylık ücretini en yüksek müsteşar maaşına denk getirdi ve kazanamadığınız takdirde de bu parayı geri alamıyorsunuz. Ben bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdum. Dava devam ediyor. Bu ücretin yüksek olması ve geri ödenmiyor olması çok yanlış. 2011 seçilmlerinde çok sayıda adayımız olmasına rağmen bu durumdan ötürü bir çok kişi adaylıktan vazgeçti.

Türkiye'de Kadına Şiddet konusu hakkında neler söylersiniz ?

Kadın cinayetlerinde ulaşılan rakamlar korkutucu seviyelere ulaşmış durumda. Bu duruma sessiz kalınıyor. Bu ülke de büyük terör sorunu yaşandı. On binlerce şehit veriliyor, bunları konuşuyoruz, üzülüyoruz ve çareler bulmaya çalışıyoruz. Ancak öldürülen kadınlar içinde bir çare gerekiyor, bu çare kanunları ağırlaştırarak olmaz. Bunlar denendi, töre cinayetlerinde aile fertlerini dahi yargılayan bir sistem getirildi ama bu bir sonuç alınamadı. Cezaların arttırılması kadın cinayetlerinin önüne geçmekte yeterli olmuyor. Bir ülke de kadınları nasıl konumlandırdığınız önemli, eğer siz kadını sadece ev kadını ve erkeğe hizmet eden, sadece çocuk yapmak için gerekli olan biri olarak konumlandırıyorsanız o kişinin hiç bir değeri yok demektir. Adam onu öldürüyor gidip başkasını alıyor, yani bu durum eskiyen bir eşyayı atmak gibi birşey. Bu yüzden kadınları tekrar konumlandırmamız gerekiyor. Kadın Partisi bunu kanunlarla değil, zihinsel dönüşümlerle yapmak istiyor. Bunu çeşitli alanlarda yapabilirsiniz. Bir ülkede kadının durumu o ülkenin medeniyet seviyesini gösterir. Binlerce kadının öldürüldüğü bir ülkede ileri demokrasi ve medeniyetten bahsedemezsiniz. Kadın Partisi bu zihinsel dönüşümü başarmaya çalışacaktır.

Siz devlet politikalarının kadına olan bakışını nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Özellikle son 12 yıldır devlet eliyle kadın haklarının kısıtlandığını görüyoruz. Eskiden topluma karşı verilen bir savaş vardı. Kadınlar topluma kadın haklarını anlatmak, onları bu konuda eğitmek için çaba harcarlardı. Artık devlet eliyle gittikçe kısıtlanan haklar var. Kadınlar artık devlete karşı bu hakları savunma durumuna geçtiler. Kadınlar sokağa çıkamaz diyorlar, kadınlar nasıl çıkamaz, daha fazla kısıtlarsan daha çok çıkar. Böyle bir durum var. Bu insani bir haktır. Eğer sen bu kadar büyük bir kitleyi kısıtlamaya kalkarsan bu kitlede sana ciddi bir şekilde baş kaldırır.

Seçim Sistemiyle ilgili neler düşünüyorsunuz ?

Demokrasiyle ilgili derdimiz var. Bu konu kadınlarla çok bağlantılıdır. %3'lük bir seçim barajı ön görüyoruz. Temsili demokrasiler artık işlevini yitirdi. Artık katılımcı demokrasiye geçmemiz gerekiyor. Biz aktif yurttaşlığı çok önemsiyoruz. Hem yerel, hem de genel yönetimlerde sadece 4 yılda bir oy vermek yerine denetimin sadece yurttaşların elinde olması gerekiyor. Bunun bir çok sistemi var. Şunu iyice irdelemek lazım. İnsanlar neden parti kurarlar sorusunu sormak lazım. Demek ki bir hoşnutsuzluk var ya da diğer bir şık, bir partide yükselemeyeceğini bildiği için arkadaşlarını toplayıp bir parti kurarlar. Ancak biz Kadın Partisi olarak bunlardan çok farklı olduğumuz için farklı bir sistem ön görüyoruz. Biz söylemler ve içerik olarak onlardan çok daha farklıyız. Devlet yeni taleplerle kurulan partilere maddi yardımda bulunmalı. Milyonları paylaşan partiler karşısında ne kadar dayanabilirsiniz. Bu demokrasiye aykırı bir durumdur. Haklar eşit olmalıdır.

Son olarak neler söylemek istersiniz ?

Artık insanlar takım tutar gibi parti tutmaktan vazgeçmelidir. Partilerin içeriğine bakıp neler yapmak istediklerini incelemeleri ve şuan Türkiye'yi yöneten partileri sorgulamaları gerekiyor. Kadın Partisi'ni oylarıyla desteklemelerini bekliyoruz. Rant üzerine kurulmamış, sadece ülkesi için derdi olan Kadın Partisi'ne destek bekliyoruz.

Haber Linki : http://www.haberbudur.com/haber/kadinin-durumu-medeniyet-seviyesini-gosterir-3470.html

 
Toplam blog
: 11
: 937
Kayıt tarihi
: 12.08.12
 
 

Siyaset Bilimci / Yazar / Political Science / International Relations / Author / Danışman / Polit..