Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kadının tercihi mi?

Kadının tercihi mi?
 

Kadına yakışan var, yakışmayan var...Yakışır veya yakışmaz içinde olanlar var...
Ama aslen var olan, kadın oldukça yakasını bırakmayacak kimlikleri ve 'kimliklerini gözü gibi korumak' görevidir.

Pek çok kadın yaşamlarının en başında, sıradanlaşmak durumunda kalır. Sıradan, göze batmayan bu kadınlar olurun dışına çıkmayan, öğretilenden başkasına yüz vermeyenlerdir. Sonunda toplumda hem hor görülen hem de son gaz pompalanan bir kimliğe kavuşurlar. Bu kimlik onlar için sıkıcı ama koruyucudur. Yaşar giderler...
Oysa hiç bir kadın özde böyle edilgen değildir. Herbirinin kromozomlarına kadınlık hamurundaki lezzetler bir bir yerleştirilmiştir. Onları atıllaştıran sonradan yüklenen bir çeşit 'göze batmama' öğretisidir:

Kadın, yükseltmediği sesiyle saygındır, göze batmaz,
kadın görmezden geldikçe kafası da rahattır,
Kadın evini temiz tutar, olmazsa olmaz tamlayıcısı kocasına iyi bakarsa sevilir, taktir edilir,
zaten bir kadın ya evlidir, ya da evlenme namzetidir,
ve bu kurallara uyduğunca huzurlu ve huzur vericidir...

İşin komiği, toplumsal yaşantı içinde kurallardan bir kez bile ayrılan kadının, diskalifiye olması an meselesidir. Zorla dayatılan 'göze batmama' tarzı, aslında böyle ince böyle zor bir seçimdir.

Sıradan olmadan kendisi gibi yaşamak ise başka yönleriyle zor bir karardır. 'Dayanılmaz bir hafiflik'tir. Hafifliğin derinlerinde arsız tacizlerden uzak duramamak, 'ne yaptım da buna meydan verdim'i sorgulamak gibi içsel bir tartışma vardır hep. İçsel tartışmanın galibi genellikle kimlikler ve görevler olur. Ayrıca edilgenlik alternatifi saygınlık ve rahatı beraberinde yaşattığından her zaman ışıldayacaktır. Bu yüzdendir ki 'kendisi' olmaya çalışmak bir kadın için rahatını bir kenara iten meşekkatli bir seçimdir.

'Sıradanlaşmak' özünde hiç olmayan ama toplumun kadına işaret ettiği bir çeşit korunak olarak valomaya devam edecektir. Kimi kadın kimlik savaşını verecek ama yenilecek, kimisi kendinin farkında bile olmadan görevlerinin peşinde 'doğru' olduğu öğretilen şekilde yürüyecektir.

Ve savaşmaktan vazgeçmeyen 'diğerleri' herkes için tehlikeli ve sevimsiz bir azınlığı simgeleyecektir.
 
Toplam blog
: 146
: 1061
Kayıt tarihi
: 05.12.06
 
 

Hep yazmak istedim. İnsan düşüncelerini yazıya dökünce kendi başınadır çünkü, kaygısız, katıksız ..