Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kadınlar; "Biz de varız!" dedi

Kadınlar; "Biz de varız!" dedi
 

Kadınlar; “Biz de varız!” dedi

Acarkent Rotary Kulübü, “ Mikro Kredi” uygulaması kapsamında Beykoz’un üreten kadınlarına, ilk kredi ödemelerini nakit olarak takdim etti.

Acarkent Rotary Kulübü; Beykoz’da Haziran ayında hayata geçirdiği “ Mikro Kredi” uygulaması kapsamında, Beykoz’un üreten kadınlarına, ürettiklerinin karşılığında ilk kredi dilimini nakit olarak takdim etti.

Bin’er TL ödeme yapıldı

Bir grup oluşturmak suretiyle bir araya gelen beş kadının üretimde bulunmalarını teşvik ve desteklemeye yönelik olan söz konusu kredi uygulaması kapsamında Beykozlu beş kadın, ilk kredi dilimini almaya hak kazandılar.

Acarkent Rotary Kulübü tarafından Beykozlu beş girişimci kadına, bu bağlamda bin’er TL’lik nakit ödemesi yapıldı.

Acarkent Rotary Kulübü’nün bir girişimi

Sunumu; Acarkent Rotary Kulübü üyesi Rtn. Funda Turanlı tarafından yapılan kredi takdim merasimi, Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES)’in Görele Köyü’nde bulunan merkezinde gerçekleştirildi.

Takdim törenine; Akbaba Köyü Muhtarı Yüksel Kılıç, Acarkent Rotary Kulübü üyesi Rtn. Ömer Turanlı, BEDES Başkanı Gülay Demirel, BEDES gönülleri ve çalışanları katıldılar.

Rtn. Funda Turanlı: Yavaş yavaş sağlam adımlar ile çoğalacağız!

Takdim töreninin başında yaptığı konuşmada, “ Güzel bir başlangıç için bir araya geldiklerini” ifade eden Acarkent Rotary Kulübü üyesi Rtn. Funda Turanlı; “ Mikro Kredi Şubesi’nin ilk ödemesini yapacak olmaları dolayısıyla heyecanlı olduklarını” ifade etti.

Gülay Demirel’e teşekkür

Konuşmasının devamında, Mikro Kredi Şubesi’nin BEDES’te açılması için “ Çok ciddi çaba gösterdiğini” ifade ettiği BEDES Başkanı Gülay Demirel’e de teşekkürlerini sunan Rtn. Funda Turanlı, ödeme yapacakları beş kişilik grubun, kulüplerinin mikro kredi uygulamasındaki “ Başlangıç grubu” olduğunu da sözlerine ekledi.

Söz konusu grubun aynı zamanda diğer kadınlara da örnek teşkil edeceğini ifade eden Turanlı; “ Yavaş yavaş sağlam adımlar ile çoğalacağız inşallah!” açıklamasını yaptı.

Ailelerin refah düzeyi değişecek

Funda Turanlı, konuşmasını şu sözler ile noktaladı: “ Mikro kredilerimiz arttıkça, kadınlarımız ve refahları; ailelerinin yaşam tarzı da değişecektir. Bu, hepimizin gayretli çabası ile olacak.”

Gülay Demirel: Mutsuz aile= Mutlu toplum

Rtn. Turanlı’dan sonra söz alan BEDES Başkanı Gülay Demirel ise, sözlerine “ Acarkent Rotary Kulübü’nün Beykoz için büyük bir kazanç olduğunu” belirterek başladı.

Gülay Demirel, şunları söyledi: “ Çevremize baktığımız zaman son yıllarda ne yazık ki hep üzgün yüzler, asık suratlar görüyoruz. İnsanlar hep bir geçim sıkıntısı derdinde. Babaların bu mutsuzluğu haliyle eve yansıyor. Evde mutsuz ortamlar olunca, mutsuz aileler, mutsuz toplumları oluşturuyor.”

Mikro kredi anneleri üretime kazandıracak

“ Mikro kredi, anneleri üretime kazandıracak olan, ailenin bütçesine gelir sağlayacak olan bir çalışma. Acarkent Rotary Kulübü’nün, yeni kurulmuş bir kulüp olmasına rağmen, kısa sürede bu kadar başarılı projeler üretmiş olması, beni çok heyecanlandırıyor.”

Toplumsal mutluluk ilk hedef olunca…

Sözlerinin devamında, Acarkent Rotary Kulübü’nin çalışmalarına her zaman destek vereceklerini ifade eden Gülay Demirel;“ Yaptıkları her işte toplumsal mutluluk ilk hedef. Hal böyle olunca BEDES de, bu işin içinde olmaktan her zaman onur duyuyor” dedi.

İşlerini büyütecekler

Yapılan konuşmaların ardından ise, beş kişilik üretim grubunu oluşturan kadınlara ilk kredi ödemeleri yapıldı.

Bu kapsamda; Aydan Çaydak (El işi); Emine Yumurtacı (El işi), İlknur Soyutürk ( Gıda), Funda Aycibil (Gıda) ve Sabahat Ercan  (El işi); gerçekleştirdikleri üretimleri dolayısıyla ilk kredi ödemelerini teslim alarak, basının objektifine poz verdiler.

Üretenlere destek olunacak

Rtn. Funda Turanlı, yaptığı açıklamada, çeşitli dallarda üretimde bulunan kadınların ürettikleri ürünlerin satın alınması noktasında da kendilerine destek vereceklerini ifade etti.

Kaza sigortası da yaptırılıyor

Mikro Kredi uygulaması kapsamında üretimde bulunan kadınlar için, yıllık kaza sigortası da yaptırılıyor.

Çocuklarının gurur duyduğu örnek anneler

Beykoz Güncel Haber’in sorularını yanıtlayan Acarkent Rotary Kulübü üyesi Rtn. Funda Turanlı, kulüplerinin söz konusu kredi uygulamasını; “ Beykoz bölgesindeki kadınları aktif hale getirmek, refah seviyelerini yükseltmek, evlerine katkı sağlamalarına vesile olmak ve çocuklarının da gurur duyduğu örnek anneler olmalarını sağlamak için” başlatmış olduğunu belirtti.

Bu şekilde daha gururlu bir ülke olacağız

Funda Turanlı;  devlet tarafından yapılan sosyal yardımların mikro kredi uygulamasına kaydırılması ile birlikte ülkenin refah seviyesinin de artacağını ifade ederek; “ Bu şekilde daha gururlu bir ülke olacağız. Biz, bunun için çaba gösteriyoruz. Bugün kredi verdiğimiz grup da, bunun ilk örneği idi” dedi.

Beykoz’un ilk ve şu anda tek “ Mikro Kredi Şubesi”

Beykoz’un ilk mikro kredi şubesi olan “ Beykoz Acarkent Mikro Kredi Şubesi,” Haziran 2012’de, o zamanki Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve iş adamı İsmet Acar’ın da katılımı ile düzenlenen bir tören ile Sultaniye’de bulunan BEDES Okuma Parkı’nda açılmıştı.

Mikrokredi nedir?

Bangladeşli ekonomi profesörü Muhammed Yunus’un bir fikri sonucunda dünyaya yayılan mikro kredi uygulaması, yüzlerce insanın hayatını değiştirdi. Yunus’un kurduğu “Grameen Bankası” yoksul kişilere kendi işlerini kurmaları için cüzi miktarlarda kredi verdi ve böylece birçok kişi iş sahibi oldu; yoksulluktan kurtuldu. İşini kuranlar kredilerini geri ödediği için yeni insanların iş kurmasının önü açıldı. Bu fikir Muhammed Yunus'a 2006 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazandırdı.

Sadece kadınlar yararlanabiliyor!

Acarkent Rotary Kulübü tarafından uygulanan ve limitleri 700 TL ila bin TL arasında değişen, yüzde 15 katkı paylı ve 46 haftalık ödeme planlı Mikrokredi Projesi’nden yararlanma şartları ise; kadın olmak, bir projesi olmak, beş kişiden oluşan bir grup kurmak.

Mikro Kredi uygulamasında, “Grup” oluşturan beş kadından her biri bir diğerine kefil oluyor. Aynı grup içerisinde bulunan kadınlar, farklı sektörlerde faaliyet gösterilebiliyorlar; yani aynı gruptalar diye aynı sektör için üretimde bulunmaları şart değil.

Grup, aldığı kredinin geri ödemesinde başarılı olduğu takdirde, bir sonraki kredi ödemesini almaya hak kazanıyor.

Yani, Beykoz’da bu projeden sadece kadınlar yararlanabiliyor!

Haber: Arzu Başlantı

arzubaslanti@yahoo.com
 

 

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..