Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '06

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Kadınlar alışverişte

Kadınlar alışverişte
 

Bugün kadınlar ve alışverişi yazmaya karar verdim. Çünkü geçtiğimiz günlerde gittiğim bir alışveriş merkezindeki gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Birazdan yazacaklarım erkeklerin kadınları anlaması için küçük tüyolar da içeriyor. Bence bu yazıyı kaçırmayın:))

Herkesin yaptığı gibi hem dolaşmak hem de kendime birşeyler bakmak için tanınmış alışveriş merkezlerinden birine gittim. Aradığım şeyi bulmak için başladım dükkan dükkan dolaşmaya. Girdiğim her dükkanda farklı bir kadın profiliyle karşılaştım.

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor. Kadınlar her zaman alışverişe çıkabilir. Onlar için alışverişin yeri ve zamanı yoktur. Bir kadın aklına koyduğu bir şeyi almak için ya da hiç aklında yokken öylesine alışverişe çıkıyor olabilir. "Hayatım iki penye bir de pantalon alacağım" diyerek alışverişe çıkan kadın bir bakmışsınız elinde on poşet ile gelmiş. Bunlar olağan şeyler. Çünkü, kadınlar alışverişte rahatlıyor; alışverişte sıkıntısını üzerinden atıyor. Bir kadın alışveriş yaparken başka hiçbir şey düşünmüyor. Sadece giysilere, ayakkabılara, çantalara konsantre oluyor. Bu sırada giysileri ve ayakkabıları nerede ve ne zaman giyeceğini ve nereye gideceğini düşünerek mutlu oluyor.

Kadın alışverişe yalnız çıkmış ise, etrafında onu frenleyen bir kişi olmuyor. Dolayısıyla elde taşınan poşetleri ya da poşetlerin içinden çıkan giyecekleri saymak dabir hayli zaman alıyor. Yolda yürüyen, elikolu poşet dolu kadınlara dikkat edin, yüzlerinde bir mutluluk, hafif bir tebessüm vardır. Kadınlar alışveriş yaparken evinin, evliliğinin, kendisinin sorunlarını bir kenara bırakıyor. Dertli, mahsun kadın portresinden çıkıp, bir anda alışveriş çılgını olup çıkıyor.

Geçen gün gördüğüm bir genç kızın halini yazdığımda umarım beni daha iyi anlayacaksınız. Bir düşünün ünlü bir mağaza, fiyatlar da mağazanın ünü kadar yüksek. İndirim olmuş ama; kızımız için indirim olmuş olmamış önemli değil. O zaten istediği her şeyi almış; elini kolunu doldurmuş ve kasa sırasına girmiş. Kasaların dayanlarında çantalar ve cüzdanlar duruyor. Genç kız aldıkları yetmiyormuş gibi hızlı bir şekilde önce çantayı eline alıyor; eviriyor; çeviriyor; o çantayı da alıyor. Ardından cüzdanlara bakıyor. İçini, dışını inceliyor. Bu arada kıza sıra geliyor da, elindeki cüzdanı aldığı yere bırakıyor ve aldıklarının ücretini ödemeye karar veriyor.

Bir de, biraz önce anlattığım örneklerin tam tersi kişilikte kadınlar var. Kadın aradığı birşeyi bulmak için alışverişe çıkar. Her dükkanı dolaşır; birkaç parça giysi bakar. Tam almaya karar vermiştir. Son anda giysileri almaktan vazgeçer. İşte bu tip bayanlara hem dükkan sahipleri, hem de eşleri sinir olur.

Bazı kadınlar ise, sadece model bakmak, fiyat etüdünde bulunmak için dükkanları dolaşır. Bu tip kadınlara dikkat edin. Elleri ilk önce fiyat etiketlerine gider; daha sonra giysinin kumaşını eller. Bütün giysilere bakar, gerekirse dener ama sıra almaya gelince yan çizer. Giysinin ya fiyatını ya da modelini beğenmemiştir.

Biraz önce bahsettiklerim alışverişe yalnız çıkan bayanlardı. Gelelim alışverişe eşleriyle çıkan bayanlara. Erkekler genelde eşleriyle birlikte giysi, ayakkabı alışverişine çıkmaz. Çünkü, kadınlar hemen hemen her modele bakmayı tercih eder. Erkekler ise, bir an önce mağazadan çıkmayı düşünür. Bir kadın alacağı elbisenin üzerinde güzel durmasını istediği için, ince eler sık dokur. Erkek ise, buna asla tahammül edemez. Durum böyle olunca çoğu zaman bizim de şahit olduğumuz alışveriş merkezi ortasındaki tartışmalar başlar.

Araştırmalar da kadının alışverişi niçin bu kadar sevdiğini ortaya koyuyor. Cambridge’deki Harvard Medical School’dan ABD’li bilim adamlarının maymunlar üzerinde yaptığı bir deneyde beynin alışveriş sırasında nasıl tercih yaptığının ayrıntıları araştırılmış. Deneyde maymunlara seçenekler sunulmuş ve hangisini tercih ettiklerine bakılarak beyinleri incelemeye alınmış. Yapılan araştırma sonucunda beyinin “Orbitofrontal Cortex” denilen bölümünde insanların ekonomik seçimler yapmasına yardımcı olan sinir hücreleri tespit edilmiş. Sözü edilen bu hücreler ise, kişinin hangi ürünü istediğini ve bu ürün için ne kadar para ödeyeceğine karar vermesine yardımcı oluyormuş.

Araştırma sonucuna göre kadınların beyinlerindeki "orbifrontal cortex" bölümünün erkeklere oranla daha çok gelişmiş ve hızlı olduğunu söylemek yerinde bir tespit olur. Kadınlar alışveriş yapmayı, giysiler, ayakkabılar, çantalar arasında zaman geçirmeyi seviyor. Önemli olan erkeklerin bayanlara biraz daha anlayışlı davranması. Tabii, bayanların da alışverişin dozunu kaçırmaması gerekiyor. Aksi halde kredi kartının bir sonraki ekstresi ardında boş bir cüzdan ve milyonlarca borç bırakabiliyor.

Bu arada merak edenler için, bu yazı kendime birşeyler almak için çıktığım alışveriş mekezindeki gözlemlerimden oluştu. Aldıklarıma gelince ben kendisini frenlemesini bilenlerdenim. "Sadece iki penye aldım." desem de inanmayın :))))

Esen kalın.

 
Toplam blog
: 14
: 6889
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi sırasında çalı..