Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '16

 
Kategori
İlişkiler
 

Kadınlar da en az erkekler kadar poligamdır

Kadınlar da en az erkekler kadar poligamdır
 

Güneydoğu Asya ülkelerinden


Poligam çok eşli demektir. Erkek de kadın da poligamdır. Harem kurmuş bir erkek çok eşlidir. Bu biliniyor. Bunun gibi doğu ülkelerinde erkek haremi kuran kadınlar da var. Ancak çok eşli -veya poligam- olmak için ille de harem kurmak veya iki eşle yaşamak gerekmiyor. Poligamlık (çok eşlilik) erkeğin ve kadının genlerinde -işlenmiş olarak- bulunmakta.

Yaşamın amacı yaşamı devam ettirmektir. Bunun bir sonucu olarak yine genlerinde işlenmiş olarak çocuk bakımı ve çocukların anne/babasına bağlılığı söz konusudur. Böylece nesiller arasında –en azından birey kendi kendine yetecek duruma gelene kadar geçecek süre için- sıkı bir bağ kurulmuş olur.

Ancak soyun devamı için bu yeterli değildir, çocuk da yapmak gerekir. Poligami olmasa, bir dişi ve bir erkek tek eşli olarak çift olsa, fakat kaza ile çiftlerden biri kısır olsa, ölse veya sakat kalsa diğer çiftin de üreme yeteneği yok olurdu. Sonuç olarak tek eşli duygusunda olanlar eninde sonunda üreyemez ve soyları tükenirdi. Evrim, çok eşli olma becerisi olanların üremesini desteklemiştir. Kadın da o yüzden çok eşli nitelikli olmuş, poligami insanlara ve diğer canlılara kaçınılmaz olarak yerleşmiştir. 

Ancak, dünyada, insanlar arasında ataerkil (erkek egemen) düzen geçerli olduğu için kadının çok eşlilik duygusu dengesiz bir biçimde bastırılmıştır. Kadın-erkek fark etmez, duyguları bastırılmış insanlar saatli bomba gibidir. Şu an bir saatli bombanın üstünde oturuyor olabilirsiniz. Ancak Hindistan, Çin Hindi, Java adaları ülkelerinde kadınların çok eşli olduğu ve erkeklerin bunu kabullendikleri görülmekte. Hatta bizim bile bir ‘yedi kocalı Hürmüz’ümüz var. Ama bizde böyle bir şey olamayacağı için iş şakaya vurulmakta.

Bir kişinin kendisinden başka eşinin de çok eşli olduğunu kabullenmesi, düşünmesi zor bir durum. Bu, rüyasında kendisini aldattığını gördüğü karısını öldürmesi durumlarına benziyor. Kıskançlık duygusu da evrimle genlerimize işleyen bir duygudur. Çünkü aynı şekilde, kıskanç olmayan birinin soyunu devam ettirmesi olanak dışıdır. Evrimde esas olan soyun, -ama başkalarının değil kendi soyunun- devamıdır. Bütün duygularımız ona göre şekillenmiştir. İnsan, insan olarak bu karışık duygu durumlarını ancak eğitimle ve sevgiyle yenebilir. İnsan doğal yapısı ve eğitim bir noktada çatışır. Bazı filozoflar eğitimin hiçbir zaman başarılı olamayacağını savunur. Ama olsun, yine de üzerimize düşeni yapalım.

Bakınız:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Poligami

http://blog.milliyet.com.tr/yanima-uzanir-misin-/Blog/?BlogNo=523378 

Bilgi için, dünyada normal şartlarda 1 kadına karşı 1,05 erkek doğmaktadır. Yani erkekler tarafına çok az bir fark olmakla birlikte bu durum erkeklerin veya kadınların çok eşli yaşayabilmelerine yetmemektedir. Belki savaşların yalnız erkekler tarafından ve cephelerde yapıldığı eski çağlar için geçerliydi. Ama artık o geçerlilik yok. Geçti o dönemler. Geri dönmesini de istemeyiz. Ben olduğu zaman tek eşli olmaktan hoşnutum.

 
Toplam blog
: 153
: 18932
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Antakya 1955 Doğumluyum. O.D.T.Ü. Mimarlık Fakültesi 1982 Mezunuyum. O zamandan beri firmalarda m..