Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '20

 
Kategori
Dünya Kadınlar Günü
 

Kadınlar Günü ve Kooperatifler

8 Mart Dünya Kadınlar günü 16 Aralık1977 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen önemli günlerden biridir. Bu önemli gün kadına yönelik şiddetin önlenmesi, cinsiyet ayrımcılığına karşı kadın haklarının korunması ve savunulması, kadınların toplumsal yaşamdaki etkinliklerinin artırılması konularının işlendiği ve toplumsal farkındalığın sağlanması için etkinliklerin yapıldığı bir gündür. 8 Mart Dünya kadınlar Günü her ülkede kutlanan, Ulusal ve Uluslararası Örgütlerin Farkındalık etkinlikleri yapılmaktadır. Uluslarası Kooperatifler Birliği,  Uluslararası Kooperatifler Birliği Cinsiyet Eşitliği Komitesi bu gün vesilesi ile bir mesaj yayınlamıştır. Bu ylki mesajın ana teması "Kooperatifler kadınların karşılaştığı sosyo-ekonomik adaletsizlikleri azaltmak için bir araçtır" olarak açıklanmıştır. Yayınlanan mesajda şu hususlara yer verilmiştir.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi hem kooperatifler içinde hem de kooperatiflerin faaliyet gösterdiği ülkelerde zorluklardır. Birden fazla engel, kadınlara sınırlamalar getirir, fırsatlara erişimlerini engeller, genellikle kadınların marjinalleşmesini kurumsallaştıran yasal kısıtlamalara dönüşür. Toplumsal cinsiyet eşitliğini engelleyen bu engelleri ortadan kaldırmak, kooperatif eylem için kritik bir hedeftir ve Uluslararası Kooperatifler Birliği ve üye kuruluşları için 2030 Sürdürülebilir Kalkınma gündeminin cinsiyete duyarlı bir şekilde uygulanmasını amaçlayan kilit bir önceliktir.

Dünya Kadınlar Günü, tüm kadınlar ve kızlar için cinsiyet eşitliğini sağlamak için küresel eylemi harekete geçirmek için kaçırılmayacak bir fırsatı temsil ediyor. 2020'de, Ben eşitlik nesliyim: Kadın haklarının gerçekleştirilmesi teması, Pekin Deklarasyonu'nun 25. yıldönümünü ve kooperatiflerin çoklu faydalarını tanıyan eylem platformunu işaret ediyor. Şimdi, BM ve uluslararası işbirliği geliştirme sektörünün, kadınların ekonomik, sosyal ve politik güçlenmesini güçlendiren önemli kalkınma aktörlerine Yardımları artırmanın ve önceliklendirmenin zamanı geldi.

Kooperatif çözümleri piyasa ekonomilerinde her zamanki gibi işin ötesine geçmekte ve on yıllık eylem ve dağıtıma katkıda bulunanların gündemden ayrılmamasına yardımcı olabilir.

Ekonomik aktörler, cinsiyet normları göz önüne alındığında, kadınlar daha az kazanmaya devam ederken, ödenmemiş işgücüne katılma olasılığı daha yüksektir ve iyi işlerden dışlanmaya daha yatkındır. Bununla birlikte, insanlara, kadınlar kooperatifler kurduklarında veya katıldıklarında, yenilikçi emek faaliyetleri gerçekleştirdiklerini, daha yüksek gelir elde ettiklerini ve iş performanslarını ve rekabet gücünü arttırdıklarını hatırlatmalıyız. Kooperatiflere katılmak, evdeki karar verme süreçlerini arttırır ve toplum işlerine katılımlarını ve güçlendirmelerini geliştirir-kooperatifler, insan merkezli işletmeler çok yönlü eşitsizliklere maruz kalan büyük kadınlarda kapsayıcı istihdam sağlamaya odaklandıkça

Bazı örnekler bunun nasıl yapılabileceğini göstermektedir.

-İspanya'da, kadınlar işçi kooperatiflerindeki yönetim ve komuta pozisyonlarının% 54'ünü temsil etmektedir.

-İtalya'da istihdam edilen kadınların oranı, toplam orana göre% 59'dur ve bu da 1 milyon 350 bin kadın anlamına gelirken, kriz zamanlarında bile istihdam elde edilen kadın üyelerin oranı % 50'sini ve Yönetim Kurulundaki temsil oranı un% 24,8'dir.  

-Arjantin karşı kadınların kooperatif sektörünün karar alma mekanizmalarına katılımını teşvik etmek strateji arayışındadır. Çünkü Arjantin'de cinsiyet şiddetinin kadınların yönetimlere daha fazla katılımı için görünmez bir engel olarak görülmektedir. 2019’da Arjantin Kooperatifler Konfederasyonu (COOPERAR) her bir kesimin yer alacağı ve kendini temsil edeceği Cinsiyet Şiddetini Önleme Protokolü uygulama kararını aldı.  

-Nepal'de, kooperatiflerdeki yönetim kurulunun % 40'ı kadın, kooperatiflerdeki üyelerin % 51'i kadındır. (Ülkedeki 6,5 milyon üyeden)

-Filipinler'de kooperatifler, özellikle cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi olmak üzere hükümetin yardımıyla çeşitli alanlarda Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanmasına katılmaktadır. Cinsiyete Duyarlı Kalkınma için Filipin Planı (1995-2025), Anayasa ile güvence altına alınan insan haklarının sağlanmasına uygun olarak, kamu ve özel sektörde cinsiyet ve kalkınmanın uygulanmasını zorunlu kılmıştır. Kooperatif Geliştirme Otoritesi kayıtlı tüm kooperatifleri toplumsal cinsiyet ve kalkınmayı yaygınlaştırmaya zorunlu kılmaktadır.

-Nijerya'da kadınlar kooperatif üyesinin % 60'ını oluştururken kooperatif liderliğinin % 45'i kadınlar tarafından alınmaktadır. Hükümet ve kooperatif hareketi, Stratejik Çerçeve ve ulusal politika desteğini teşvik etti. Hükümet ve kooperatif hareketi, Stratejik Çerçeve ve ulusal politikaları destekledi. Ayrıca kadınların tüm kooperatif kuruluşlarının yönetişimine katılımını ve kadın kooperatiflerinin gelişmesini savunmak için Nijerya Kadın Kooperatifleri Birliğine (NICOWA) sahip çıktı.

-Etiyopya'da kadınlar, kooperatif üyeliğinin % 42'sini oluşturuyor ve her bir kooperatif yönetim komitesinde en az bir kadın üye olması gerektiğini belirten mevcut bir tüzük sayesinde kooperatiflerinde farklı liderlik pozisyonlarına katılıyor.

Fikir ayrılıkları ve anlaşmazlıklar sonrası yeniden yapılanma dönemlerinde, kooperatiflerin her zaman kurulacak ilk işletmeler arasında olduğunu görüyoruz.

Kadınlar, şiddete ve Silahlı Çatışmalara karşı özgürlük gibi kişisel ve toplumsal ihtiyaçları ele alan, karşılıklı güven ve umut temelinde bir kumaşı restore eden ilk kişilerdir. Kooperatifler kadınlara karşı herhangi bir taciz ve şiddet ile savaşmaya kararlıdır ve barış ve esneklik inşa etmedeki faydaları, 2017 istihdamı ve barışa geçiş için iyi çalışma ile ilgili ILO tavsiyesi de dahil olmak üzere kilit kurumlar tarafından birden fazla düzeyde kabul edilmiştir.

Ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliğinin giderek sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve geniş sosyal refah için bir sütun olarak görüldüğü göz önüne alındığında, kadın ve kızların her düzeyde insan haklarını destekleyen insan merkezli ekonomik modeller güçlendirilmeli ve 5. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi gerçeğe dönüştürmelidir.

Mesajdanda görüleceği üzere kooperatifler dünyada kadınların karşılaştığı sosyo-ekonomik adaletsizlikleri azaltmak için birçok fırsat yaratmakta ve kadınların kendi sorunlarını kendilerinin çözmesi için kolaylıklar sağlamaktadırlar. Kooperatiflerin yarattığı fırsat ve kolaylıklar birçok global sorun içinde çözüm yollarını ortaya koymaktadır. Herşeyi devletten bekleyen, ümidini yardımlara ve destek politikalarına bağlayan dezavantajlı grupların  gerçekte çözümü kooperatifleri ile dayanışma kültürü içinde kendilerinin bulmalarının yolunu göstermektedir. 

Kooperatif ilke ve değerleri içinde cinsiyet ayrımcılığına karşı ve kadına karşı şiddetin önlenmesinde kooperatifler dünyanın her yerinde insanları birbirine yaklaştırmakta, ulusal ve uluslararası bir dayanışmanın gücünü ortaya koymaktadır. 8 Mart Dünya kadınlar Günü Dünya Kooperatifçilik Hareketinin dikkatları çekmek istediği en önemli günlerden biri olarak dünyaya ilan edilmektedir. 

Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Cinsiyet ayrımcılığı ve kadına yönelik şidddet Kooperatif ruhu ve Dayanışması içinde son bulsun. 

 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..