Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '07

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Kadınlar neden altın sever?

Kadınlar neden altın sever?
 

Altın konusu, yine bir bankaya ait, bankanın yatırım araçlarını en iyi takip eden finans kuruluşu olduğu konusunda insanları ikna edebilmek için, Hindistan’da bir düğün sezonunda ne kadar altın takı takıldığını ve bunun dünya altın piyasasını ne kadar etkilediğini bile takip ettiklerini ifade etmeye çalıştıkları reklamla dikkatimi çekti. ( Ben bu gidişle dünya en uzun cümle yarışmasına ülkemden aday gösterileceğim gibi)

Geçmiş yüzyıllarda, insanların sermaye birikiminin ve tasarruf çabalarının tek aracı altın olmuştur. Tahmin ediyorum, erkeklerin eli o dönemler harcama yapmaya daha yatkın olduğu için, sosyal yaşam içerisinde yer alıp da para harcama şansı olmayan kadınlar, ailenin daha güvenilir kasası olagelmiş olabilir.

Yahut da, geçmiş toplumlarda, erkeğe karşı hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan kadınların, kocalarının istedikleri anda boşanma olasılığına karşı bir güvence olarak, aile içerisinde belli bir sermayeyi elinde bulundurma hakkı da olabilir, altın-kadın ilişkisini belirleyen şey.

Günümüzde altının bir yatırım aracı olmaktan çıktığı rahatlıkla söylenebilir. Elbette ki çağdaş yatırım araçlarından faydalanamayan çok geniş bir kesim mevcuttur ve altın bu kesimler açısında önemini korumaktadır. Ancak bu kesim yine toplumun en fakir kesimlerini oluşturmakta ve altının taliplileri arasında bütçe anlamında oransal olarak çok küçük bir kesimi oluşturmaktadırlar.

Altının günümüzde, yatırım amaçlı kullanımından çok, bir aksesuar olarak kullanıldığını bu şekilde netleştirmiş bulunuyoruz. Şimdi başlıktaki esas soruya yönelmiş bulunuyoruz. Kadınlar neden altın sever? Ve bizim ülkemizin kadınlarının daha fazla düşkün olmalarının sebebi nedir? Bu soruda nereden çıktı demeyin, çünkü, Türkiye, Hindistan ve Amerika’dan sonra dünyanın en çok altın tüketen 3. ülkesi konumunda.

Ben bir iki gerekçe oluşturabilmiş durumdayım ama muhakkak ki bu gerekçeleri çok daha arttırmak mümkün; öncelikle masum gerekçeleri sıralayalım?

1- Altın, işlenmeye müsait yapısı nedeniyle daha fazla estetik eserlerin ortaya çıkmasına vesile oluyor ve kadınlar estetiğe erkeklerden daha düşkündür.

2- Altın, renk olarak çok özel bir niteliğe sahip. Bu renk kadınların takı olarak altını tercih etmelerine sebep oluyor.
Altın, paslanmaz ve yanmaz bir niteliğe sahip, kadınlarda doğal kimya bilgileri doğrultusunda bu bilince sahip olduklarından, uzun dönem kullanabilecekleri ve bozulmayacak bir niteliğe sahip olan bu madeni takı olarak tercih etmektedirler.

3- Yuvayı dişi kuş yapar içgüdüsü halen kadınların en temel içgüdüdür ve bu içgüdüsünün yansıması olarak, ne kadar takı niyetli gözükse de her altın takı kullanımının esas niyeti tasarruf yapmaktır.

4- Kadınların erkeklerce bilinmeyen, büyük bir sır olarak saklanan diğer bir içgüdüsü de, dünyanın ekonomik dengesini koruma içgüdüsüdür. Kadınlar elbirliği ile altın satın almaktan vazgeçtiklerinde, dünya ekonomik dengesinin sarsılacağını çok iyi hissetmektedirler.

5- Altın, bilindiği üzere tüm sportif karşılaşmalarda ve önemli yarışmalarda en başarılı olana, birinciye ödül olarak verilmektedir. Kadınlarda, altın takıyı yaşam içerisinde gösterdikleri çabaya karşı bir ödül olarak algılamaktadırlar.

Gelelim bir - iki kötümser gerekçeye;

1- Kadınlar hiçbir zaman fonksiyonalist olmamışlardır. Onlar için, görünüm her zaman işlevden önce gelir.
Kadınlar hesap kitap bilmezler, altının günümüzde, özellikle takı nitelikli alınıp satılmasının karlı bir yatırım olmadığının hala farkında değillerdir.

2- Kadınlar için önemli olan kendilerinin ne yaptığı değil, başka kadınların ne yaptıklarıdır. Dünyada tek bir kadın bile altın takı takacak olsa bu tüm dünyada kelebek etkisi misali bir şekilde yaygınlaşacaktır.

3- Kadınların kendilerini değerli hissedebilmeleri için, üzerlerinde böylesine değerli bir madenin mevcut bulunması gerekmektedir.

Evet, beklide klasik bir erkek mantığı ile üretebildiğim gerekçeler bunlardır. Ama bence çok daha derinlikli gerekçeler mevcuttur.

 
Toplam blog
: 453
: 1826
Kayıt tarihi
: 14.11.06
 
 

36 güneş yılı. 27 yıl G.antep, 9 yıl İstanbul. İstanbul, 90’lı yıllarda yaşandı, bitti.  Hep şe..