Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '13

 
Kategori
Aile
 

Kadınlar neden çok konuşur.

Kadınlar neden çok konuşur.
 

Küçük kız 3 yaşında idi. Önümüzdeki günlerde yaş günü kutlanacaktı. Bu küçük yaşına rağmen sabahtan akşama çenesi hiç  durmuyor, sürekli konuşuyor ve bir şeyler anlatıyordu. Annesi, babası önceleri biraz geç konuştuğu için onu höşgörü ile karşılamışlar ve başladığı sözü hiç kesmemişlerdi.

Evet geç konuşmuştu, hatta geç konuştuğundan şüpheye düşen dedesi onun kulağının işitip işitmediğini kontrol etmek için bir gün bahçede yalnızken bir kulak testi bile yapmıştı. Testin sonucunda torunun kulağının iyi işittiğine emin olan yaşlı adam büyük bir mutlulukla bu sonucu anne , baba ile de paylaşmıştı. Ama şimdi Küçük kız kimseye söz hakkı vermeden, dur durak dinlemeden konuşuyordu. Eve misafir geldiği zaman, veya akşam aile toplandığında tam sohbetin tatlı yerinde odanın ortasına geçiyor ve 'Susun artık, hep siz konuştunuz, Şimdi sıra ben de ben konuşacağım.' diye herkesin sözünü kesiyor ve anlatmaya başlıyordu.

Sanki biriktirmiş, biriktirmiş ve birden kelimeler boşalıyordu ağzından. Gerçi konuşmayı öğrenmeden de anlaşılmayan sözcüklerle durmadan söyleniyordu ama bu sefer başka idi.

Çocuklarını söz hakkı verilmiş, demokrat bir aile düzeninde yetiştirmek isteyen anne ve baba ise bu durumda çaresiz hep küçük kzın anlattıklarını dinliyorlardı. Evde 6 yaş büyük bir de ağabey vardı. Büyük oğlundan ilk konuşmaya başladığı zaman böyle bir durum görmeyen anne ve baba şaşkındı. Gerçi tüm çevre kız çocuklarının, erkek çocuklardan daha erken konuştuklarını ve daha fazla konuştuklarını söylüyordu ama.

Gerçi bu bıcır bıcır tatlı konuşma küçük kıza çok yakışıyor ve zaten çok şirin olan bebeği daha da tatlı hale getiriyordu. Hakikaten eskilerin bir deyimini akla getiriyordu küçük kızın tatlı ve yarım konuşması.

 Çok eskiden kız çocukları çok makbul değilmiş. Aileler hep erkek evlat isterlermiş. Kız çocuk olduğu zaman özellikle babalar yasa bürünürmüş. Kız çocuk doğduğunda evin yaşlı kadınları şöyle söylermiş.' Kız çocuk kendini sevdirir.' Ayrıca yaşlı kadınlar şu sözü de ilave ederlermiş sözlerine, Kız çocuk dermiş ki' Babam beni doğduğumda atmazsa, iki yaşıma gelince hiç atamaz.' Tabii lafın gelişi çocuk atılır mı. Gerçi eski zamanlarda kız çocuklarının doğduğu zaman canlı canlı toprağa gömüldüğü ülkeler de varmış.

İşte yukarda ki anne baba da bu tatlı ve dilbaz küçük kızla ne yapacaklarını bilememişler bir süre. Sonraları onun konuşmalarına alışmışlar ve bu böyle sürüp gitmiş.

Oysaki ne o anne baba  ne de toplum o anda şu anlatacağım araştırmanın sonucunu bilmiyorlarmış.

A.B.D Maryland Üniversitesinden bir ekibin yaptığı bir araştırmaya göre kadınlar, erkeklere oranla günde 13000 kelime daha fazla konuşuyorlarmış.Uzmanlara göre kadınlar günde 20000 kelime sarfederken ,erkekler 7000 kelime ile günü geçiriyormuş.

Kadınları daha fazla konuşturan ise 'dil proteini 'olarak da anılan 'Foxp2' adı verilen bir proteinmiş. Kadınlarda %30 daha fazla bulunan bu protein sayesinde kız bebekler ,daha önce konuşmayı öğreniyor ve daha çok konuşuyormuş. Araştırmaya göre kadınların kelime hazinesi, erkeklere göre daha fazla imiş.

İşte beyler anladınız mı biz niye sürekli konuşuyoruz. Bizim kabahatımız yok. Kabahat dil proteininde.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..