Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '10

 
Kategori
Felsefe
 

Kadınlar ve felsefe

Kadınlar ve felsefe
 

Felsefe insanın yaşama karşı alacağı tavırda ona yol gösterir. Kendinizi sorgulamanızı sağlar. Düşüncenizi geliştirir. Düşünmeyi öğretir. Biz insanlar saatlerce düşünüyoruz. Çocuklarımızın geleceğini aldığı notları eşlerimizin son zamanlarda değişen tavırlarını komşu kadının neden kaşlarının altından baktığını hep düşünüyoruz. Sözleri düşünüyoruz imalı sözleri acaba ne demek istedi? Ama fikirler üzerinde düşünmüyoruz. Bize sunulan önümüze hazırlanmış gelen fikirleri alıp onları tekrarlıyoruz . Düşünen çok az insan var.

Düşüncelerim günlük yaşamın dertleri üzerine yoğunlaşmışken bir de ben fikirler dünyasına gireyim şu felsefi düşünceler nelermiş öğreneyim ve inceleyeyim isteğine kapıldım. Kitapları yayınları araştırdım. Bu arada lise ders kitaplarına öss hazırlık kitaplarına bile baktım.Ama dikkatimi çeken bir şey oldu.Gördüm ki tüm ders kitaplarında düşünce tarihine yön vermiş ünlü filozoflar arasında hiç kadın filozof yok.Yoksa şu insanlık tarihinde hiç kadın filozof yetişmedi mi? Erkekler kadınlara bir çok şeyi yasakladıkları gibi düşünmeyi de mi yasakladılar ?

Gerçekte kadın filozoflar var .Ama erkeklere göre daha az. Ders kitaplarına girmesine gerek bile görülemeyecek kadar olsa da tarihte yaşamış ünlü kadın filozoflar var. En ünlüleri Ayn Rand, Simone de Beavoir, Hildegard von Bingen, Rosa Lüksenburg ve Antik Çağda yaşamış bir çok kadın filozof. Ne yazık ki okullarda hiç birinin düşüncelerinin öğretilmesine gerek duyulmuyor.

Filozofların bazılarının kadınlar üzerinde düşünceleri ise oldukça ilginç genelde aşağılayıcı ve hor görücü. Bu filozoflardan biri de Nietzche . Kadınlar hakkındaki görüşleri ise şunlar.

‘Bir kadınla birlikte mi olmaya mı gidiyorsun ? Kamçını unutma.’

‘Belki daha nazlı, daha ince daha esariti yaratıklar olarak zevk alırız kadınlardan. Zihinleri sadece dans, saçmalık, ıvırzıvır ve süslenip püslenme düşüncesiyle dolu yaratıklarla karşılaşmak ne biçim iş! Kadınlar er kişilerce baskı altında tutuldukları sürece , anılan çekiciliklere sahiplerse de bağımsızlıklarını kazanır kazanmaz çekilmez olurlar.’

‘Utanmak için çok şey vardır kadında .Ukalalık, yüzeysellik, öğretici havası, küçük hesaplar, frensizlik, şimdi ye değin, erkek korkusunun egemenliğinde kalmış çok iyi baskı altında tutulmuş boşboğazlık.’

Aristo ya göre kadınlarda ruh yoktur. Kant kadınların akıl yeteneği eksiktir der. Çağlardan beri düşünce sistemi içine alınmayan kadınların düşünceleri tartışılmaya bile gerek görülmeden eleştirilerek felsefe dünyasının kapısında bekledikleri ve ülkemizde kadınlarında düşünce dünyasında var oldukları okullarda öğretilmediği için kadınlarımızın çoğunluğu genelde fikirler üzerinde düşünmek yerine öğretilenleri ezberlemekle yetinmekteler.

 
Toplam blog
: 36
: 1773
Kayıt tarihi
: 22.02.10
 
 

Küçük notlar ve kısa paylaşımlar; yazacaklarım yaşadıklarım olacak. Sinema tiyatro ve kitaplar va..