Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '12

 
Kategori
Özel Günler
 

Kadınlar ve seçmek-seçilmek üzerine

Kadınlar ve seçmek-seçilmek üzerine
 

Bugün 5 Aralık 2012; Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 78. Yıldönümü.

Türk kadınları büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün destek ve girişimleriyle bu konuda cumhuriyetten itibaren pek çok kazanımlar elde etmişlerdir.

Özetlenecek olursa, 1926 yılında kabul edilerek yürürlüğe giren Medeni Kanun’dan sonra 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme,1933 yılında çıkarılan Köy Kanunu’yla; muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934 yılında Anayasa’da yapılan değişiklikle de milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazanmışlardır.

Fransa ve İtalya’da 1946’da, İsviçre’de ise 1971’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildiğine dikkat edilecek olursa, ülkemiz kadınlarının birçok Avrupa Ülkesinden çok daha önce milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmiş olduğu görülecektir.

Dünya’da kadına seçme ve seçilme hakkını veren ilk ülkelerden biri olmamıza karşın, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İnsani Gelişim Raporuna göre Türkiye, kadınların politik hayatta yer almaları bakımından 80 ülke arasında 76. sırada bulunmaktadır.

İlginçtir ki; Milli Mücadele yıllarının hemen ardından gerçekleştirilen değişiklikler sonucu 1935 yılında yapılan seçimlerde ilk kez seçilme hakkını kullanan Türk kadını, 395 milletvekilliğinin 18 ini alarak %4,6 oranında temsille TBMM' ne girmiştir.

Ancak günümüzde kadınlarımızın, siyaset ve ülke yönetiminde yeterince aktif ve yeterince söz sahibi olduklarını söylemek mümkün değildir.

Sadece yasalarda değil, uygulamalarda da eşitlik varsa, eşitlik olgusu anlam ve değer kazanır.

O nedenle kadınlar pozitif ayrımcılık değil, siyaset alanında erkeklerle eşit oranda temsil edilmeyi, dolayısıyla bu alanda karşılarına çıkarılan engellerin ortadan kaldırılmasını istemekteler.

2011 yılında yapılan son genel seçimlerde AKP’den 45, CHP’den 19, MHP’den 3 ve Bağımsız 11 olmak üzere toplam 78 kadın (%14,18) TBMM’ne girebilmiş ve  yerel yönetimlerdeki kadın temsilci sayısı ancak %1 ler düzeyinde kalmışken ve de  Türkiye’den 20-30 yıl sonra kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan birçok Avrupa ülkesinde kadınların meclisteki temsil oranları ise %50’lere yaklaşmış iken,  

TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLİŞİNİN 78. YILI KUTLU OLSUN!!!

 

 
Toplam blog
: 247
: 1493
Kayıt tarihi
: 29.01.08
 
 

Antalya ve Akdeniz aşığı bir öğretmenim. Bol bol okurum, blog yazarım, şiir yazarım. Yazdıkça ve ..