Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Kadınlara can suyu bir proje: Mikrokredi

Kadınlara can suyu bir proje: Mikrokredi
 

Kadınlara can suyu bir proje: Mikrokredi

Acarkent Rotary Kulübü, ev kadınlarını çalışma hayatına kazandırma amaçlı “mikrokredi” uygulaması kapsamında, muhtarlar ile bir araya geldi

İstanbul Darülaceze Vakfı Rotary Beykoz Mikrokredi Şubesi, Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES)’in işbirliğinde, ev kadınlarını çalışma hayatına kazandırma amaçlı “mikro kredi” uygulaması kapsamında, “ daha fazla kadına dokunabilmek” için Beykoz’un muhtarları ile bir araya geldi.

Beykoz Kaymakamlığı’nda yapıldı

Beykoz Kaymakamlığı’nda gerçekleşen bilgilendirme toplantısına katılım oldukça yüksekti.

Etkinliğe, Acarkent Rotary Kulübü rotaryenleri Funda Turanlı, Ömer Turanlı ve Yasemin Oğuz, Mikrokredi Komite Başkanı Osman Taşlıca, Acarkent Mikro Kredi Şube Müdürü Ümran Dede, BEDES Başkanı Gülay Demirel, Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül ve Beykozlu muhtarlar, Halk Eğitim Müdürü Beycan Kal, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Necla Çağlayan ile Özlem Narin ve Elmas Atasever isimli mikro kredi kullanıcıları katılım gösterdi.

Funda Turanlı: Amacımız, kadınları kalkındırmak!

Etkinlik, Acarkent Rotary Kulübü Mikrokredi Komitesi Başkanı Rtn. Funda Turanlı’nın, Beykozlu muhtarları Rotary Kulübü ve mikrokredi uygulaması ile ilgili olarak bilgilendirmesiyle başladı.

Funda Turanlı, söz konusu bilgilendirme toplantısını düzenlemekteki amaçlarını                      “ muhtarların bölgelerindeki kadınlara ön ayak olmaları suretiyle kadınları hep birlikte kalkındırmak” şeklinde açıkladı.

Rotary, dünyanın en büyük STK’sı

Rotary kulüplerinin ‘kendinden önce hizmet’ sloganı altında hizmet vererek, yardımlarda bulunan, çeşitli projelerde karşılıksız faaliyetler gerçekleştiren dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşları olduğunu belirten rotaryen Funda Turanlı, “ Rotary kulüpleri için din, dil, ırk fark etmez. İnsan insandır ve ayırım yapılmaması gerekir” açıklamasını yaptı.

Yavaş ancak kararlı projelerle ilerliyoruz

Acarkent Rotary Kulübü olarak yaklaşık iki yıl önce kurulduklarını hatırlatan Turanlı, kulüp olarak gerçekleştirdikleri projelerden de örnekler verdi. Turanlı, “ Mini Mini Birler, Sağlıklı Nesiller Projesi” kapsamında ilkokul birinci sınıfı öğrencilerine sağlık taraması yaptırdıklarını ve bu şekilde kısırlık, obezite, şeker, dikkat dağınıklığı gibi birçok sorunun geç olmadan önüne geçildiğini kaydetti.

Beykoz’a 112 Acil Sağlık İstasyonu geliyor!

Hayata geçirecekleri yeni bir proje kapsamında Beykoz’a bir “Acil Sağlık İstasyonu” kuracakları bilgisini de veren rotaryen Turanlı, “ Bölgemize 112 Acil Sağlık İstasyonu geliyor! Geliyor çünkü maalesef İstanbul trafiğinde her lâzım olduğu an ambulans bulamayabiliyoruz. Bunun için de bölgemizde böyle bir istasyon hepimiz için çok önemli” dedi.

Turanlı, söz konusu çalışmanın birkaç ufak ayrıntı dışında tamamlandığını da sözlerine ekledi.

Ana temel “kadın”

Turanlı, mikrokredi projesi kapsamında ise Beykozlu kadınlara kredi verdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “ Mikrokredide ana temel kadın. Bizler kadınlarımızı ne kadar onore eder ve el üstünde tutarsak, onlara ne kadar ekonomik özgürlük verirsek, toplumumuz da o kadar gururlu, o kadar daha onurlu ve refah seviyesi o kadar yüksek bir hale gelecektir.”

62 bin kadın mikro kredi kullanıyor

“ Bizler, çocuklarımızın gurur duyacağı anneler meydana getirmeye çalışıyoruz. Bu, çok önemli bir proje. Bugün 62 bin kadın mikrokredi kullanıyor ve bu 62 bin kadın mikrokredi kullanırken, binlerce kadın da bu krediyi alabilmek için bekliyor.”

Kadınların gözlerindeki ışıltı beni destekliyor

Mikrokredi projesinin kendisi için çok kutsal olduğunu belirten Funda Turanlı, bunun sebebini ise şu sözler ile açıkladı: “ Mikrokredi vermeye başladığımızdan beri, kadınlarımızın gözlerindeki ışıltı daha çok çalışmam için beni destekliyor ve beni koşturuyor. Dinlenmeden çalışıyorum ama zevk ile çalışıyorum.”

Acarkent Rotary Kulübü üyesi Funda Turanlı, mikrokredi kullanan kadınların ortaya çıkardıkları ürünleri pazarlama noktasında da kendilerine destek vermeye gayret gösterdiklerini kaydetti.

Osman Taşlıca: 21. yüzyılın en büyük sosyal sorumluluk projesi

Roteryen Funda Turanlı’nın konuşmasının ardından ise mahalle muhtarlarına teknik bilgi vermek üzere 2420. Bölge Mikrokredi Komitesi Başkanı Ali Osman Taşlıca söz aldı.

Sözlerine, mikrokredinin dünya çapında bir sistem olduğunu ifade ederek başlayan Komite Başkanı Osman Taşlıca, projenin yaratıcısı olan Bangladeşli Muhammet Yunus’un bu projesinin 1976 yılından sonra hızla dünya çapına yayıldığını ve hatta Yunus’un bu uygulama dolayısıyla Nobel Barış Ödülü’nü aldığını belirtti.

Anneleri ayağa kaldırabilirsek, çocuklar dağa çıkmaz

Mikrokredi uygulamasının, Time Dergisi tarafından “ 21.yüzyılın en büyük sosyal sorumluluk projesi olarak seçildiğini” de hatırlatan Turanlı, Beykozlu muhtarlar ile şu bilgileri paylaştı: “ Biz de bu projeyi aldık ve kendi ülkemizde nasıl uygulayabileceğimizin çalışmasını yaptık. Bizler, özellikle terörle mücadelede ‘ eğer biz annelere dokunabilirsek, eğer anneleri ayağa kaldırabilirsek, onlar çocuklarına sahip çıkarlar, dolayısıyla dağa çıkmaları minimum düzeye getiririz’ mantığıyla 2003 yılında Diyarbakır’da başlayan ve İstanbul’da devam eden bir projenin gönüllüleriyiz.”

Muhammed Yunus’un felsefesinde sadaka vermek yok

Sözlerinin devamında,“ Bir hayal olarak yola çıktıklarını ancak sadece İstanbul’da 980 kadına ulaştıklarını” kaydeden Osman Taşlıca, “ Bir milyon dolarlık kaynak yarattık” dedi.

Sosyal Yardımlaşma Vakıfları’nın da bir şekilde ailelere dokunduğunu ifade eden Taşlıca, şu açıklamayı yaptı:  “ Ancak Muhammed Yunus’un felsefesinde sadaka vermek yok. Muhammed Yunus, ‘eğer insanlara sadaka vererek bir şeyler yapma çalışırsanız, ulaşacağınız bir tek sonuç vardır; onları sakaya ve fakirliğe alıştırırsınız ama eğer onların yapacakları bir şeyin önündeki engelleri kaldırırsanız, bir sefer hayata tutunmalarını sağlarsanız, bir daha onlara dokunmanıza gerek yok’ der.”

Kadınlara pozitif ayırımcılık

Türkiye’deki uygulamada pozitif ayırımcılık yaparak, sadece kadınlara kredi verdiklerinin altını çizen Mikrokredi Komitesi Başkanı, bunun sebebini ise mikrokredi uygulamasına başladıklarından bu yana geçen 11 ay zarfında kendilerinden kredi almış olan hiçbir kadının aldığı krediyi geri vermemezlik yapmamasıyla açıkladı. Osman Taşlıca, aynı durumun ne yazık ki erkek mikrokredi kullanıcıları için söz konusu olmadığını da belirtti.

Birbirlerine mânen kefil olan 5 kadın biraya gelmeli

Sadece kadınların dahil olabildikleri mikro kredi uygulamasında kadınlara asla proje önermediklerini, zira kadınların kendi inandıkları işte başarılı olacaklarını kaydeden Taşlıca, mikrokredinin her birine ayrı olmak üzere, aynı mahallede oturan, birbirini tanıyan ve her biri farklı veya aynı projeler oluşturmak amacında olan beş kadının biraya gelmesiyle bir “gruba” verildiğini söyledi.

Kredi kullanan kadınlardan kredi karşılığında hiçbir kefalet almadıklarını da kaydeden Taşlıca, “ sadece bu beş kadınımız birbirlerine mânen kefil oluyorlar” dedi.

Komite Başkanı, kredi talep eden grup ile ilgili olarak dikkat ettikleri hususun, “ aynı eve birden fazla mikro kredinin girmemesi” olduğunun da altını çizdi.

46 hafta boyunca kadınların aile üyesi gibi

46 hafta boyunca kredi kullanan kadınların adeta bir aile ferdi haline geldiklerini kaydeden Taşlıca, bu kadınların pazarlama sıkıntılarının önünü açtıklarını, aktaramadıkları dertlerini dinlediklerini, okuma yazma bilmeyenlerine okuma yazma öğretildiğini, çocukları da dahil olmak üzere sağlık taramasından geçirildiklerini ifade etti.

Muhtarlar soru yöneltti

Yapılan bilgilendirme konuşmalarının ardından ise Beykozlu muhtarlar, yetkililere mikrokredi ile ilgili sorular yönelttiler.

Mikro kredi kullanan iki kadın: Elmas Atasever ve Özlem Narin

Muhtarlara yönelik mikrokredi bilgilendirme toplantısında kredi kullanıcısı olan iki Beykozlu kadın da hazır bulundu. Girişimci kadınlar, uygulama hakkındaki düşüncelerini dile getirdiler.

Hamur işleri üzerine mikrokredi alan Elmas Atasever, ailesine destek olmanın kendisi için çok önemli olduğunu kaydederek, “ kadınlar olarak inşallah geleceğimiz daha aydınlık, daha güzel olur” dedi.

Mikro krediyi tekstil alanında kullanmak üzere alan Özlem Narin ise duygularını şu sözler ile ifade etti:“ Mikro krediden aldığım krediyle makine aldım kendime. Bu makineyle evde bir şeyler yapmaya çalışıyorum, inşallah her şey daha güzel olacak. Bu şekilde ben de çocuklarıma daha faydalı bir anne olacağım.”

Afiş dağıtıldı

Toplantının sonunda ise muhtarlıklarına asmak ve Beykozlu kadınların dikkatine sunmak üzere Beykozlu muhtarlara mikrokredi ile ilgili  afişler dağıtıldı.

Mikrokredi:

Ne kadar kredi veriliyor?

Mikrokredi alan her bir kadına 700 TL’lik bir kaynak ödeniyor. İlk dilimi ödeyen girişimci, ikinci diliminde 1.000- 1. 500 TL ve ilerleyen süreçte katlanarak artan miktarda kredi kullanmaya devam ediyor.

Kredide geri ödeme yöntemi nedir?

Krediyi kullanan kişi, işi yaparken kullandığı krediyi haftalık olarak ödüyor. Bu ödeme ise krediyi veren ofisin evlerine ziyarete gelmesi ile yapılıyor. Haftalık kredi ödemesi aldığı krediye göre 17,5 lira’dan başlıyor.

İlk tahsilat ne zaman yapılıyor?

Para, alındığı hafta içinde mutlaka yapılması düşünülen gelir getirici faaliyet için kullanılmalıdır. Paranın bu şekilde kullanılmasından bir hafta sonra alınan kredi “hizmet maliyeti” ile birlikte 46 haftada, haftalık olarak geri ödeniyor.

Katkı payı normal bir kredi yapısına dönüşen bir uygulama değil mi?

Mikrokredi uygulaması, sermayesi olmayan ancak kendi illerini yapmak isteyen dar gelirli kadınların sermaye ihtiyaçlarını karşılıyor. Türkiye’deki mikrokredi uygulamasında teminat, kefalet, icra ve mahkeme süreçleri takip edilmemesine rağmen, geri dönüş oranının yüzde 100 olduğu, teminatsız ve kefaletsiz olarak sermayesi olmayan dar gelirlilerin kendi işlerini yapmalarına yardımcı olması, haftalık tahsilatların ayaklarına gidilerek yapılması normal kredi tanımının dışında bir uygulamadır. Katkı payı, geri ödemenin alınması için ayaklarına giden şube çalışanlarının ve şubenin giderleri için alınan bir miktardır.

Haber: Arzu Başlantı

arzubaslanti@yahoo.com

fotogaleri için bkz: www.beykozguncel.com

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..