Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '10

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Kadınlara cinsel taciz ve tecavüzde ruh durumları

Kadınlara cinsel taciz ve tecavüzde ruh durumları
 

Tecavüz


Tecavüz, gönülsüz bir kadının zorla cinsel bir eyleme katmaktır. Çoğunlukla da bu eylem cinsel ilişkidir. Buna ek olarak anal birleşme ve oral sekste tecavüz olarak adlandırılır. Tecavüze uğrayan kadın hemen hemen her zaman fiziksel zarar görmekle tehdit edildiği ve yaşamını tehlikeye sokan bir eylem durumuyla karşı karşıya kalmaktadır. Tecavüzlerin büyük bir çoğunluğu yetkililere bildirilmemekte ve bu göz önüne alındığında bu kadınların tedavi almadıklarını da belirtebiliriz.

Tecavüz özde cinsel bir yaklaşma eyleminden çok kişiyi şiddetli bir şekilde aşağılama eylemidir. Tecavüz eden erkekle kadın arasında temel etkileşim, fiziksel egemenlik ve boyun eyme ilişkisidir. Tecavüz sırasında tecavüzcü cinsel olarak bazen yetersiz olmakta bu durumda şiddetini daha fazla arttırmaktadır. Hem tecavüz hem de cinsel tacize uğrayan kadınların tipik tepkileri aşağılanma, yetersizlik hissi, sıkıntı hissi, utanç, öfke ve korkudur.

Tecavüze uğrayan kadınların büyük bir kısmı, yaşadıkları durumdan kendilerinin sorumlu olup olmadığını ve saldırıya bir şekilde kendilerinin davet edip etmediklerini sorgularlar. Etkileri; depresyon, travma sonrası stres bozukluğu ve sıkıntı ile giden birçok rahatsızlık ortaya çıkabilir, yaşanılan tecavüzün tekrar yaşanıyormuş gibi olması, kendini bir türlü temizleyemediği korkusu, izlenme korkusu, kabuslar, uykusuzluk, baş ağrıları, hasta cinsel ilişkiye girmekten kaçabilir veya vajinismus gelişebilir.

Aile içi tecavüz, eş tecavüzü de oldukça yaygın gözükmektedir ve kadınlarda cinsel problemler yaratmaktadır. Bu nedenle Vajinismus Klinik Merkezimize birçok bu sıkıntıyı çeken hasta başvurmaktadır.

Vajinismus Tedavi Merkezi'mize gelen tecavüz sonrası gelişen vajinismuslu bir hastanın mail örneği,  

Kimden: Dilek
Tarih: Cumartesi, 18 Eylül 2010 14:27

Başlık: Bu kadar yıl sonra tedavi mümkün mü ve ne kadar sürer?
Mesaj:
Merhaba, 35 yaşındayım ve 2.5 yıl süren aile için tecavüz sonrası, yaklaşık 12 yıldır vajinismus rahatsızlığı çekiyorum. İstanbul’da yaşamıyorum ama tedavi süresi orada kalabileceğim bir süreyi aşmazsa bunu mutlaka çözmek istiyorum. Verdiğim bilgiler doğrultusunda ne kadarlık bir süre ayırmam gerekir tedavi için veya tedavisi mümkün mü? Şimdiden teşekkür ederim.

 
Toplam blog
: 66
: 1055
Kayıt tarihi
: 18.09.10
 
 

Saygın Micozkadıoğlu; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı. Lise eğitimini TED Ankara Koleji'nde ta..