Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '12

 
Kategori
Felsefe
 

Kadınlara hem dinler hem diller haksızlık yapıyorlar!

Kadınlara hem dinler hem diller haksızlık yapıyorlar!
 

http://blog.milliyet.com.tr/buna-sen-karar-ver-cocuk/Blog/?BlogNo=390556

Çocuk, baba, dede hep öyle kalacaklar diye yazıyı ( yorumu) girmişken kadınlara bir hakzılık olduğunu düşündüm. Atatürk'ün ve Türk dilinin en medeni dil olduğuna dair bir kaç noktayı anlattıktan sonra çocuk ve sülalesine geri geleceğim.

Mr.Smith, Mrs.Smith, Miss Smith ve Mr.Junıor Smith bir ailedir. Gördüğünüz gibi üç şekilde İnsan cinsiyetine  hitap vardır İngilzce'de. Beyler için sadece "Mister" Bayanlar için ise " Mrs" ve "Miss" kullanılır. Bu sadece İngilizler'e ait değildir. Avrupa dillerinin bir çoğu bu gerici ve ayrımcı tanımlamalara sahiptirler. "Mrs" evli bayan için kullanılır iken "Miss" bekar bayanlar için kullanılır. Kızı tanımayan avcı hitap şekli ile avını buluyor yani. Ancak aynı tanımlamayı bekar erkeklere yapmamışlar. Oğlanlara da aynı babalarına olduğu gibi "Mr" deniliyor. Ayrımcılığın seksist olanı budur.  Bay veya Bayan, kız ve erkek ; Bekarmış değilmiş öyle hemen herkesin bilmesi gerekmez. BİLDİĞİM kadarı ile YENİ Türkçe'mizde böyle bir ayrımlaşma ve ayrımcılık yoktur. Madem bekar-evli diye ayırıyorsun, o zaman iki cinsi de ayıracaksın ki ayrımcılık olmasın. 

"Kardeş" Türkçe'mizin en güzel kelimelerinden biridir. Çoğu diller kardeş kelimelerine "kız" ve "Erkek" olarak cinsel olarak ayırır. Anglo-sakson ve İskandinav kültürlerde hem bu hem yukarı paragraftaki konu vardır. "Brother" erkek kardeş "Sister" kız kardeş. Türkçe sorarsak kaç kardeşsiniz diye, altı kardeşiz cavabı ile toplam çocuk sayısını biliriz. İngilizce ve Amerikanca sorarsınız: Dört kız, iki erkeğiz derler. Türk erkekleri kadınlarına veya kızlarına eşitlik ve özgürlük hakkı vermesede Türk Dili ve Atası bunu vermiştir.

Çocuk, Olgun ve Ergen hep var olacaklardır ve öyle kalacaklardır. Kainatın sırrı budur. Sırf yaşlılığın ergenliği yetmez sonsuzluk için. Aslında burada "ergen" kelimesini özgürce yeniden kullandım ama isabetli değil. "Ermiş" kelimesini kullanmayı ret ettğimden "ergen" kelimesine tercih ettim. İnsanın son bir noktası olamayacağı için "ermiş" kelimesine sempati duymuyorum.

Çocuk, yetişmiş ve olgun son tercihim. Cinsiyet ayrımcılığı da yok. Çocuk hep çocuk kalacak... Oynamak ve gülmek ona sonsuza kadar yeter. Yetişken kainatın her işine yetiştiğinden onun fazlaca vakti yok oynamaya veya düşünmeye. Olgun ise olmuşlar bitmişlerden sonra sadece düşünmek, gülümsemek ve üzülmek ile meşgul. 

Hiristiyanlar bu çok eski felsefik perspektifi kendi inançlarına adapte etmişlerdir. Nazi Avrupa'sında susan bir kurum nasıl olur da Allah adına konuşup "üç İlah" kavramını anlatıyorsa?!! Aslında burada adapte etmek yerine çalmak kelimesi bence en uygunu. Kilise,  müziği zamanla inancına adapte etmistir ancak felsefenin fikirlerini çalarak sahiplenmişlerdir . "Kutsal üçlü", Baba tanrı, Oğul tanrı ve Ruh tanrı dan oluşur Hiristiyanlıkta. Bu kavram orijinalinde Yunan felsefesine aittir. Dinlerin erkek hegemonyası ile olan ilişkisine güzel bir örnektir ayrıca. "Kutsal üçlü" de kadın yok ama erkek var. 

Sağlıklı bir kış ve sıcak gönüller dilerim

 

 
Toplam blog
: 82
: 437
Kayıt tarihi
: 11.08.09
 
 

İlgi alanlarım muzik. İlk kez Milliyet Blog'da yazı yazmayı deniyorum, daha doğrusu düşüncelerimi..