Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '08

 
Kategori
Mizah
 

Kadınlara yeni haklar veriliyor

Kadınlara yeni haklar veriliyor
 

Resim: Milliyet


Türk kadınına yeni haklar verilmesi bu ay meclis gündemine geliyor.

Taslak medeni kanundan miras hukukuna kadar hayatın her alanını kapsayacak.

Anayasada yapılacak yeni değişiklerle kadınlar toplum içinde çok daha fazla söz hakkına sahip olacaklar.

Hükümete yakın çevreler taslağın olduğu gibi geçebileceğini ve en geç bu yıl sonunda kadınlarımızın yeni haklara sahip olabileceğini belirttiler.

Hükümet dünyanın en gelişmiş ülkelerinde dahi olmayan kadın hakları konusunda yasa çıktıktan sonra da kadınlar lehine yeni düzenlemeler yapılacağını belirtiyor.

Taslak olduğu gibi yasalaşırsa Türk kadını aşağıdaki haklara sahip olacak.

Boşanma zorlaşacak, kadın da boşanma davası açabilecek:
Yeni medeni kanun ile erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırılacak, kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanınacak.

Çok eşlilik yasaklanıyor:
Ahali düzeninde inkılap niteliğindeki bu kanun ile bundan böyle erkekler sadece tek eşle evlenebilecek ve resmi nikah zorunlu hale getirilecek. Kadın boşanma davası açabilecek ve çocuklarının velayetini üstlenebilecek. Kadın erkekden kendisi ve çocukları için nafaka talep edebilecek.

Evlenmeler zorlaşacak:
Hukukçulara göre bu kanun ile kız çocuklarının isteği dışında ve 18 yaşından önce evlendirilmesi ve imam nikahı ile yaşamasının da önüne geçilecek. Böylece kızlar koca ve imam rızasına gerek kalmadan tahsil hayatlarına devam edebilecekler.

Kadınlar da seçebilecek ve seçilebilecek:
Yeni anayasa ile tüm kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilecek. Kadınlar aşamalı olarak elde edecekleri bu haklarla köy muhtarlığından mebusluğa kadar her alanda görev yapabilecek.
Taslak yasalaştıktan sonra, ilk aşamada kadınlara köy muhtarı ya da ihtiyar meclisine seçme ve seçilme hakkı verilecek.
Önümüzdeki beş yıl içinde belediye seçimlerinde seçme ve seçilme haklarının, on yıla kadar da milletvekilliği seçme ve seçilme haklarının verilmesi planlanıyor.

Kadın-Erkek eşit olacak:
Yürürlükteki miras hukukuna göre kadının mirastan pay alması söz konusu değilken erkek ve kız çocuklar mirası eşit şekilde paylaşacaklar.
Seçimlerde kadın ve erkeğin oyları eşit olacak. Mevcut anayasada iki kadının oyu bir erkeğin oyuna eşitti. Hatırlanacağı gibi geçen yıl muhalefet partileri dört kadına ait oyun bir erkeğe eşit olması konusunda yasa önerisi vermişlerdi.
Kadınlar ve erkekler aynı sandıkta oy kullanabilecekler.

Haremlik selamlık uygulaması kalkacak:
Kamuya ait yerlerde ve kamu araçlarında kadınlar ve erkekler aynı ortamda bulunabilecek. Böylece toplu taşım araçlarındaki haremlik - selamlık uygulaması kaldırılacak. Kadın ve erkek isterlerse yan yana oturabilecekler.
Aynı otomobil içinde sadece birinci derecedeki akraba olan kadın ve erkekler değil, akraba olmayanlar da yolculuk edebilecekler.

Kız – erkek aynı okula gidip aynı sırada oturabilecek:
Kız çocuklarının eğitime devam etme imkanı sağlandıktan sonra meslek sahibi olmaları için beş yıl içinde Kız Teknik Öğretim Müdürlüğü kurulacak. On yıl içinde tüm okullarda karma eğitim sistemine geçilmesi bekleniyor.

Kadınlar kaymakam bile olabilecek:
Yeni iş kanunu ile kadınların çalışabilmesine imkan tanınacak ve çalışma hayatı yeniden düzenlenecek. Uzmanlar kadınlar çalışma hayatı içinde yer aldıktan sonra yeni düzenlemeler yapılması gerekliliğinin de altını çiziyorlar. Mesela doğum yapacak olan kadına doğum ve süt izni verilmesi gibi düzenlemeler yapılması lüzumu hasıl olacak. Bunla birlikte yaşlılık sigortasının kadın ve erkekler için eşit şartlarda düzenlenmesi de icap edecek.

Kürtaj serbest bırakılacak:
Gebeliği önleyici ilaç ve gereçlerin satışı serbest bırakılacak. Kadın zorunlu durumlarda kürtaj yaptırabilecek.

Kadını dövmek yasaklanacak:
Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önüne geçecek yeni yasalar düzenlenecek.
Kadınlara şiddet uygulanması da aynı kanun içerisinde yer alacak ve şiddete uğrayan kadınlar için sığınma evleri açılacak. Kadına şiddet uygulayan erkekler bir erkeğe şiddet uygulamış gibi cezalandırılacak.

Kadınlar başlarını açabilecek:
Kadınların kamusal alanlarda örtünmesi zorunluluğu kaldırılacak.
Kadın isterse örtünmeden kamusal alan içinde bulunabilecek. Ancak, hükümete yakın çevreler hükümet içindeki bazı mebusların bu konuda endişeler taşıdıklarını belirtiyorlar.
Parti içindeki muhalefete göre, türban tamamen kaldırılmamalı, sadece kakül kısmını açık bırakabilecek bir başörtüsüne izin verilmelidir.
Uzmanlar bu maddenin en çok tartışılacak madde olduğunu, baş açmanın on yıl içinde kademeli olarak uygulanabileceğini belirtiyorlar.

Muhalefet anayasaya red oyu verecek:
Muhalefet partisi lideri imam Nükrettin anayasa oylamasına red oyu vereceklerini belirtti.
İmam Nükrettin anayasadaki bu değişikliğin toplumun ahlakını bozacağını ve kadınları zina ve fuhuşa sürükleyeceğini iddia etti.
İmam Nükrettin erkekleri bu hafta sonunda Cuma namazından sonra Sultanahmet meydanında "iffetine sahip çık" mitingine çağırdı. İmam, hükümetin kadın oylarına göz diktiğini, bu yüzden ateşle oynadığını belirtti.

Hükümet sert çıktı:
Hükümet Reisi İmam Ziyaeddin kadınımıza güvenilmesi icap ettiğini söyledi ve “velev ki başını açtı… Kıçını açmadı ya” dedikten sonra inkılapların süreceğini ve kadınlara daha geniş haklar tanınacağını söyledi. AB süreci içerisinde bu hakların verilmesinin mecburi olduğunu belirtti.

Kadının dokuz nefsi ile ilgili tartışmalar hükümet içinde hala görüşülüyor. Hangi nefsin serbest bırakılacağı, kalan 8 nefsin kadından hangi biyolojik yollarla silineceği konusunda tıb ve din alimlerinden fikir alınarak karar verileceği belirtildi…

OKUR YORUMLARI:
Rezalet. Bu gün başını açan yarın kıçını da açar.
Yazan: Ahmed-i Bülbül

İffetine sahip çık ey kardeş. Herkes mitinge.
Yazan: Hüseyin sümbül

AB li frenkler uğruna iffetimiz elden gidecek. Ben karımın elin adamıyla aynı otobüse binmesini istemem arkadaş. Ya kadın nefsine hakim olamazsa ne olacak? Belediye otobüslerinde bile zina yapılacak.
Yazan: Namuslu adam

Kadına ve erkeğe mirastan eşit hak olur mu? Nerde görülmüş? Benim 8 kızkardeşim var, benim hakkım ne olacak?
Yazan: Vahab el mahsun

Böyle hükümeti var ya. Recm edecen abi. Yok yok kule vinçte sallandıracan.
Yazan: Ahmed-i sümbül

Helal olsun İmam Ziyaeddin. Biz arkandayız.
Yazan: cesur vatandaş



Yazarın notu:
Bu soğuk esprilerle dolu yazı Türk kadınına hangi haklara sahip olduğunu ve bu haklar zamanında verilmeseydi bu gün neleri tartışabilecek olduğumuzu hatırlatmak üzere yazılmıştır. Umarım anlatabilmişimdir....

Bu yazı bu gün "mizah" kategorisinde yayınlanıyor. Düşünün ya haber kategorisinde yayınlamak durumunda olsaydık ?

Tüm kadınlarımıza saygıyla, sevgiyle…

 
Toplam blog
: 90
: 2099
Kayıt tarihi
: 27.05.07
 
 

Yaşayacağım yıllar yaşadıklarımdan daha az... Öyleyse "adam gibi yaşamalı" diye düşünüyorum. Kola..