Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kadınlarda Alın Açıklığı

Kadınlarda Alın Açıklığı ve Merak Edilenler

Saç dökülmesi konusunda erkeklerden daha şanslı olduğu söylenebilecek kadınlar için de aslında saç dökülmesi ve saçlarda seyrelme ile başlayan süreç oldukça can sıkıcı olabilmektedir. Kadınlarda alın açıklığı farklı sebeplerle ortaya çıkabilir ve bu sebeplerden bazıları saçlarda seyrelmeye ve kalıcı alın açıklığına neden olabilir. Kadınlarda alın açıklığı, genellikle 30'lu yaşlardan sonra başlar ve yavaş yavaş artarak devam eder ancak burada neden çok önemlidir. Saçlarda görülen genel bir seyrelme sebebiyle oluşan alın açıklığında hastanın saç dökülmesi sebebini bulmak oldukça önemlidir. 

Kadınlarda Alın Açıklığı Sebepleri

Saç dökülmesi veya seyrelmesinde altta yatan sebepler değişebilmektedir ancak kadınlarda alın açıklığı ya da saçlarda seyrelme ve dökülmeler sebeplerine göre tedavi şekilleri gerektirmektedir. Dökülmeye ve açılmaya neden olan durum ortadan kalktığında saçların geri gelmesi muhtemel durumdur. Kadınlarda alın açıklığı sebepleri, genetik olabileceği gibi saç şekillendirmeden de kaynaklanabilmektedir. Bununla birlikte beslenme bozuklukları, hormonal sorunlar, stres ve bazı hastalıklar saçlarda dökülmelere ya da seyrelmelere ve kadınlarda alın açıklığına sebep olabilmektedir. 

Genetik Yapı: Genetik yatkınlık, kadınlarda alın açıklığından kadınlarda görülen androgenetik alopesiye kadar bir çok soruna neden olabilirler. Kadınların genetik yapısı, erkeklere göre çok daha dayanıklı saçlara sahip olmasını sağlayasa da yine de kadınlarda saç dökülmesi yaşanabilmektedir. Yapılan araştırmalara saçlarını kaybeden ya da benzer bir durumlar karşılaşan kadınların, aynı durumda olan erkeklere oranla çok daha fazla sıkıntı çektikleri, psikolojik ve sosyal olarak daha fazla zorlandıklarını ortaya koymaktadır. 

Ailenizde alın açıklığı olması, erkek ya da kadın yakın akrabalarınızda alın gerilemesi, alın açıklığı ve saçlarda seyrelme görülüyorsa sebebinin genetik yatkınlık, ırsi aktarım olma olasılığı çok daha yüksektir. Bunun yanı sıra yakın akrabalar arasında direkt görünmüyor olsa bile genetik sebeplerin etkin olduğu durumlar vardır. Bunun net olarak anlaşılabilmesi için diğer sebeplerin bertaraf edilmesi beklenir. 

Genetik yatkınlığın en yaygın sonuçlarından biri androgenetik alopesi ve difüz dökülmelerdir. Androgenetik alopesi de dökülmeler alın açıklığı yarayatarak başlarken, difüz dökülmelerde ise saçlar her bölgeden eşit bir seyrelme durumına girer. 

Beslenme Bozuklukları: Hemen hemen herkes bu nedenler içerisinde beslenmenin yerinin olduğunu bilmektedir. Saçlarınız köklerindeki respektör ve kılcal damarlar aracığıyla kandan beslenir. Beslenme bozuklukları saçların beslenmesini engelleyerek dökülmelere daha açık hale getirir. Beslenemeyen saçın büyüme fazı kısalır. Saç seyrelmesinin asıl sebebi ne olursa olsun, sağlıklı beslenme düzeni saç köklerini güçlendireceği için dayanıklık süresini arttıracaktır. 

Yalnış Toplama ve Şekillendirme: Özellikle ön saç çizgisiyle ilgili sorunlarda önemli faktörlerden birisi de sıkı saç toplama şekillerinin zaman içerisinde kadınlarda alın açıklığı durumuna neden olduğudur. Özellikle erken yaşlardan itibaren benzer bir alışkanlığın geliştirilmesi alın hattının genişlemesine yol açar. İlerleyen yaş ile birlikte de bu iyice belirginleşir. 

Hormonal Sorunlar: Hormonal değişiklikler saçları direkt olarak etkileyebilmektedir. Hormonal sorunlar, saç dökülmesine ve seyrelmesine neden olur. Bahsi geçen durum ortadan kalktığında saçların zaman içerisinde eski haline dönmesi beklenir ancak hormonal rahatsızlıkların direkt kadınlarda alın açıklığı yaratacağına dair bir tanı yoktur ancak genel seyrelme farklı sebeplerle birleşerek öncelikle ön bölgenin açılmasına neden olur. Hormonal dengesizlikler ve sorunlar, hamilelik, menapoz gibi dönemleri de kapsayabilmektedir. 

Kadınlarda Alın Açıklığına Çözüm

Alnınızda genişleme, saçlarınızda gerileme ve açıklık fark ediyorsanız, öncelikle günlük alışkanlıklarınızı ve durumunuzu gözden geçirmelisidir. Stresli bir dönemden mi geçiyorsunuz? Hormonal ya da metabolik bir hastalığınız var mı? Beslenme düzeniniz iyi gidiyor mu? Saçlarınız mevsim değişikliklerinden etkilenmiş olabilir mi? Bu veya benzeri sebepler o dönem için saçlarınızın dökülmesine neden olmuş olabilir ancak bu sorulardan tam bir sonuç alamıyorsanız ve alın açıklığınız artımış durumdaysa hormonal ve metabolik kontroller için doktora gitmeniz ve aniden başlayan saç dökülmenizin altında yatan farklı bir sorun var mı araştırılması gerekmektedir. 

Genetik nedenlerle kadınlarda alın açıklığı yaşanıyorsa, bu durum malesef kalıcıdır ve en iyi çözüm saç ekimidir denebilir. Bunun nedeni günümüzde hala kalıcı bir dökülme çeşidi olan androgenetik alopesinin tedavisinin bulunamaması gerçeği yatmaktadır ancak saç dökülmesi özellikle 2000 yıllarında sonra ileri bir teknolojiye ulaşarak çok daha kısa zamanda başarılı sonuçlar alınmasına neden olmuştur ve 2019 yılına geldiğimiz bu yıllarda altın çağını yaşamaktadır. 

Saç ekimi kadınlarda alın açıklığına karşı kolay uygulanabilen cerrahi bir çözümdür. Her ne kadar saç ekimi doktorlarının genel kanısı kadınlarda yapılan saç ekimi sonuçlarının erkeklerdeki kadar başarılı olmadığı yönündeyse de yine de kadınlarda da saç nakli sayesinde bir bölgedeki açıklık ense bölgesinden alınan saç kökleriyle kapatılabilmektedir. 

Kadınlarda Alın Açıklığına Saç Ekimi Yapılabilir mi? 

Saç ekimi, saç dökülmesi ve kelleşme gibii durumlarda en etkili cerrahi yöntemdir. Donör bölge yeterli olduğu sürece, saç ekimi operasyonlarında başarı sağlanabilir. Kadınlarda alın açıklığına yapılan saç ekimleri genellikle 500 greft ile 2000 greft arasında bir ekim gerektirmektedir. Alın açıklığına yapılan ekimler bu nedenle çok daha kısa sürmekte ve hasta aynı gün evine giderek istirahat edebilmektedir. Alın açıklığıan yapılan saç ekiminde donör bölgenin iyileşme süresi 2-3 gün iken, ekim yapılan bölgedeki kabukların tamamen dökülmesi 10 güne kadar sürebilir. Saç ekimi sonrası saçların normal formuna kavuşmas süresi ise yaklaşık 1 sene kadar sürmektedir. 

Kadınlarda Alın Açıklığına Diğer Çözümler

Saç ekimi operasyonu yaptırmak istemeyen kişiler için ise, genetik kaynaklarla oluşan saç dökülmesini ve seyrelmesini yavaşlatmak, biraz daha uzun ve meşakkatlidir. Bunun nedeni androgenetik alopesi gibi genetik saç dökülmelerini durduran ya da geriye çeviren bir tedavi yönteminin olmamasıdır ancak dökülme nedeniniz kesinleştiğinde doktorunuz ile birlikte saç dökülmelerindeki dht etkenini baskılayabilecek ilaçlar söz konusudur. Bu gibi tedaviler, düzenli kullanıldığında saçlardaki seyrelmeyi yavaşlatır ve dökülmelerin önüne geçer ancak belirttiğim gibi tedavinin uzun süreli ve belirli aralıklarla devam etmesi oldukça önemlidir. Tedavi durduğunda saç dökülmesi belirli bir süre içerisinde yeniden başlayabilir.

Bunun yanı sıra farklı dökülme nedenleri için de saç güçlendirici yöntemler tercih edilebilir. PRP, saç mezoterapisi ya da saç aşısı gibi saçların güçlenerek beslenmesini sağlayan medikal uygulamalar kadınlarda alın açıklığının artmasının önüne geçebilmektedir. Yine de bu sorunlardan muzdarip kişilerin, beslenmelerine dikkat etmeleri, sigaradan uzak durmaları saç dökülmesiyle savaşma da önemlidir. 

Kadınlarda alın açıklığı, önlenebilir ve çözümü olan bir durumdur. Doktorunuzla görüşerek, tedavi şeklinizi planlamayı ihmal etmeyin. 

 

 
Toplam blog
: 8
: 2942
Kayıt tarihi
: 09.07.19
 
 

 “Saç ekimi ve saç restorasyonuyla ilgili çalışmalarına Amerika'da başlayan Dr. Merdan Çelik, 2005 ..