Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kadınlarda kasık ağrısı

Kadınlarda kasık ağrısı
 

kasık ağrısı


Kadınlarda oluşan kasık ağrıları karnın alt kısmında yer alan yumurtalıklar, rahim, idrar torbası, tüpler ve bağırsaklarda oluşan problemlerden dolayı kaynaklanmaktadır. Kadınlarda en sık karşılaşılan problemlerden bir tanesi de kasık ağrısıdır.


Kasık ağrıları ne zaman ortaya çıkar?


Kasıklarda oluşan ağrılar bazen aniden ve şiddetli bir şekilde yaşanırken bazı durumlarda da uzun zamandır devam eden ve oldukça rahatsız edici kronik ağrılar olarak seyredebilir. Henüz yaşı genç ve bekârlarda kasık ağrısına daha az rastlanırken orta yaşlarda ve üreme çağında daha sık rastlanmaktadır. Kasık ağrısı menopoza girmiş kadınlarda da oldukça az rastlanılan bir sağlık sorunudur.


Kasık ağrısının nedenleri


Kasık ağrıları birçok nedenden dolayı oluşabilir ve bazen kasık ağrısı için hiçbir neden bulunamaz.
Kasıklarda oluşan ağrı kadın hastalıkları arasında çok sık karşılaşılan bir sorundur.


Kasık ağrısına neden olan başlıca sebepler;


Endometrit
Miyom
Apandisit
Fıtık
Endometriyal polipler
Bel fıtığı
Psikolojik olarak gelişen sorunlar, uyku problemleri, depresyon, stres
Daha evvel geçirilmiş cerrahi işlemler sonucu rahim ağzında daralma
Spiral kullanımı
Dış gebelik
Endometriozis
Yumurtalık kistinde yırtılma
İdrar yollarında enfeksiyon ve sistit
Yumurtalıkların burkulması
Adet döneminde başlayan ağrılar
Bağırsak iltihabı
Böbreklerde ve idrar yollarında taş ya da kum olması
İskelet merkezine ait oluşan hastalıklar
Yine gebelik döneminde ortaya çıkan kasık ağrısı gebelikte en sık karşılaşılan şikâyetler arasındadır. Ancak kasık ağrısı uzun zamandır devam ediyor ve kronik bir hal almışsa teşhisi oldukça güç yapılmaktadır. Bu tür kasık ağrıları genellikle üreme sisteminde yer alan organlardan kaynaklanmaktadır. Karın içinde konumlanmış olan farklı organlara ait gelişen kasık ağrıları zamanla kronikleşebilmektedir.


Kasık ağrısında tanı


Akut olarak gelişen kasık ağrıları için erken tanı oldukça önemlidir. hastanın şikayetlerinin yanı sıra laboratuar testleri, ultrason ve farklı görüntüleme yöntemleri ile hastalık teşhis edilebilir.
Kronik olarak gelişen kasık ağrısının sebebi her zaman teşhis edilemeyebilir. Öncelikli olarak ağrının derecesi sorgulanır. Ardından detaylı bir jinekolojik muayene yapılır. Ayrıca teşhis için genel bir fiziksel muayene de gerekebilir.
Kronik olarak gelişen kasık ağrılarının sebebini araştırmak için yapılan muayenelerde üreme sistemi detaylı bir şekilde incelenir ve daha sonra ultrasonografi yardımı ile muayene tamamlanır.


Kasık ağrılarında tedavi yöntemleri


Kasık ağrılarında tedaviden önce ağrının kaynağı tespit edilmelidir. Ayrıca ağrının türü de çok önemlidir. Akut olarak aniden başlayan ağrılar vakit kaybetmeden incelenmeli ve tedavi uygulanmalıdır. Aniden başlayan kasık ağrıları için doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. İlaç kullanımı ağrıyı bastırarak tanıyı güçleştirebilir.
Kronik gelişen ağrılarda ise tedavi nedene bağlı olarak yapılmalıdır. Kronik ağrı tedavilerinde, ilaç tedavisi, cerrahi tedaviler, hipnoterapi ve psikoterapiler kullanılmaktadır.


 Op. Dr. Serdar Koç

 

http://www.serdarkoc.net 

 
Toplam blog
: 56
: 3026
Kayıt tarihi
: 26.09.13
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç http://www.serdarkoc.net ..